21
loading

Όταν ξημέρωσε ο Θεός την 27η Οκτωβρίου 1940, τίποτα δεν προμήνυε πως την επομένη η Ελλάδα θα είχε πόλεμο.

Έναν πόλεμο στον οποίο τα θεριά της εποποιίας του 1940 έμελλε να δοξάσουν τη χώρα μας στα πέρατα του κόσμου.

Κανείς δεν μπορούσε πάντως να πει πως τα σύννεφα του πολέμου δεν είχαν περικυκλώσει την Ελλάδα.

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εκείνη τη μέρα μιλούσαν ξεκάθαρα για ιταλική προβοκάτσια περί δήθεν αιφνιδιαστικής εισβολής των Ελλήνων στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες τους, ο έλληνας αναγνώστης ενημερωνόταν και για τις διεθνείς εξελίξεις του πολέμου, ως εκεί όμως.

Οι Αθηναίοι είχαν ζήσει εξάλλου μια λαμπερή πρεμιέρα και η πόλη κινούνταν σε ρυθμούς… όπερας. Η ζωή στους δρόμους κυλούσε με τη συνήθη ροή και όλα έμοιαζαν κανονικά.

Κι όμως…

Ο ιταλός πρεσβευτής σκότωνε την ώρα του παίζοντας μπριτζ

Παρά το γεγονός ότι μία μέρα πρωτύτερα, στις 26 Οκτωβρίου, ο ιταλός πρεσβευτής στην Ελλάδα από το 1939, Εμανουέλε Γκράτσι, είχε παραθέσει δεξίωση στην ιταλική πρεσβεία για «την αναθέρμανση των σχέσεων φιλίας που ενώνουν τους δύο λαούς», γνώριζε προφανώς την απόφαση που είχε πάρει το Ιταλικό Πολεμικό Συμβούλιο του Μπενίτο Μουσολίνι ήδη από τις 15 του μηνός για επέμβαση στα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Παραμένοντας στις 26 Οκτωβρίου, το «παρών» στη δεξίωση του πρέσβη είχε δώσει όλη η υψηλή αθηναϊκή κοινωνία, εκτός από τον δικτάτορα Μεταξά, ο οποίος προτίμησε να μην παραβρεθεί καθώς διέβλεπε πως όπου να ναι θα είχαμε πόλεμο με τους οικοδεσπότες.

Και είχε φυσικά δίκιο, γιατί όσο ο Γκράτσι παρίστανε τον ψύχραιμο, οι υπάλληλοι της ιταλικής πρεσβείας αποκρυπτογραφούσαν το τελεσίγραφο που ερχόταν κομμάτι-κομμάτι από την Ιταλία και έπρεπε να επιδοθεί στον Μεταξά. Τραγική ειρωνεία; Πως πάνω στο τραπέζι της δεξίωσης, πλάι στις σημαίες Ελλάδας και Ιταλίας, είχε τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση μια τούρτα που έγραφε «Viva La Grecia».

Ο Γκράτσι καθησύχαζε τις φήμες εκείνο το βράδυ και όταν είχε στα χέρια του το πλήρες κείμενο του τελεσιγράφου (που κατέφτανε κωδικοποιημένο και τμηματικά), πήγε την επομένη για μπριτζ! Για να ροκανίσει την ώρα δηλαδή μέχρι τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου, όπου έπρεπε να δώσει το χαρτί στον Μεταξά.

Όπως είναι γνωστό, ο ιταλός πρεσβευτής πέρασε το βράδυ του στη φιλική οικία Βλαστού στη Βασιλίσσης Σοφίας με μπριτζ και χωρατά. Παρέα με μια ομήγυρη της κοσμικής Αθήνας. Κάποια στιγμή, ξημερώματα, σηκώθηκε για να πάρει τον δρόμο προς Κηφισιά, για το μέγαρο του Μεταξά.

Και πήγε με το αμάξι του στρατιωτικού ακολούθου του και όχι με τη λιμουζίνα για να μην εγείρει υπόνοιες. Στο αρχοντικό του έλληνα δικτάτορα έφτασε κατά τις 3:00 τα ξημερώματα, 3 ώρες πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο, ξαφνιάζοντας τον Μεταξά με το ακατάλληλο της ώρας. Εκεί άκουσε αυτό το «λοιπόν, έχουμε πόλεμο» του Μεταξά («Alors, c’ est la guerre», καθώς μιλούσαν στη γαλλική).

