25
loading
Γράφει
ο Σπύρος Πιστικός
Φωτογραφίες
Σπύρος Πιστικός

Ξέρετε αυτή τη φράση, «και οι τοίχοι έχουν αυτιά»; Εγώ το πιστεύω. Και αυτιά έχουν, και μάτια έχουν. Και αφουγκράζονται τον παλμό της πόλης. Μόνο στόματα δεν έχουν, οπότε ό,τι έχουν να πουν το γράφουν ή το ζωγραφίζουν.

Εντάξει, αυτή είναι μία πολύ λυρική προσέγγιση. Η πεζή πραγματικότητα είναι λίγο διαφορετική. Αυτοί οι άγνωστοι τύποι που ζωγραφίζουν τους τοίχους, που γράφουν συνθήματα στους τοίχους, που «βρωμίζουν» τους τοίχους, είναι αυτοί που αφουγκράζονται το ρυθμό της πόλης, και τον μετατρέπουν σε μία δική τους μορφή τέχνης. Μία τέχνη που δεν αρέσει σε όλους.

Βάνδαλοι με στυλ

Πάντα με ιντριγκάριζε το τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να έχει την ανάγκη να «πειράξει» έναν τοίχο. Γιατί δηλαδή απλά να μη γράψεις αυτό που σκέφτεσαι σε ένα τετράδιο; Γιατί πρέπει να το γράψεις σε έναν τοίχο; Είναι ματαιοδοξία; Είναι ανάγκη για έκφραση; Είναι κάτι άλλο;

Σίγουρα τα πράγματα είναι πολύ απλά στην περίπτωση των καλλιτεχνών του δρόμου, των πραγματικών καλλιτεχνών του δρόμου, αυτών που παίρνουν έναν ξεφτισμένο, άδειο, βαρετό τοίχο και τον μετατρέπουν σε έργο τέχνης. Γιατί σε τι χρησιμεύει ένας άδειος τοίχος, αν όχι ως καμβάς για τις δημιουργικές ανησυχίες ενός ταλαντούχου ανθρώπου;

wkspt-DSC_0031_1wkspt-DSC_0032_1wkspt-DSC_0027_1wkspt-DSC_0024_1wkspt-CAM00889wkspt-mpagkazia

Θα μου πεις, είναι παράνομο. Είναι βανδαλισμός. Ναι, το ξέρω. Αλλά αν είναι ένας βανδαλισμός να κάνει την πόλη μου πιο όμορφη, τότε μου αρέσει. Και ναι, αυτό ισχύει ακόμα κι αν πρόκειται για τον δικό μου τοίχο.

Αυτό βέβαια, τονίζω, ισχύει για τους καλλιτέχνες του δρόμου. Όχι για τους άλλους που γεμίζουν με «ταγκιές» τους τοίχους για να δείξουν ότι η περιοχή είναι δική τους, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τα σκυλιά «σημαδεύουν» τα δέντρα για να οριοθετήσουν την περιοχή τους.

Συνθήματα και ποιήματα

Πιο σύνθετη είναι η κατηγορία των συνθημάτων. Μία ωραία απάντηση στο γιατί κάποιος να γράψει ένα σύνθημα σε έναν τοίχο είναι το «συγνώμη που γράφω στους τοίχους, αλλά εμένα δε με καλούν στα κανάλια» που είχα δει κάπου γραμμένο. Γενικά, τα αναρχικά συνθήματα είναι τα καλύτερα. Θα έλεγα ότι οι αναρχικοί είναι σαν τους παοκτζήδες: ακόμα και αν δε συμφωνείς μαζί τους, πρέπει να παραδεχτείς ότι έχουν τα καλύτερα συνθήματα.

wkspt-08072009223 wkspt-31012011265 wkspt-gnomi wkspt-facebook wkspt-thankmoney wkspt-wearewhatwedo

Από την άλλη, στους τοίχους θα δεις συχνά γραμμένα αποφθέγματα, ποιήματα, στίχους από τραγούδια, οτιδήποτε κάποιος θεώρησε πως αξίζει να περάσει στην αθανασία, ή έστω να το μοιραστεί και με τους άλλους, να το διαβάσουν και να επηρεαστούν κι αυτοί. Μία ιδιόρρυθμη κοινωνική προσφορά, θα έλεγε κανείς.

