Δεκάδες χιλιάδες γυναίκες στην Ισλανδία, μεταξύ των οποίων και η πρωθυπουργός Katrín Jakobsdóttir, θα αρνηθούν να εργαστούν την Τρίτη. Η «kvennafri», ή ημέρα αργίας των γυναικών, έχει προκηρυχθεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και την έμφυλη βία.

Οι τομείς στους οποίους οι γυναίκες αποτελούν την πλειονότητα των εργαζομένων, όπως η υγειονομική περίθαλψη και η εκπαίδευση, θα επηρεαστούν ιδιαίτερα, σημειώνει το BBC.

Η προγραμματισμένη αποχή σηματοδοτεί την πρώτη ολοήμερη απεργία των γυναικών από το 1975.

«Δεν θα εργαστώ αυτή τη μέρα, όπως αναμένω ότι θα κάνουν και όλες οι γυναίκες [στο υπουργικό συμβούλιο]», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ισλανδίας κ. Jakobsdóttir στον ιστότοπο mbl.is.

Η κ. Jakobsdóttir δήλωσε ότι η κυβέρνησή της εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αποτιμώνται τα επαγγέλματα στα οποία κυριαρχούν οι γυναίκες, σε σύγκριση με τους τομείς στους οποίους παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες.

Σύμφωνα με την Ισλανδική Ένωση Εκπαιδευτικών, οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των εκπαιδευτικών σε κάθε επίπεδο του εκπαιδευτικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου του 94% των νηπιαγωγών.

Περίπου το 80% των εργαζομένων στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ισλανδίας, το μεγαλύτερο της χώρας, είναι γυναίκες.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) κατέταξε την Ισλανδία ως την καλύτερη χώρα στον κόσμο για την ισότητα των φύλων για 14 συνεχόμενα έτη. Ωστόσο, η χώρα δεν είναι απολύτως ισότιμη, με το WEF να της αποδίδει συνολική βαθμολογία 91,2%.