Την επομένη, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, ιταλική σφαίρα βρήκε τον στόχο της και έπεσε νεκρός ο πρώτος έλληνας στρατιώτης, Βασίλειος Τσιαβαλιάρης. Ιταλία και Ελλάδα ήταν πράγματι σε εμπόλεμη κατάσταση…

Οι εφημερίδες της 27ης Οκτωβρίου

Τα φύλλα της 27ης Οκτωβρίου μεταφέρουν το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, παίζοντας πρώτο θέμα την προβοκάτσια των Ιταλών για επικείμενη επίθεση των ελληνικών δυνάμεων στην αλβανική μεθόριο.

Το πρωτοσέλιδο της «Βραδυνής», για παράδειγμα, γράφει χαρακτηριστικά: «Ήρεμοι και ψύχραιμοι ενώπιον και των νέων μύθων». Στο κατατοπιστικό ρεπορτάζ σημειώνονται οι ανυπόστατες κατηγορίες της γείτονος για ελληνική επίθεση, όπως τις μεταφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων και τις διαψεύδει το αντίστοιχο ελληνικό.

Επίσης μεγάλα θέματα της πυκνής ειδησεογραφίας της 27ης Οκτωβρίου, τα διεθνή τεκταινόμενα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι κινήσεις Γερμανίας και Αγγλίας και οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές φυσικά, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για «την μεταπροσεχή Τρίτην».

Μετά τη γνώριμη «κινδυνολογία» του Τύπου, όπως θα σκέφτονταν αναμφίβολα πολλοί συμπατριώτες μας τις κρίσιμες αυτές στιγμές, έπαιζαν τα συνήθη θέματα της ντόπιας επικαιρότητας. Και εκείνη τη μέρα είχαμε όπερα, θέατρο, ποδόσφαιρο και Τσελεμεντέ…

Η λαμπερή πρεμιέρα της κοσμικής Αθήνας

Το μείζον πολιτιστικό γεγονός των ημερών ήταν η περιβόητη πρεμιέρα της όπερας του Πουτσίνι «Μαντάμ Μπατερφλάι» από τη νεοσύστατη Λυρική Σκηνή. Η Λυρική Σκηνή είχε ιδρυθεί τον Μάρτιο εκείνης της χρονιάς (ως παράρτημα του Εθνικού Θεάτρου), η επίσημη πρεμιέρα της είχε γίνει όμως μόλις 2 μέρες πρωτύτερα, στις 25 Οκτωβρίου, και όλοι κινούνταν στον αστερισμό της.

Στην επίσημη πρώτη στο κτίριο Τσίλερ της Αγίου Κωνσταντίνου είχε παραβρεθεί όλη η αθηναϊκή αφρόκρεμα, παρουσία πρεσβευτών και ξένων αξιωματούχων και το σούσουρο δεν είχε ακόμα κοπάσει. Είχε έρθει μάλιστα και ο ίδιος ο γιος του συνθέτη, Αντόνιο Πουτσίνι, για την παράσταση, μια κίνηση που προκάλεσε ενθουσιασμό στη φιλότεχνη Αθήνα.

Καλλιτεχνικός αναβρασμός επικρατούσε όμως και στη θεατρική σκηνή. Στο Βασιλικό Θέατρο, όπως αποκαλούσε ακόμα ο Τύπος το Εθνικό Θέατρο (μετονομάστηκε το 1930 από τον υπουργό Παιδείας της κυβέρνησης Βενιζέλου, Γεώργιο Παπανδρέου), παιζόταν εκείνη την Κυριακή ο «Έμπορος της Βενετίας», ενώ στο αντίπαλον δέος, το Θέατρο Κοτοπούλη, η «Κυρία Μποβαρύ».

Οι εφημερίδες φιλοξενούν εκτενή αφιερώματα στην πλούσια θεατρική δράση της Αθήνας…

Ο Τσελεμεντές της 27ης Οκτωβρίου

Ο «προκαθήμενος» της ελληνικής κουζίνας Νικόλαος Τσελεμεντές γράφει εκείνη τη μέρα στη στήλη του «Οικιακή Οικονομία» στην εφημερίδα «Έθνος» για «ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ζητήματα που απασχολούν κάθε οικοκυράν κατά τας πολεμικάς αυτάς ημέρας».

Για το πώς θα αντικατασταθεί η ζάχαρη δηλαδή, η οποία αρχίζει να εξαφανίζεται σιγά-σιγά από την αγορά. Ο αρχιμάγειρας παρατηρεί πως «το ζήτημα της αντικαταστάσεως της ζακχάρεως» λύνεται εύκολα «με τα παράγωγα της σταφίδος μας, καθώς και με το θαυμάσιο και παγκοσμίου φήμης μέλι μας».

«Για μένα προσωπικώς, που προείδα και προείπα την ελάττωσιν της ζακχάρεως, όχι μόνο δεν με έφερεν εις δύσκολον θέσιν η έλλειψις αυτής, αλλά, όσες φορές μου εδόθη η ευκαιρία, διεκήρυξα ότι θα έπρεπε ημείς οι Έλληνες να απονέμωμεν ευχαριστίας προς τον Θεόν της Ελλάδος μας, που μας επροίκισε με τα θαυμάσια αυτά προϊόντα, με τα οποία ημπορούμε και αντικαθιστούμε την ζάχαρι εις όλας τας οικιακάς μας ανάγκας».

Και καθώς τίποτα δεν μύριζε πόλεμο για την Ελλάδα, η ίδια εφημερίδα παρατηρεί αλλού πως «Οι Αθηναίοι, επωφελούμενοι της διημέρου αργίας και του σχεδόν καλοκαιρινού καιρού, εξεστράτευσαν σην γυναιξί και τέκνοις χθες εις τα προάστεια. Τα επί της ακτής του Σαρωνικού ιδίως συνεκέντρωσαν και πάλιν όλους τους θαυμαστάς των».

Και παρακάτω διαβάζουμε για τους μόνιμους κατοίκους της «λουτροπόλεως» Γλυφάδας «και λοιπών προαστείων μέχρι Βούλας» που «άρχισαν να μελετούν το ζήτημα της εξασφαλίσεως ανέτου και φθηνής συγκοινωνίας με την πρωτεύουσαν». Πετώντας το μπαλάκι στους δημοτικούς άρχοντες…

Το ποδόσφαιρο εκείνης της σημαδιακής Κυριακής

Την αθλητική επικαιρότητα, πλάι στις «ιπποδρομίαι» και τα αποτελέσματα από τους «χθεσινούς αγώνες μποξ», όπως διαβάζουμε στην «Ακρόπολις» της 27ης Οκτωβρίου, μονοπωλεί φυσικά ο βασιλιάς των σπορ.

Για το Κύπελλο Πόλεων ο λόγος, που είχε διεξαχθεί μόλις την προηγουμένη με την Αθήνα να επικρατεί του Βόλου με 6-0 και τον Πειραιά να νικάει την Πάτρα 3-1. Το Κύπελλο Πόλεων (ή Κύπελλο Ποδοσφαιρικών Ενώσεων) ήταν ένας ετήσιος θεσμός που ξεκίνησε το 1924 και δεν αγωνίζονταν σύλλογοι, παρά μικτές ομάδες ολόκληρων πόλεων.

Στην ομάδα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών έπαιζαν παίκτες και του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, ενώ την ενδεκάδα της ΕΠΣ Πειραιώς στελέχωναν τα αστέρια Ολυμπιακού και Εθνικού. Αργότερα προστέθηκαν κι άλλες πόλεις, όπως η Μικτή ΕΠΣ Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη), η Μικτή Πάτρας κ.λπ. Η διοργάνωση συνεχίστηκε ως το 1957.

Οι εφημερίδες μάς λένε πως ο καιρός ήταν ηλιόλουστος για τις δύο αναμετρήσεις και ο κόσμος έδωσε δυναμικό «παρών». Μόνο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπως βεβαιώνει η «Ακρόπολις», ο φίλαθλος κόσμος ξεπέρασε τις 5.000. Η Μικτή Πειραιώς στέφθηκε πρωταθλήτρια για το 1940, πριν τη διακοπή και αυτού του πρωταθλήματος.

Στη νίκη μάλιστα του Πειραιά έναντι της Πάτρας, ένας από τους σκόρερ ήταν και ο παίκτης του Ολυμπιακού, Νίκος Γόδας. Μια τραγική φιγούρα του ελληνικού αθλητισμού που έμελλε εκείνη την 26η Οκτωβρίου να παίξει τον τελευταίο του αγώνα.

Αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και λοχαγός του ΕΛΑΣ, πολέμησε τους γερμανούς κατακτητές, πήρε μέρος στη Μάχη της Κοκκινιάς και στο Πέραμα και εκτελέστηκε τον Νοέμβριο του 1948 στην Κέρκυρα ως αμετανόητος κομμουνιστής.

Ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού ζήτησε μάλιστα να εκτελεστεί φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα: «Να μου ρίξετε και να με δολοφονήσετε με τη φανέλα του Ολυμπιακού και να μη μου δέσετε τα μάτια, για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν από τη χαριστική βολή», φέρεται να είπε πριν την εκτέλεσή του στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Οι εφημερίδες είχαν πράγματι μια πραότητα στα μονόστηλά τους τις παραμονές του πολέμου, ίσως γιατί δεν υπήρξε από το καθεστώς Μεταξά καμία πληροφόρηση πως σύντομα η χώρα θα ήταν σε πόλεμο. Ούτε σε επίπεδο κυβερνητικών φημών.

Λίγες ώρες μετά, θα κυκλοφορήσουν τα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου 1940, που θα γράφουν πλέον «Έλληνες εις τα όπλα! Ήρχισαν σήμερον αι εχθροπραξίαι» («Ασύρματος»), «Ίτε παίδες Ελλήνων» («Η Βραδυνή»), «Υπέρ βωμών και εστιών» («Έθνος»)…

Κανείς δεν θα πίστευε μία μέρα πριν πως η Ελλάδα θα έμπαινε στον πόλεμο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Αρισταρχος II

  Φαντάζομαι ότι κάποιες βαθυπλουτες σήμερα οικογένειες θα ήταν τότε αρκετά βολεμενες.

  1. avatar Εσύ το χαβά σου….

   Το τερμάτισες...…..

 2. avatar Αγνοια ή Τυχη; ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΥΟ

  Οι βρεττανοι ενημερωσαν τον Μεταξα ~20 ημερες πριν να μετακινησει μια στρατια στα συνορα με την αλβανια και να ειναι ετοιμος για ΕΠΙΘΕΣΗ στην βορεια Ηπειρο εντος του μηνα. Σκοπος ηταν ο αντιπερισπασμος στον αξονα ως αντικειμενικος σκοπος. Φοβουμενος την εμπλοκη της Ελλαδος στον πολεμο των μεγαλων οπως τον ελεγε, ο Μεταξας ευτυχως εκανε μονο το πρωτο (μετακινηση στρατιας). οταν οι ιταλοαλβανικες δυναμεις επιτεθηκαν στα συνορα βρηκαν μπροστα τους μια τεραστια και φορτωμενη με οπλισμο επιθετικη δυναμη με τα γνωστα αποτελεσματα (νικη σε ολα τα μετωπα).

 3. avatar Fire40

  Καποιοι τοτε της "καλης" και εθνικοφρονης κοινωνιας φροντισαν να εξαφανιστουν για να μη πολεμησουν και καποιοι πιστεψαν στον πατριο αγωνα υπερ βωμων και εστιων. Τοτε ενωθηκαν σχεδον ολοι εναντια στον εχθρο αλλα μετα το τελος του πολεμου οι των πραγματων δεν ηθελαν στα ποδια τους τους αξεστους χωριατες που πολεμησαν πραγματικα. Και φυσικα κατηγορουσαν τους παντες ως κουμουνιστες για να τους φορτωσουν τους χαφιεδισμους τους δικους τους.

 4. avatar αω12

  Δηλαδή οι αριστεροί πολέμησαν από 28 Οκτωβρίου στο πλευρό του Ελληνικού στρατού??? Ωωωω τι μαθαίνουμε το 2019. Και εγώ που νόμιζα πως οι φυλαδες τους έλεγαν Όχι σε πόλεμο μαζί με τον Μεταξά... Για δες. Ας μν χτύπαγε ο Χίτλερ τη μαμά ρωσια και θα βλέπαμε με ποιους Θ ήταν

  1. avatar Σωστός !!!!!!

