Το λάδι καρύδας έχει κερδίσει τον πολυπόθητο τίτλο της υπερτροφής, και αυτό γιατί διαθέτει πολλά οφέλη για την υγεία και την ευεξία. Σύμφωνα με το WebMD, η καρύδα είναι γεμάτη με λιπαρά οξέα που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους, βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενισχύουν την υγεία του δέρματος και των μαλλιών. Αυτό μας οδηγεί στο ερώτημα -μπορεί να υποστηρίξει και τη στοματική υγεία;

Λάδι καρύδας

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι ιδιότητες που βρίσκονται μέσα στο έλαιο καρύδας μπορούν να είναι εξαιρετικά υποστηρικτικές για τη στοματική υγιεινή, σύμφωνα με το News Medical Life Sciences. Συγκεκριμένα, το έλαιο καρύδας περιέχει λαυρικό οξύ, μια αλυσίδα λιπαρών οξέων που αντιδρά έντονα με το σάλιο και περιέχει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Το έλαιο καρύδας είναι επίσης αντιφλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός παράγοντας για την καταπολέμηση της νόσου των ούλων και της συσσώρευσης πλάκας, εξηγεί το Healthline.

Μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American College of Nutrition διαπίστωσε ότι το έλαιο καρύδας βοηθά στην καταπολέμηση της τερηδόνας και της κακοσμίας του στόματος σκοτώνοντας τα επιβλαβή βακτήρια. Σύμφωνα με το StatPearls, η κακή στοματική υγεία ευθύνεται για τουλάχιστον το 85% των συμπτωμάτων κακής αναπνοής. Όταν πρόκειται για την εξάλειψη των επιβλαβών βακτηρίων, η έρευνα διαπίστωσε ότι το έλαιο καρύδας είναι υπεύθυνο για τη μείωση δύο τύπων βακτηρίων του στόματος: Streptococcus mutans και Candida albicans, αναφέρει το Healthline.

Λάδι καρύδας: Πώς να το χρησιμοποιήσετε για την υγεία των δοντιών σας

Λάδι καρύδας

Αν έχετε ενθουσιαστεί με τα οφέλη που προσφέρει το λάδι καρύδας για την υγεία των δοντιών σας, το επόμενο βήμα είναι να κατανοήσετε πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο για να υποστηρίξετε τη στοματική υγιεινή σας. Αν και δεν είναι νέα ιδέα, το oil pulling είναι μια αυξανόμενη τάση, με το λάδι καρύδας να είναι το πιο δημοφιλές έλαιο επιλογής. Μάλιστα, αυτή η ολιστική πρακτική ξεκίνησε χιλιάδες χρόνια πριν στην Ινδία ξεκινώντας από την Αγιουρβεδική ιατρική, αναφέρει το The Healthy.

Το oil pulling, ιδιαίτερα με λάδι καρύδας, έχει βρεθεί ότι προάγει τη στοματική υγεία μειώνοντας τα επίπεδα των βακτηρίων, του στρεπτόκοκκου, αναφέρει η Journal of Contemporary Dental Practice. Τα λιπαρά οξέα που βρίσκονται στο λάδι παγιδεύουν και στη συνέχεια απομακρύνουν την πλάκα και τα ανεπιθύμητα βακτήρια από το στόμα.

Παρόμοια με το στοματικό διάλυμα, το oil pulling δρα με τον ίδιο τρόπο. Για να ξεκινήσετε, το MedicalNewsToday συνιστά να τοποθετήσετε μία κουταλιά της σούπας λάδι στο στόμα σας και στη συνέχεια να το ανακινείτε σαν γαργάρες για 15 έως 20 λεπτά. Αναπνεύστε από τη μύτη και προσέξτε να μην καταπιείτε το λάδι, καθώς είναι γεμάτο με υπολείμματα. Μετά το πέρας του προβλεπόμενου χρόνου, φτύστε το λάδι στα σκουπίδια και βουρτσίστε τα δόντια σας. Λάβετε υπόψη σας ότι τα 15 λεπτά μπορεί να είναι δύσκολα όταν ξεκινάτε για πρώτη φορά -το MedicalNewsToday προτείνει να ξεκινήσετε με πέντε λεπτά και να αυξάνετε σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου.