Η μονογαμία είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος σχέσης. Όσο και αν κάποιοι θεωρούν «κανονική» αυτή την κατάσταση, στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν το 2021, δείχνουν πως υπάρχει ένα 4%-5% του πληθυσμού που ασκεί την πολυγαμία. Η πολυγαμία είναι μια μορφή συναινετικής μη μονογαμίας, κατά την οποία ένα άτομο εμπλέκεται με πολλούς συντρόφους.

Παρόλο που εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη χώρα και σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε συναινετικές πολυγαμικές σχέσεις, εξακολουθεί να υπάρχει μια σημαντική παρανόηση σχετικά με το τι σημαίνει πολυγαμία και τι συνεπάγονται αυτές οι σχέσεις. Και αυτή η παρανόηση οδηγεί σε μια αρνητική στάση ή διάκριση απέναντι στους ανθρώπους που βρίσκονται σε τέτοιου είδους σχέσεις.

Η πολυγαμία περιλαμβάνει την ύπαρξη ρομαντικών ή σεξουαλικών σχέσεων με πολλούς συντρόφους ταυτόχρονα. Περιγράφει σχέσεις όπου όλα τα μέρη γνωρίζουν και συναινούν στην πρακτική της μη μονογαμίας.

Τύποι πολυγαμικών σχέσεων

Ιεραρχική

Η ιεραρχική πολυγαμική σχέση περιλαμβάνει ένα σύστημα ιεραρχίας με πρωτεύοντες και δευτερεύοντες συντρόφους. Οι πρωτεύοντες σύντροφοι έχουν προτεραιότητα έναντι άλλων συντρόφων ή σχέσεων. Αυτό συχνά περιγράφει συντρόφους που είναι παντρεμένοι, ζουν μαζί ή έχουν μαζί οικογένειες.

Οι πρωτεύοντες σύντροφοι μπορούν να δημιουργήσουν πρόσθετες δευτερεύουσες σχέσεις, αλλά αυτές οι σχέσεις δεν έχουν το ίδιο επίπεδο προτεραιότητας με την πρωτεύουσα σχέση.

Μη ιεραρχική

Η μη ιεραρχική πολυγαμία δεν περιλαμβάνει καμία κατάταξη των συντρόφων, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε σχέση ή σύντροφος, αντιμετωπίζεται ισότιμα. Έτσι, κάποιος που βρίσκεται σε αυτού του είδους τη σχέση με πολλούς συντρόφους, θεωρεί αυτούς τους συντρόφους ίσους, ακόμη και αν όλες οι σχέσεις λειτουργούν διαφορετικά.

Πολυπιστία

Η πολυπιστία είναι ένας τύπος μη ιεραρχικής πολυγαμίας, στον οποίο δεν υπάρχει κατάταξη των συντρόφων. Ωστόσο, σε αυτόν τον τύπο σχέσης, οι σύντροφοι είναι όλοι αποκλειστικοί μεταξύ τους και δεν αναζητούν ή δεν είναι ανοιχτοί σε νέες σχέσεις.

Σύμφωνα με το healthline.com, η πολυπιστία συχνά περιλαμβάνει δύο κοινούς τύπους σχέσεων:

Τριάδα: Αυτή περιγράφει μια σχέση στην οποία τρία άτομα εμπλέκονται σεξουαλικά ή ρομαντικά μεταξύ τους.

Τετράδα: Αυτό περιγράφει μια σχέση στην οποία τέσσερα άτομα έχουν μια ρομαντική ή σεξουαλική σχέση μεταξύ τους.

Vee

Το Vee, το οποίο προέρχεται από το γράμμα V, περιγράφει μια σχέση στην οποία ένας σύντροφος έχει δύο ξεχωριστούς συντρόφους. Σε αντίθεση με την τριάδα, στην οποία και τα τρία άτομα είναι μαζί στη σχέση, οι σύντροφοι του κοινού ατόμου στο Vee δεν έχουν σχέση μεταξύ τους.

Solo-poly

Αν και δεν υπάρχει ένας ορισμένος ορισμός για το solo-poly, αυτό χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει πολλαπλούς τύπους ατόμων. Παραδείγματος χάρη, σε αυτούς ανήκουν οι εργένηδες που αυτοπροσδιορίζονται ως πολυγαμικοί και μερικές φορές αποκαλούνται single-poly, όσοι βρίσκονται σε περιστασιακές ή δεσμευμένες πολυγαμικές σχέσεις αλλά επιλέγουν να ζουν μόνοι τους και εκείνοι που βρίσκονται σε πολυγαμικές σχέσεις και δεν ζουν μόνοι τους, αλλά εξακολουθούν να δίνουν προτεραιότητα στον εαυτό τους ή στις ανάγκες τους.

Μονοπολυμερής

Οι μονοπολικές σχέσεις περιγράφουν έναν τύπο σχέσης, στον οποίο κάποιος που είναι μονογαμικός βρίσκεται σε σχέση με κάποιον που είναι πολυγαμικός. Αυτό, μερικές φορές, ονομάζεται υβριδική σχέση. Σε αυτό το είδος σχέσης, το άτομο που είναι πολυγαμικό μπορεί να αποφασίσει να ακολουθήσει οποιοδήποτε είδος πολυγαμικού τρόπου ζωής, ενώ ο μονογαμικός σύντροφός του όχι. Η συναίνεση με τον μονογαμικό σύντροφο εξακολουθεί να είναι το κλειδί.

Polywebs

Τα polywebs, που ονομάζονται επίσης poly families ή μερικές φορές polycules, περιγράφουν ανθρώπους που είναι όλοι συνδεδεμένοι μέσω του πολυγαμικού τρόπου ζωής. Οι άνθρωποι που ανήκουν σε polywebs δεν είναι πάντα απαραίτητα ερωτικά συνδεδεμένοι μεταξύ τους, μερικές φορές είναι απλώς συνδεδεμένοι μέσω των διαφόρων συντρόφων τους.