   ΕΑΜ-ΕΛΑΣ πράγματι έκανε αντίσταση στην διάρκεια της κατοχής κατά των Γερμανών,κάτω βέβαια από την καθοδήγηση και υποστήριξη της κουμμουνιστικής Σοβιετικής Ένωσης.
   Γιατί όμως;;; Γιατί η μαμά Σοβιετική ένωση ήθελε μετά τον πόλεμο να κατακτήσει όλα τα Βαλκάνια δια της βίας και να επιβάλει τον κουμμουνισμό δια ροπάλου.
   Αποδείξεις:
   1) Όλα τα Βαλκάνια μετά τον πόλεμο κομουνιστικοποιήθηκαν κυρίως δια της βίας.
   2) Οι ελασίτες δεν παρέδωσαν τα όπλα μετά την απελευθέρωση στη τότε νόμιμη κυβέρνηση της χώρας, με αποτέλεσμα τον κουμουνιστο-συμοριτοπόλεμο 1946-1949.
   Και τι έγινε τελικά;;;;;
   Όλα μα όλα τα κράτη που τους επιβλήθηκε ο κουμμουνισμός, σε μερικές δεκαετίας έκαναν την επανάστασή τους και τους πέταξαν ατιμωτικά στο καλάθι των αχρήστων της παγκόσμιας ιστορίας.
   Γιατί άραγε;;;;; Αφού περνούσαν καλά με την κουμμουνιστική θεωρία και κουλτούρα.....
   Γιατί κουμμουνισμός, δηλαδή κόκκινος φασισμός και καλά δεν υπάρχει παρά στα ανίατα αρρωστημένα μυαλά κάποιων, οι οποίοι την προσωπική αποτυχία τους στην ζωή την αποδίδουν πάντα στη καπιταλιστική κοινωνία.
   Στην παγκόσμια ιστορία δεν έχει καταγραφεί ποτέ, άνθρωποι να φεύγουν από καπιταλιστικά κράτη (Καναδά-Αυστραλία-Δανία-Γερμανία-Αγγλία κλπ) και να ζητούν την τύχη τους στα πρώην κουμμουνιστικά κράτη. Αντιθέτως από τα κουμμουνιστικά κράτη έφυγαν, με κίνδυνο της ζωής τους, εκατομμύρια διαχρονικά άνθρωποι για την καπιταλιστική δύση.
   Αυτό και μόνο δεν σας προβληματίζει;;

 5. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός!

  Γιατί έγινε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος;

  Κάθε χρόνο ακούμε πολλά στο σχολείο, στα διάφορα τηλεοπτικά αφιερώματα κ.λπ. για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά λίγα για τις πραγματικές αιτίες του. Το σίγουρο είναι ότι κανείς πόλεμος δεν ξεκινά ξαφνικά, επειδή κάποιοι "μανιακοί" το αποφασίζουν, ούτε λόγω τυχαίων γεγονότων… Η αλήθεια είναι ότι οι πόλεμοι είναι στο DNA αυτού του βάρβαρου συστήματος της εκμετάλλευσης και της αδικίας, που ζούμε. Είναι αποτέλεσμα των μεγάλων αντιθέσεων μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρηματικών τους ομίλων.
  "Ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους…" Μπ. Μπρεχτ
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/10/blog-post_995.html

  1. avatar Το έμαθες καλά το μάθημα ινστρούχτορα…..

   ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ:
   Στο έργο του Ιμπεριαλισμός, το Ανώτατο Στάδιο του Καπιταλισμού[2] ο Λένιν υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός στις αρχές του 20ου αιώνα πέρασε σε ένα νέο στάδιο, τον ιμπεριαλισμό, αποσκοπώντας στην εύρεση νέων αγορών και πόρων. Η θεωρία της μετάβασης του καπιταλισμού στο νέο στάδιο, τον ιμπεριαλιστικό καπιταλισμό υποστηρίχτηκε επίσης από την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Το βασικό χαρακτηριστικό του ιμπεριαλισμού σε σχέση με την προηγούμενη ποιότητα του καπιταλισμού είναι κατά τον Λένιν "το πέρασμα από την κατάκτηση των εδαφών στο μοίρασμα και ξαναμοίρασμα των αγορών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μοίρασμα των αγορών σημαίνει και εξαγωγή των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων στις αποικίες".[3]

