Πίτσα από κάνναβη στην καρδιά της Αθήνας

Ο «εφευρέτης» της, Μπάμπης Ανανιάδης, μιλά στο newsbeast.gr για το ιδιαίτερο εγχείρημά του


WEEKEND
2:43
21/09/2014
Πίτσα από κάνναβη στην καρδιά της Αθήνας
loading

Πολλοί ενδέχεται να γνωρίζουν την ύπαρξή της, άλλοι πάλι ίσως την έχουν γευτεί, σίγουρα όμως υπάρχουν και μερικοί που την έχουν «ακούσει» μαζί της... αφού συχνάζουν ως πιστοί θαυμαστές της στο μαγαζί του κ. Ανανιάδη μετά την πρώτη φορά που δοκίμασαν την πρωτότυπη για τα ελληνικά δεδομένα πίτσα από κλωστική κάνναβη.

Συνέντευξη στη Νίκη Παπάζογλου

Εδώ και καιρό στα Εξάρχεια, στο Κουκάκι, και στο Χολαργό, τα καταστήματα της Mystic Pizza, που πωλούν πίτσα και πάστα από κλωστική κάνναβη κάνουν τη βιολογική διαφορά προσφέροντας μια υγιεινή διατροφή τα οφέλη της οποίας καταγράφονται ήδη από τον 7ο π. Χ. αιώνα.

Το newsbeast.gr συνομίλησε με τον εμπνευστή και δημιουργό της μυστικής συνταγής, τον Μπάμπη Ανανιάδη, για το πρωτότυπο εγχείρημα του, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και την διαφορά που κάνει την φήμη της πίτσας να γυρνάει από στόμα σε στόμα.

Αν και το πρώτο μαγαζί, αυτό των Εξαρχείων, άνοιξε το 2002 οι αρχικές πίτσες όπως μας πληροφορεί ο κ. Ανανιάδης, ψήθηκαν στην Θεσσαλονίκη.

«Μέχρι το 1999 επιχειρούσα στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά θέλησα να ασχοληθώ με τα cannabishop, πριν βέβαια κλείσουν και τα 14 μαγαζιά που υπήρχαν και πωλούσαν ρούχα από κλωστική κάνναβη μέσα σε μια βδομάδα. Κατά τους ιθύνοντες προωθούσαν τα ναρκωτικά. Τότε αποφάσισα να διαβάσω όλη την βιβλιογραφία περί κάνναβης.

Μερικά από τα ενδιαφέροντα που έμαθα είναι για παράδειγμα πως κατά την Ελισαβετιανή εποχή, οι αγρότες πλήρωναν πρόστιμο αν δεν καλλιεργούσαν κάνναβη, ενώ μέχρι το 1883 πάνω από τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής χαρτιού προέρχονταν από κάνναβη. Μετά ήρθε το πετρέλαιο και τα παράγωγά του και η κάνναβη έπεσε σε δυσμένεια λόγω έντονων οικονομικών συμφερόντων.

Στην Αμερική τη δεκαετία του 40 υπήρχαν τεράστιες καλλιέργειες κάνναβης, μάλιστα πρόσφατα έβλεπα μια διαφήμιση της Αμερικανικής Κυβέρνησης που εκείνη την εποχή προέτρεπε τους αγρότες να καλλιεργούν κλωστική κάνναβη. Με το τέλος του πολέμου όμως η κάνναβη απαγορεύτηκε ξανά. Και από τότε που η μαριχουάνα κατετάγη στην κατηγορία των ναρκωτικών μαζί της δαιμονοποιήθηκε και η κλωστική κάνναβη» αναφέρει ο κ. Ανανιάδης.

Κατά το διάβασμα της βιβλιογραφίας διευκρινίζει πως διαπίστωσε την χρήση της κλωστικής κάνναβης εκτός από την ένδυση και στην μαγειρική και μάλιστα από τον 7ο αιώνα π.Χ. «Το λάδι από τους σπόρους της κάνναβης και το αλεύρι ήταν βασικό μέσο διατροφής για τον άνθρωπο και τα ζώα και η Κίνα, η Αίγυπτος και η Ελλάδα ήταν οι από τις πρώτες χώρες που χρησιμοποιούσαν την κάνναβη τόσο για την ένδυση όσο και για την τροφή. Μαθαίνοντας αυτό, έψαχνα ιδέες για να αξιοποιήσω το αλεύρι. Σκέφτηκα την πίτσα, έκανα εισαγωγή από την Γερμανία, και ξεκίνησα τις δοκιμές», διηγείται ο κ. Ανανιάδης.

Συμπληρώνει μάλιστα πως όσον αφορά τη διατροφική αξία της κλωστικής κάνναβης, οι πρωτεΐνες των σπόρων που υπάρχουν στο αλεύρι και στο λάδι θεωρούνται οι καλύτερες στο φυτικό βασίλειο. Αυτός είναι και ο λόγος που τον τελευταίο καιρό η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο για ιατρικούς σκοπούς. «Σε 23 πολιτείες των ΗΠΑ έχει επιτραπεί η χρήση της, αλλά και σε ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία. Εμείς βέβαια είμαστε πολύ πίσω. Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα εμπόδια που συνάντησα. Όταν προσπάθησα να ανοίξω το μαγαζί με χλευάζανε στα υπουργεία, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο χημείο, «ποιος είσαι εσύ που θα φέρεις αλεύρι από χασίς» και άλλα τέτοια. Τέλος με την σημαντική παρέμβαση του τότε Συνηγόρου του Πολίτη λύθηκε το θέμα και κατάφερα να ανοίξω το μαγαζί».

