Είναι γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα είναι πιο έξυπνα από ποτέ, βάζοντας στόχο να ξεπεράσουν τις προηγούμενες γενιές σε όρους επινοητικότητας και εφευρετικότητας.

Και είναι επίσης αληθές ότι ολοένα και περισσότεροι έφηβοι κάνουν πια πρωτοποριακές ανακαλύψεις και προωθημένες καινοτομίες, αλλάζοντας δραστικά τον χάρτη της επιστήμης αλλά και της απτής καθημερινότητας.

Από διαγνωστικά εργαλεία για τον καρκίνο και νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις μέχρι και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τεχνικές βιοδιασπασιμότητας, οι πιτσιρικάδες αυτοί επιστήμονες αλλάζουν δραστικά την πορεία των κλάδων με τους οποίους ασχολούνται.

Για να δούμε αναλυτικά τα χρονικά τους…

Jack Andraka

Ο έφηβος δημιούργησε έναν βιοαισθητήρα για τον παγκρεατικό καρκίνο που είναι 168 φορές γρηγορότερος, 26.667 φορές φτηνότερος και 400 πιο ευαίσθητος σε σχέση με την υπάρχουσα σήμερα διαγνωστική τεχνολογία! Ήταν μόλις 15 ετών όταν έφτιαξε τη διάταξη των νανοσωλήνων άνθρακα που μπορούσε να διακρίνει την ύπαρξη καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας, τους πνεύμονες και τις ωοθήκες. Το διαγνωστικό του τεστ έγινε μάλιστα παγκόσμια είδηση εξαιτίας των τραγικών ποσοστών επιβίωσης του παγκρεατικού καρκίνου, εξασφαλίζοντάς του βραβεία αλλά και πατέντες ευρεσιτεχνίας. Τον Δεκέμβριο του 2012 ίδρυσε τη δική του εταιρία (Andraka LLC) για την εμπορική εκμετάλλευση του διαγνωστικού εργαλείου και είναι πια ο νεότερος άνθρωπος που μίλησε ποτέ στη Βασιλική Ιατρική Εταιρία…

Sara Volz

Η Sara Volz, στο πλαίσιο των πειραμάτων της για εμπορικά βιώσιμα βιοκαύσιμα, κατάφερε να εκθρέψει μια αποικία φυκιών που αποδείχθηκε «χρυσωρυχείο»! Η έρευνά της παραείναι σπουδαία για έναν κόσμο που συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Η ίδια κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό ταλέντων της Intel (100.000 δολάρια) και είναι αποφασισμένη να προωθήσει τη δουλειά της με κάθε κόστος…

Elana Simon

Η Elana Simon διαγνώστηκε με έναν σπάνιας μορφής καρκίνο του ήπατος όταν ήταν μόλις 12 ετών. Αντί να το βάλει κάτω, άρχισε αμέσως να ερευνά το γονιδίωμα του καρκινώματος, από κοινού με τον πατέρα και τον χειρουργό της. Σύντομα λοιπόν η ομάδα κατάφερε να αποκαλύψει παρεμφερή γονιδιακά μοτίβα στα καρκινώματα και η Simon συνυπέγραψε το άρθρο με τα ευρήματά της ομάδας, το οποίο μάλιστα δημοσιεύτηκε στο σπουδαίο επιστημονικό περιοδικό Science! To 2014 τα είπε από κοντά με τον πρόεδρο Ομπάμα, πήρε βραβείο από την Αμερικανική Ένωση Έρευνας Καρκίνου και είναι πια έτοιμη να συνεχίσει τις σπουδές της στο Χάρβαρντ…

Daniel Burd

Ο Daniel Burd έψαχνε από μικρός να βρει λύση στο πρόβλημα της αργής αποσύνθεσης του πλαστικού. Κι αν οι πλαστικές σακούλες χρειάζονται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθούν, ο πιτσιρικάς βρήκε τη λύση σε μόλις 3 μήνες! Υπέθεσε λοιπόν ότι αφού το πλαστικό αποσυντίθεται τελικά, έστω και αργά, κάποιος λόγος θα υπάρχει γι’ αυτό. Και ο λόγος ήταν τα βακτήρια. Το γυμνασιόπαιδο άρχισε να πειραματίζεται με βακτήρια και κατάφερε να απομονώσει τα στοιχεία που ευθύνονταν για τη διάσπαση. Αποτέλεσμα; Το 43% του πλαστικού του Burd διασπάστηκε σε μόλις 6 βδομάδες, ασύλληπτο ρεκόρ όλων των εποχών! Και βέβαια έπειτα από 3 μήνες δεν είχε μείνει τίποτα. Η φτηνή και φιλική στο περιβάλλον λύση μπορεί μάλιστα να γενικευτεί για βιομηχανική χρήση, κάνοντας την ανακάλυψη του έφηβου μια πραγματικά σπουδαία και «πράσινη» ιστορία…

Eesha Khare

Η έφηβη επιστήμονας έφτιαξε έναν υπερ-πυκνωτή που μπορεί να φορτίσει μια λυχνία LED σε λιγότερο από 20 δευτερόλεπτα. Η συσκευούλα έχει μάλιστα δεκαπλάσιο κύκλο ζωής από τους στάνταρτ φορτιστές και αναμένεται να φέρει την επανάσταση στις μπαταρίες, τους φορτιστές κ.λπ., αν και δεν λείπουν τα προβλήματα που πρέπει ακόμα να ξεπεραστούν. Βέβαια, το γεγονός ότι κατάφερε να φορτίσει ένα LED τόσο αστραπιαία παραμένει κολοσσιαίος άθλος, γι’ αυτό και βραβεύτηκε εκτεταμένα, την ίδια ώρα που το πάθος της για την εφαρμοσμένη επιστήμη δημοσιεύτηκε σε πληθώρα επιστημονικών επιθεωρήσεων…

Marc Roberge

Ο έφηβος Marc Roberge ανακάλυψε έναν απλό τρόπο να εξουδετερώνει τον άνθρακα μέσα στους φακέλους: το σιδέρωμα! Κατέστρεψε τα αντίστοιχα βακτήρια σιδερώνοντας τον φάκελο σε υψηλή θερμοκρασία για 5 λεπτά. Φυσικά, δεν είχε τη δυνατότητα να βρει πραγματικό άνθρακα, γι’ αυτό και χρησιμοποίησε το υποκατάστατο που εφαρμόζει συνήθως η επιστημονική κοινότητα (bacillus subtilis). Ο συγκεκριμένος βάκιλος μάλιστα είναι ανθεκτικότερος από τον άνθρακα, κάτι που ενδυνάμωσε τα αποτελέσματα της δουλειάς του. Η μελέτη του δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Toxicology τον Ιούνιο του 2006, κάνοντας το παιδί-θαύμα ερευνητικό αστέρι…

Taylor Wilson

Απλά-απλά, ο Taylor Wilson είναι ο νεότερος άνθρωπος στη Γη που κατάφερε να πετύχει πυρηνική σύντηξη! Ήταν μόλις 11 ετών όταν το πάθος του για τα ραδιενεργά στοιχεία του Περιοδικού Πίνακα τον ώθησε να πειραματιστεί με «καθημερινά ραδιενεργά υλικά», ψίχουλα βέβαια σε σχέση με το επόμενο project του: να φτιάξει έναν μικρό πυρηνικό αντιδραστήρα! Οι τεράστιες επιστημονικές προκλήσεις ξεπεράστηκαν πράγματι από το παιδί-θαύμα, ο οποίος στα 14 του πια τα είχε καταφέρει. Πέρα από βραβεία και επαίνους-βροχή, πήρε υποτροφία από ερευνητικό ίδρυμα για να παρακάμψει το πανεπιστήμιο και να ριχτεί με τα μούτρα στη δική του έρευνα…

Easton LaChappelle

Ο έφηβος έφτιαξε ένα πλήρως λειτουργικό προσθετικό μέλος (βραχίονας και παλάμη) που είναι πολύ φτηνότερο από τα μοντέλα της αγοράς, χρησιμοποιώντας λογισμικό ανοιχτού κώδικα και έναν προσιτό οικονομικά τρισδιάστατο εκτυπωτή. Ο LaChappelle πειραματιζόταν με την κατασκευή προσθετικού μέλους από LEGO(!) όταν γνώρισε ένα εφτάχρονο κορίτσι, το προσθετικό μέλος της οποίας θα κόστιζε κάπου 80.000 δολάρια, αποφάσισε λοιπόν να τη βοηθήσει. Η δημιουργία του δουλεύει καλύτερα από τα στάνταρ προσθετικά μέλη που κυκλοφορούν στην αγορά, είναι δυνατότερη από το μέσο ανθρώπινο χέρι και κοστίζει κάπου 400 δολάρια! Κατόπιν του πρότειναν δουλειά στο ρομποτικό τμήμα της NASA, εκείνος όμως προτιμά λέει να δουλεύει μόνος και χωρίς πόρους…

Brittany Wenger

Η πιτσιρίκα ανέπτυξε ένα πρόγραμμα υπολογιστή για την καλύτερη διάγνωση του καρκίνου του μαστού: η εφαρμογή της ανιχνεύει κακοήθεις όγκους του μαστού σε ποσοστό 99%! Ήταν 13 ετών όταν έμαθε από μόνη της τις βασικές αρχές της πληροφορικής και πειραματίστηκε με κώδικες και τεχνητή νοημοσύνη(!), σκαρώνοντας ένα έξυπνο πρόγραμμα που αναγνωρίζει τα μοτίβα του καρκίνου του μαστού και μαθαίνει μάλιστα από τα λάθη του, ώστε να γίνεται ολοένα και πιο ακριβές. Επόμενος σταθμός, το λογισμικό που ανέπτυξε για την πρόωρη διάγνωση της λευχαιμίας. Η εφαρμογή για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού λειτουργεί πια σε δύο αμερικανικά νοσοκομεία, η κοπέλα βραβεύτηκε από ιδρύματα και επιστημονικές εταιρίες και έδωσε το χέρι της πρόσφατα στον πρόεδρο Ομπάμα. Το μέλλον της ανήκει…

Shree Bose

Η μικρή ερευνήτρια πειραματίστηκε με τα συνήθη φάρμακα των χημειοθεραπειών και έβαλε σκοπό να εξουδετερώσει τις παρενέργειές τους στο DNA αλλά και στα υγιή κύτταρα. Κι έτσι κατάφερε να απομονώσει ένα ένζυμο που κάνει τα καρκινικά κύτταρα ανθεκτικότερα στις θεραπείες, με τη δουλειά της να βρίσκει πολλές εφαρμογές στις καρκινικές αγωγές και κυρίως στη θεραπεία του καρκίνου των ωοθηκών. Αφού κέρδισε τον διαγωνισμό ταλέντων της Google το 2011, εργάζεται πια πυρετωδώς για να συμβάλει ακόμα περισσότερο στην καταπολέμηση της μάστιγας…

Διαβάστε όλα τα θέματα του Weekend στο newsbeast.gr