 6. avatar 3 παράγραφοι για τον ΕΛΑΣΙΤΗ κουμουνιστή Νίκο Γόδα σε άσχετο άρθρο

  δεν είναι ικανοί να σβήσουν την αλγεινή δυστυχώς εικόνα του ΚΚΕ για την ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ στάση του μέχρι να επιτεθεί ο άξονας στην μητέρα Ρωσία.
  Ντροπή σας, με την προπαγάνδα!

  1. avatar Tagmatasfalitis ole

   Όταν ο Στάλιν πρότεινε συνεργασία σε Άγγλους κ Γάλλους, κατά του χιτλερ, αυτοί αρνήθηκαν κ υπέγραψαν μαζί του τη συνθήκη του Μονάχου. Άντε να ξαπλωσεις τώρα

  2. avatar Kabamaru Igano

   Για πες μας ρε ιστορικε. Από ποιο πολιτικό χώρο στελεχωθηκαν τα τάγματα ασφαλείας; σε ποιο πολιτικό χώρο άνηκαν όσοι συμμετείχαν στην κυβέρνηση των δοσίλογων;;; ποιοι έδωσαν τελικά γη και ύδωρ στους ναζί;;;

   1. avatar SCULLYXL5

    ΟΙ ΤΑΓΜΑΤΑΣΦΑΛΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟΥΛΗ ΤΟΥΣ!!!!!

  3. avatar Μστ

   Το ότι είχε ρεύμα όλη η Αθήνα όταν εγκατέλειπαν οι Γερμανοί, το χρωστάμε στον Γόδα και τους συντρόφους του που έδωσαν μάχη στην ηλεκτρική του Κερατσινίου (ΔΕΗ) για να σώσουν το εργοστάσιο...άντε που μιλάς φασιστάκο.!!

  4. avatar Απάντηση σε: 3 παράγραφοι για τον ΕΛΑΣΙΤΗ κουμουνιστή Νίκο Γόδα σε άσχετο άρθρο

   N. Γόδας
   ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΥΤΕΡΙΑ

   13 Οκτώβρη 1944. Το πανηγύρι που έχει στηθεί από την προηγούμενη μέρα στους δρόμους της Αθήνας, για την αποχώρηση των Γερμανών από την πρωτεύουσα, συνεχίζεται. Όμως, την ίδια ώρα στον Πειραιά ο ΕΛΑΣ δίνει μία από τις σημαντικότερες μάχες εναντίον του κατακτητή. Στόχος των μαχητών του ΕΛΑΣ ήταν η σωτηρία των λιμενικών
   εγκαταστάσεων, της Ηλεκτρικής Εταιρείας (ΠΑΟΥΕΡ) και όλων των εργοστασίων. Αν καταστρεφόταν το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής, το μόνο που παρήγε ηλεκτρική ενέργεια, η Αθήνα και ο Πειραιάς για πολλούς μήνες θα βυθίζονταν στο σκοτάδι. Για μεγάλο διάστημα δεν θα δούλευαν τα εργοστάσια και θα υπολειτουργούσε το λιμάνι, ενώ δεν θα λειτουργούσαν ούτε ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος ούτε και τα τραμ που εκτελούσαν τη γραμμή Αθήνας-Πειραιά.
   ....
   https://gkagkarin.blogspot.com/2018/11/n.html

  5. avatar Απάντηση σε: 3 παράγραφοι για τον ΕΛΑΣΙΤΗ κουμουνιστή Νίκο Γόδα σε άσχετο άρθρο

   Το ΕΑΜ ιδρύθηκε στις 27/9/1941 και τον Σεπτέμβρη ξεκίνησε η επιχείρηση ενάντια στην Σοβιετική Ένωση

 7. avatar Ιερή μασχάλη

  Όπως πάντα οι Αθηναίοι ζουν στον κόσμο τους

  1. avatar Αμαρτωλή παλάμη

   Από Σόφια σύντροφε?

  2. avatar τζον

   δηλαδη?

Παρακαλούμε περιμένετε ...