Όπως μας πληροφορεί ο ιδιοκτήτης της Mystic Pizza, η διαφορά της κλωστικής κάνναβης από την ινδική είναι πως η THC, η τετραϋδροκανναβινόλη, υπάρχει στο 0,02 όριο, που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. «Εξυπακούεται πως δεν φτιάχνεσαι από αυτό, κι ένα ολόκληρο να καπνίσεις», αναφέρει χαριτολογώντας.

Αφού κατάφερα και άνοιξα το πρώτο μαγαζί στα Εξάρχεια, τον πρώτο μήνα ήρθε το ΣΔΟΕ. Έκανε μέχρι και drug test στο αλεύρι. Είχαν κάνει το μαγαζί φύλλο και φτερό για να βρουν ναρκωτικά. Από τότε ταλαιπωρήθηκα αρκετά στα δικαστήρια. Μιας και η κλωστική κάνναβη δεν είναι ναρκωτική ουσία, η κατηγορία με την οποία βαρυνόμουν ήταν η έμμεση διαφήμιση των ναρκωτικών επειδή πάνω στα φυλλάδια ήταν τυπωμένο το φύλλο της κάνναβης. Έγιναν δύο δικαστήρια, στα οποία αθωώθηκα και πολλά τηλεδικαστήρια, Αυτιάς και άλλοι, τα οποία αν και τελεσιδίκησαν εναντίον μου παράλληλα βοήθησαν στη διαφήμιση του μαγαζιού. Είχε κυκλοφορήσει μέχρι και πρωτοσέλιδο της Espresso με τίτλο "Η πίτσα που διαφημίζει τα ναρκωτικά"», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αν και σήμερα το θέμα έχει λυθεί, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιτρέπει μόνο την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης, αλλά την επιδοτεί κιόλας στην Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη είμαστε πίσω ως είθισται. Οι καλλιεργητές είναι πολλοί σε όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά δεν έχουν καταφέρει ακόμη να ασχοληθούν παρόλο που ο νόμος έχει ψηφιστεί από το 2013.

Οι πελάτες ίσως όταν πρωτοεπισκέπτονται το μαγαζί το κάνουν για το περίεργο του πράγματος, εφόσον η κλωστική κάνναβη και οι ιδιότητές της δεν είναι ευρέως διαδεδομένες. Αλλά στη συνέχεια, η γεύση τους ικανοποιεί και γίνονται σταθεροί πελάτες.

«Θυμάμαι τα πρώτα χρόνια, στο μαγαζί των Εξαρχείων πέρασε ένας παππούς απ’ έξω, είδε το φύλλο της κάνναβης και με ρώτησε αν πουλάω πίτσα με χασίς. Τον πήρα μέσα, του εξηγούσα, του έδωσα να φάει και στο τέλος μου είπε χαρακτηριστικά “τι σου είναι η φύση”. Έγινε και τακτικός πελάτης αργότερα».

Ο κόσμος προτιμά τη Mystic Pizza, για την μοναδική της γεύση αφού ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε και στην Ευρώπη υπάρχει κάτι ανάλογο. Τα τελευταία χρόνια ειδικά, όπως διευκρινίζει ο κ. Ανανιάδης, σχεδόν όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικά. Κοιτάζοντας τον κατάλογο διαπιστώνει κανείς πως η όλη φιλοσοφία της Mystic Pizza στηρίζεται στην υγιεινή διατροφή.

«Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πίτσες με εξολοκλήρου βιολογικά προϊόντα, με αλεύρι Ντίνκελ για διαβητικούς και για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη, θαλασσινό αραφινάριστο αλάτι, στέβια αντί για ζάχαρη, βιολογικό ελαιόλαδο»

Το μενού είναι πλούσιο και αποτελείται από πολλών ειδών πίτσες (και vegan), ζυμαρικά, πεϊνιρλί, λαχματζούν, ορεκτικά, σαλάτες και γλυκά. Οι καλές πρώτες ύλες, η πρωτοτυπία των υλικών και η φιλική εξυπηρέτηση έφεραν στο Mystic Pizza τη διάκριση του Certificate of excellence του TripAdvisor, μια διάκριση που αποδίδουν οι ίδιοι οι τουρίστες με τα θετικά reviews που αφήνουν στον διάσημο ιστότοπο.

Καθώς κοιτάζουμε τον κατάλογο για το τι θα παραγγείλουμε διαπιστώνουμε πως ο καθένας από αυτούς είναι διαφορετικός. Τα εξώφυλλα όπως μας πληροφορεί ο κ. Ανανιάδης έχουν σχεδιαστεί από τους πελάτες είτε περιμένοντας να ψηθεί ή πίτσα τους ή αφότου την γεύτηκαν, άλλη μια απόδειξη πως έμειναν ευχαριστημένοι...

Διαβάστε όλα τα θέματα του Weekend στο newsbeast.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει