11
loading

Η πανδημία του Covid-19 έχει πλήξει βαριά την παγκόσμια οικονομία. Τελειώνουν όμως όλα εδώ;

Όπως κι αν το μετρήσεις, το 2020 αποδεικνύεται μέχρι στιγμής η χειρότερη χρονιά που ζει η ανθρωπότητα εδώ και δεκαετίες.

Βιώνουμε εξάλλου μια πανδημία που έχει ήδη διεκδικήσει περισσότερες από 300.000 ζωές, έχει προσβάλει πάνω από 4 εκατ. ανθρώπους και κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει αύριο.

Την ίδια ώρα, η παγκόσμια οικονομία είναι σε ελεύθερη πτώση, σε όρους μάλιστα που έχουμε να δούμε από τη δεκαετία του 1930. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ξεκαθάρισε προσφάτως ότι είμαστε στα πρώτα στάδια της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και έναν αιώνα, περιμένοντας μάλιστα την ύφεση να συνεχιστεί και το 2021.

Το ΔΝΤ βλέπει πτώση στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 3% το 2020, προβλέποντας δεκάδες εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας και δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτο.

Η ανεργία θα θερίσει το 2020, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με τα σοβαρότερα πλήγματα να τα δέχονται το εμπόριο και η βιομηχανία. Και το χειρότερο; Δεν υπάρχει φως στο τούνελ.

Με δεδομένα όλα αυτά, τι θα μπορούσε να πάει χειρότερα; Όπως προβλέπουν κάποιοι αναλυτές, ένας πόλεμος! Και εκφράζουν μάλιστα ρητά την ερώτηση αν ο συνδυασμός της πανδημίας και του οικονομικού κραχ κάνουν το ενδεχόμενο ενός πολέμου πιθανότερο.

Για να απαντήσει κανείς σε κάτι τέτοιο, οφείλει να κοιτάξει στην Ιστορία...

Τι μας λέει η θεωρία και η παγκόσμια ιστορία

Ας δούμε αρχικά την προβληματική κάπως αντεστραμμένη. Δεν γνωρίζουμε ούτε πανδημία ούτε κρίση που να εξαφάνισαν ποτέ τις πιθανότητες ενός πολέμου.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος έληξε μεν όσο η ισπανική γρίπη του 1918-1919 άρχισε να αποδεκατίζει τον κόσμο, η ίδια πανδημία δεν σταμάτησε ωστόσο τον Ρωσικό Εμφύλιο Πόλεμο, τον Πολωνο-Σοβιετικό Πόλεμο και άλλες μεγάλες συρράξεις της περιόδου.

Ούτε σταμάτησε βέβαια η Μεγάλη Ύφεση του 1929 την εισβολή της Ιαπωνίας στη Μαντζουρία (1931), που θα οδηγούσε τελικά στον Β’ Σινο-Ιαπωνικό Πόλεμο.

Κι όχι μόνο δεν απέτρεψε ποτέ καμία σύγκρουση, αλλά όπως μας λένε οι ιστορικοί, η οικονομική κρίση του Μεσοπολέμου εξέθρεψε τον άνοδο του φασισμού της δεκαετίας του 1930 και έκανε μια παγκόσμια σύρραξη να φαντάζει πιθανή. Ώσπου έγινε πραγματικότητα, την ξέρουμε ως Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όποιος λοιπόν πιστεύει πως μια εμπόλεμη κατάσταση δεν μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και της συνοδευτικής οικονομικής ύφεσης, πρέπει προφανώς να το ξανασκεφτεί.

Ποιος μπορεί να σκεφτεί πόλεμο όσο ο κόσμος υποφέρει;

Παρά το γεγονός ότι, διαισθητικά τουλάχιστον, μια πανδημία μοιάζει φιλικότερη στην ειρήνη, κάποια πράγματα τραβούν συνήθως τον δικό τους δρόμο. Πόσο απίθανο είναι δηλαδή ένας ηγέτης να προκαλέσει ένα θερμό επεισόδιο και έναν πόλεμο τελικά θεωρώντας πως έτσι εξυπηρετεί καλύτερα είτε την εθνική ατζέντα είτε τις προσωπικές του φιλοδοξίες;

Αυτό το επιχείρημα ανήκει στη λεγόμενη θεωρία εκτροπής, όπως μας εξηγεί ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Χάρβαρντ, Stephen Walt. Η «θεωρία του αποδιοπομπαίου τράγου» υποδεικνύει ότι ηγέτες που ανησυχούν για τη δημόσια εικόνα τους στο εσωτερικό προσπαθούν να εκτρέψουν την προσοχή σε θέματα εθνικού χαρακτήρα.

Σε αυτή ακριβώς τη συλλογιστική αναρωτήθηκε προσφάτως ο καθηγητής Δικαίου και διπλωματίας, Daniel Drezner, αν ο Τραμπ θα κάνει έναν πόλεμο αν δει πως χάνει τις εκλογές του 2020. Αν νιώσει ότι θα ηττηθεί στις προεδρικές εκλογές, μας λέει στο άρθρο του στη «Washington Post», δεν αποκλείεται να εισβάλει στο Ιράν ή τη Βενεζουέλα, αποπροσανατολίζοντας έτσι τη δημόσια συζήτηση.

Μια δεύτερη υπόθεση που προκρίνει την πολεμική λύση εν μέσω κρίσης είναι ο λεγόμενος «στρατιωτικός κεϋνσιανισμός». Τι μας λέει αυτό το μοντέλο; Πως ο πόλεμος γεννά πολλές οικονομικές ανάγκες και μπορεί να σώσει την παρτίδα για μια σμπαραλιασμένη οικονομία, επιστρέφοντάς τη στην ευημερία και την πλήρη απασχόληση για όλους.

Η τρανότερη απόδειξη αυτής της θεωρίας είναι ο ίδιος ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που έβγαλε πράγματι την εθνική οικονομία των ΗΠΑ από την κινούμενη άμμο της Μεγάλης Ύφεσης. Όταν οι προβλέψεις για την οικονομία είναι δυσοίωνες και το εθνικό χρέος δυσβάσταχτο, ένας πόλεμος μπορεί να γίνει ο ιδανικότερος κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη.

Το μόνο που συζητάνε μάλιστα στο πλαίσιο αυτής της θεωρίας είναι πόσο μεγάλος πρέπει να είναι ο πόλεμος ώστε να αποκομίσεις σοβαρά οικονομικά οφέλη! Δεν είναι φυσικά το αποδοτικότερο οικονομικό μέτρο που μπορείς να πάρεις, είναι όμως άλλο ένα βέλος στη φαρέτρα του ηγέτη.

Υπάρχει βέβαια και η πεποίθηση που λέει πως, στη μακροπρόθεσμη προοπτική, μια παρατεταμένη οικονομική ύφεση ενδυναμώνει τις εθνικιστικές φωνές και την ξενόφοβη ρητορεία, γεννώντας πολεμικά αισθήματα στην κοινωνία. Όσο οι χτυπημένες από την κρίση χώρες αναδιπλώνονται εσωτερικά και λειτουργούν υπερεθνικά, κάθε συζήτηση για παγκόσμια ή περιφερειακή συνεργασία αναιρείται.

Κι αν μας έχει διδάξει κάτι η ταραγμένη οικονομικά ιστορία του Μεσοπολέμου, είναι πού ακριβώς οδηγεί αυτή η κατάσταση. Ο εθνικισμός, η ξενοφοβία και τα όνειρα για αυταρχική διακυβέρνηση είχαν επιστρέψει στην οικουμένη πριν από την πανδημία του κορονοϊού. Και πιθανότατα θα είναι εδώ και μετά το πέρας της.

Γιατί να κάνεις έναν πόλεμο για την οικονομία; Ρωτήστε τον Σαντάμ

Οι θεωρητικοί επισημαίνουν πως η καλύτερη περίσταση για να κάνεις έναν πόλεμο εν μέσω κακής οικονομικής συγκυρίας είναι όταν έχεις να αποκομίσεις άμεσα, χειροπιαστά οφέλη. Και υποδεικνύουν εδώ τον Σαντάμ Χουσεΐν. Η απόφαση του οποίου να εισβάλει στο Κουβέιτ το 1990 είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού του μοντέλου.

Η οικονομία του Ιράκ ήταν σε οριακό σημείο, έπειτα από τόσα χρόνια πολέμου με το Ιράν, και τα φριχτά επίπεδα ανεργίας στο εσωτερικό απειλούσαν τη θέση του Σαντάμ. Ο οποίος είδε στα πετροδόλαρα του Κουβέιτ τη λύση του προσωπικού και εθνικού δράματος.

Και οι περιστάσεις ήταν θαυμάσιες για τον ιρακινό ηγέτη. Το μικρό εμιράτο δεν διέθετε υπολογίσιμη στρατιωτική δύναμη, την ίδια ώρα που η Βαγδάτη ήταν καταχρεωμένη στο Κουβέιτ. Με μια εισβολή έσβηνες το χρέος σε ένα βράδυ.

Αν αυτές οι συνθήκες επικρατούν σήμερα σε κάποια γωνιά της Γης, είναι βέβαια συζητήσιμο. Όχι όμως και απίθανο. Εδαφικές διεκδικήσεις και συνοριακές διενέξεις θα βρεις πάντως πολλές σε παγκόσμιο επίπεδο. Και κάποιες δεν λύνονται ποτέ, λειτουργώντας ως άλλοθι για πολλά και διάφορα.

Πόσο πιθανό είναι ένα ενδεχόμενο πολέμου;

Οι κρίσεις, και ειδικά οι οικονομικές κρίσεις, έχουν ιστορικά μεγάλο αντίκτυπο στην πιθανότητα του πολέμου. Ο Stephen Walt υποδεικνύει εδώ την ίδια την ιστορία του αμερικανικού έθνους.

Οι ΗΠΑ έχουν βιώσει πάνω από 40 οικονομικές κρίσεις από την ίδρυσή τους, μετρώντας όχι λιγότερους από 20 διαπολιτειακούς πολέμους. Αν και πόσο σχέση είχαν με την ύφεση, αυτό αποτελεί αντικείμενο διαξιφισμού, τα νούμερα πάντως κάτι μας λένε, ισχυρίζεται ο ακαδημαϊκός.

Την ίδια ώρα, για να ξεκινήσει κάποιος έναν πόλεμο, πρέπει να πιστεύει πως η νίκη θα είναι γρήγορη και εύκολη. Όπως μας έχει δείξει άλλωστε ο John Mearsheimer στο βιβλίο του «Συμβατική αποτροπή» (1983), οι ηγέτες αποφεύγουν τον πόλεμο όταν θεωρούν πως θα είναι μακρύς, αιματηρός, δαπανηρός και αβέβαιος στην έκβασή του.

Η Ευρώπη πήγε σε πόλεμο το 1914 με κάθε πλευρά να πιστεύει πως θα κέρδιζε εύκολα και γρήγορα. Το ίδιο έκανε και η ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο, αναπτύσσοντας μάλιστα και τη στρατηγική του «blitzkrieg» για να παίρνει τις μάχες γρηγορότερα και με μικρότερο κόστος.

Το ίδιο έκανε και το Ιράκ όταν επιτέθηκε στο Ιράν το 1980, ο Σαντάμ πίστεψε πως η Ισλαμική Επανάσταση (1979) είχε αφήσει τη χώρα σμπαράλια και θα έπαιρνε εύκολα τον πόλεμο. Ακόμα και ο Τζορτζ Μπους έτσι εισέβαλε το 2003 στο Ιράκ, πεπεισμένος για το σύντομο της διάρκειας και το πετυχημένο της έκβασης.

Το γεγονός ότι όλοι τους έκαναν λάθος δεν αλλάζει τον βασικό ισχυρισμό: κανείς δεν πάει σε πόλεμο αν πιστεύει πως θα είναι μακρύς και δύσκολος.

Αυτό δεν σημαίνει όμως πως οι ευρύτερες οικονομικές συνθήκες δεν επηρεάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο παίρνονται οι πολιτικές αποφάσεις περί πολέμου και ειρήνης. Και η οικονομία είναι σαφώς μία μόνο προκείμενη στην πολυπαραγοντική ανάλυση του πολέμου. Αν και σε πλήθος παραδειγμάτων, ήταν η αποφασιστική.

Το μόνο που μένει τώρα να δούμε είναι πώς θα ξεδιπλωθεί η οικονομική ύφεση που επιφέρει ο κορονοϊός και πόσο αρνητικά θα επηρεάσει πολίτες και έθνη. Κι αν στα αυτιά κάποιον θα ηχήσουν τα τύμπανα του πολέμου...

Σημείωση για την εξωτερική φωτογραφία: Μπρούτζινες φιγούρες στο μνημείο του αμερικανού προέδρου Φραγκλίνου Ρούσβελτ, φιλοτεχνημένες από τον γλύπτη Georg Segal, απεικονίζουν άνεργους άντρες που περιμένουν στην ουρά για το συσσίτιο κατά τη Μεγάλη Ύφεση.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

11
σχόλια
 1. avatar ΣΑΝΤΑΜ5

  Και ομως ο Σανταμ Χουσείν ειχε δωσει σε καθε πολιτη μεριδιο απο τις πετρελαιοπηγες και
  ολοι ζουσαν πολυ καλα απο οτι εχω διαβασει και ανεξαρτητως θρησκειας ειχε δε υπουργούς
  χριστιανούς αλλα, αυτο δεν αρεσε στους ΗΠΑ και ηθελαν να τον ριξουν απο την εξουσια, το ιδιο εχουν κανει (Ομπαμα ο δηθεν καλος 3 πολεμους) και με το Κανταφι διοτι τους ειπε ευθέως οτι εγω τισ συναλλαγες μου εις το μελον θα τις κανω με = ΕΥΡΩ= οποτε και διελυσαν την Λυβιη.
  Δεν αμφιβαλω οτι ητο δικτακτορας αλλα δεν ειχαν προβληματα οι κατοικοι τής Λυβίης τοσα
  που να θελουν εναν πόλεμο , μα κανεις δεν θελει πόλεμο.
  Η Αμερικανοί που δεν ειναι κανενας αμερικάνος ολοι οι εγκληματιες της ευρωπης πηγαν στον =ΝΕΟ ΚΟΣΜΟ= που ελεγαν και διελυσαν τα παντα με το ποιο αισχρό σκωτωσαν ολουςν τούς
  γνησιους αμερικανούς που ηταν οι Ινδιανοι.
  Λοιπο τι περιμενει καποιος απο τετοιο λαό??

  1. avatar Ανενδοτος

   Δεν ξερω φιλε μου για τη δήλωση του Κανταφι για το ευρώ στις συναλαγες του στο μελλον , γνωριζω ομως πολυ καλα ( το έχει πει ο γεωπολιτικος αναλυτης Κ. Μαζης ) , οτι ο Κανταφι σε συνεννόηση με αλλους αφρικανους ηγετες , προωθουσαν τη δημιουργία αφρικανικου νομισματους . Αυτη ηταν και η κυρια αιτια που τον εξοντωσαν .

 2. avatar ΠΟΛΕΜΟΣ

  δεν είναι μόνο ο κλασσικός, πεζικό,αεροπλάνα,τάνκς,πλοία κλπ. μετά τη πρώτη.....ΚΡΙΣΗ, εδώ γελάμε, η οποία ΚΑΤΑΧΡΕΩΣΕ και ισχυρά κράτη,ότι ακριβώς έκαναν και οι ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, η ΜΕΓΑΛΗ ΑΓΓΛΙΑ πρόσφατα ξεχρέωσε τα δάνεια του πρώτου ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ, άλλαξε απλά η ...ΤΑΚΤΙΚΗ βλ,ΑΡΑΒΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ, με τη δημιουργία ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ και ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ. ΑΛΛΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥ ΔΙ\'ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ με θύματα μικρά κράτη πάλι όπως και πρίν ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΟΙΔΙΑ/ΑΠΑΤΗ/ΟΗΕ/ΝΑΤΟ/ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ κλπκλπ Ποιός νομίζει ότι ΔΕΝ ΖΕΙ ΠΟΛΕΜΟ? Οποιος το νομίζει δεν έχει παρά να καταλάβει ποιοί ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ.....

 3. avatar Coba

  Σύμφωνα με αναλύσεις του ΟΟΣΑ, του ΠΟΑ και του ΔΝΤ, η παγκόσμια οικονομία βρισκόταν ήδη σε πορεία ύφεσης πριν εμφανιστεί ο κορωνοϊός. Συνεπώς η πανδημία επιτάχυνε μια ούτως ή άλλως αναπόφευκτη εξέλιξη.
  Κάποιοι επιμένουν να αγνοούν ότι οι περιοδικές οικονομικές κρίσεις και οι πόλεμοι, είναι στην ΦΥΣΗ του καπιταλιστικού συστήματος!
  Μέσα από τα αδιέξοδα και τις αντιφάσεις του, το απάνθρωπο αυτό σύστημα , βρίσκει διέξοδο δημιουργώντας κρίσεις και πολέμους ώστε να εξασφαλίσει την αύξηση των κερδών του. Κι αν αυτό φαντάζει παράδοξο σε κάποιους, ας θυμηθούν ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, κάποιες μεγάλες πολυεθνικές διαφήμιζαν το περιβόητο :
  \"εκεί που άλλοι βλέπουν κρίση, εμείς βλέπουμε ευκαιρίες... \"!

 4. avatar Και τα μυαλά στα κάγκελα

  Ότι και να λένε οι προφητείες θα βγουν και τα έχουν πει πρώτοι... αλίμονο σαυτούς που δν πιστεύουν και όταν έρθει η ώρα θα πουν ήταν αναμενόμενο...

 5. avatar Sv7n

  Αν με έναν πόλεμο με την Τουρκία σβήνεται το χρέος μας είναι εύκολο να τον ξεκινήσουμε . Απλά απαντάμε όπως αυτοί κάνουν.

 6. avatar Ch09:30-2

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Αναστημενο Ιησού Χριστό. Σε όλα τα κακά γεγονότα, υπάρχουν τα αίτια και οι αφορμές. Ρίζα πάντων των κακών η φιλαργυρια. Μπροστά στο χρήμα, η Αξία που Ονομάζεται Ανθρωπος, έχει χαθεί. Εάν ιδης καταθλιψιν πενητος, και παραβίασαν κρίσεως και δικαιοσύνης εν τη χώρα, μη θαυμασης δια τούτο \'διότι ο επί τον υψηλον υψηλότερος επιτηρει\' και επί τούτους υψηλοτεροι. Η γη ωφελεί υπέρ πάντα \'και αυτός ο βασιλεύς υπό των υπηρετειται.(Εκκλησιαστης 5:8,9)

 7. avatar Γενικά κάποιοι αξιοποιούν τις κρίσεις…

  Όταν θέλεις να ανεβάσεις ένα βαρύ αντικείμενο στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου που κατοικείς, χρειάζεσαι ένα μοχλό , όπως η τροχαλία ! Κι αρχίζεις και ψάχνεις στα καταστήματα ή, στο διαδίκτυο να δεις τι κυκλοφορεί , τεχνικά χαρακτηριστικά , στοιχεία κόστους κλπ, ώστε να προμηθευτείς ότι σου ταιριάζει για να κάνεις τη δουλειά σου. Αν όμως δεν υπήρχε η ανάγκη της ανύψωσης φορτίου στο μπαλκόνι σου , ακόμη κι αν έβλεπες τροχαλίες όλη μέρα ΔΕΝ θα σκεπτόσουν να αγοράσεις κάποια, απλά και μόνον διότι όλο και κάτι θα μπορούσες να κάνεις με αυτήν !
  Συνεπώς , μια κρίση μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός για την επίτευξη σχεδίων που κάποιοι απεργάζονταν πριν εμφανισθεί η κρίση !

  1. avatar Δεν ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝ ΑΠΛΑ

   .....ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΙΣ .....ΚΡΙΣΕΙΣ.........ΣΤΗΝΟΥΝ ΑΠΛΑ ΤΙΣ ΚΡΙΣΕΙΣ, γιατί ....οι .....ΚΡΙΣΕΙΣ ...ΔΕΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΟΝΕΣ ΤΟΥΣ και βέβαια χρειάζονται και το ....μοχλό/ούς .....ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ/ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΥΣ........

 8. avatar Λιζα87

  Έχω παρατηρήσει ότι σε κάθε σπεσιαλ του σκ το μπιστ βάζει ένα τέτοιο αισιόδοξο άρθρο τύπου θα πεθάνουμε όλοι, έρχεται το τέλος. Όπως επισημαίνει και ο φίλος αναντικατάστατος είναι γεμάτο ανακρίβειες και αυτό το άρθρο και τα προηγούμενα τρομοκρατικά. Δεν ηρεμείτε λίγο εκεί στο μπιστ; Η πλειοψηφία δεν έχει περάσει καλά τελευταία και υπάρχει ανασφάλεια. Δεν υπάρχει λόγος να την φουντώνουμε με τέτοιο αχρείαστα αρθρα. Έλεος!

 9. avatar Αναντικατάστατος

  Συγνώμη παιδιά, αλλά το άρθρο βρίθει από ανακρίβειες και υπερβολές.
  Είναι περασμένη η ώρα για να τα πιάσουμε ένα ένα αλλά λυπάμαι που το λέω, απλά προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις και από ουσία τίποτα.
  Η ύφεση του 29 προκάλεσε μείωση στο παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 10%, όχι 3% που θα προκαλέσει ο κωρονοϊός. Η εισβολή στο Κουβέιτ από το Ιράκ δεν έγινε γι αυτούς τους λόγους και στο παρασκήνιο την προκάλεσαν οι Αμερικανοί για να εξυπηρετήσουν το σχέδιο που εκδηλώθηκε αργότερα με τον πόλεμο του Κόλπου και τις μέχρι και σήμερα επιπτώσεις του.
  Και πολλά άλλα, καλό βράδυ στον αρθρογράφο που δεν κουράστηκε και ιδιαίτερα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...