wkspt-poetry wkspt-patridamou wkspt-DSC_0054_1 wkspt-birdcage wkspt-erwtas2

Ρομαντικές ψυχές

Σε μία πιο «άχου το» κατηγορία, τώρα. Αυτές οι ρομαντικές ψυχές που απλώς θέλουν να εκδηλώσουν τη λατρεία τους για το έτερόν τους ήμισυ, ή για αυτό που ήταν το έτερόν τους ήμισυ αλλά χώρισαν και το θέλουν πίσω, ή για αυτό που θα ήθελαν να είναι το έτερόν τους ήμισυ, αλλά ο έρωτάς τους δε βρίσκει ανταπόκριση. Και αντί να πάρουν ένα τηλέφωνο ή έστω να στείλουν ένα γράμμα, προτιμούν να στείλουν το μήνυμα στο αντικείμενο του έρωτά τους γράφοντάς το στον τοίχο του σπιτιού τους, ή στον απέναντι τοίχο, για να το βλέπει όταν ξυπνάει το πρωί. Αναρωτιέμαι αν αυτή η τακτική έχει αποδώσει ποτέ καρπούς.

wkspt-CAM00976 wkspt-CAM01037 wkspt-synxorame wkspt-sorry wkspt-CAM00205 wkspt-CAM00455

Ό,τι να ‘ναι

Και υπάρχουν και αυτοί που δεν μπορούν να ενταχθούν σε καμία κατηγορία. Άνθρωποι που απλά τους τη βάρεσε και πήγαν κι έγραψαν κάτι σε έναν τοίχο, και το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να αναρωτηθείς τι στο καλό σκέφτονταν. Ή να θαυμάσεις τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους.

wkspt-15112009271 wkspt-CAM00662 wkspt-CAM00893 wkspt-DSC_0002_13 wkspt-silly

wkspt-alarmclocks

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

25
σχόλια
 1. avatar Douskas John

  Antifa street art και δεν μας ενδιαφέρει η γνώμη των εθνικιστών- ΧΑ (efkleidou-essetai_hmar)

  1. avatar essetai_hmar

   Φούσκα δεν θέλω καν να φανταστώ πως είναι ο χορός που ζεις..... Και... μην φοβάσαι... Θα σε νοιάξει μια και καλή.

   1. avatar Douskas John

    Στην τρυπα σου φασιστακι .

 2. avatar Θανάσης123

  "Αλλά αν είναι ένας βανδαλισμός να κάνει την πόλη μου πιο όμορφη, τότε μου αρέσει." λέει ο φωστήρ αρθρογράφος. Κανέναν άλλο, όπως ΟΛΟΥΣ του υπόλοιπους τους ρώτησες φασιστάκο; ή σωστό είναι ό,τι σου αρέσει εσένα; Πέραν αυτού το άρθρο του τύπου εστιάζει επίτηδες μόνο στα εξυπνακίστικα συνθήματα των φρικιών, συγγνώμη των αριστερών ήθελα να πω. Δεν κάνει καν λόγο για τη απελπιστική κατάσταση της Αθήνας σε ολόκληρες γειτονιές όπως τα βασανισμένα Εξάρχεια, το κέντρο αλλά και τα Πατήσια, ή τη Πλατεία Αμερικής όπου κάθε εκατοστό τοίχου είναι μουτζουρωμένο με "υψηλή τέχνη" και οι δύστυχοι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ζούνε μέσα σε μια ατελείωτη, απέραντη, καθολική βρώμικη μουτζούρα, αιώνια όμηροι στο έλεος κάποιων [....]παιδων που θέλουν να «εκφραστούν ελεύθερα», στον τοίχο του άλλου με οτιδήποτε αυτό μπορεί να σημαίνει για την ισορροπία και τη καθημερινή ψυχική διάθεση των κατοίκων. Ουστ ρε [...].Πήγαινε μουτζουρώσε το σπίτι του πατέρα σου κι άφησε μας εμάς τους "νοικοκυραίους" στην άγνοια μας.

 3. avatar thanahs

  τα περισσότερα γκράφιτι είναι από αριστερομπάχαλους σ...μυαλους με μηδενικό σεβασμό στο δημόσιο χώρο. Ελευρθεριότητα και ατιμωρησία, οι κυριότεροι λόγοι που ασχημίζουν οι πόλεις μας.

  1. avatar Απάντηση σε: thanahs

   τα γκράφιτι είναι τέχνη άσχετε

 4. avatar Αυτά

  Προφανώς ο δημοσιογράφος δεν έχει δικό του τοίχο (πχ ισόγειο ιδιόκτητο διαμέρισμα) και για αυτό τον προσφέρει για ζωγράφισμα ή και χειρότερα

 5. avatar εθνικισμός αε

  Προφανώς όσοι θέλουν να επιβάλλουν σιωπή νεκροταφείου στην κοινωνία ενοχλούνται. Δεν πειράζει ξυδακι

 6. avatar Χρήστος

  Ο κάθε μπιπ γράφει την μπιπ του σε χώρο που δεν του ανήκει και ο αρθρογράφος το εκθειάζει.
  Κατάντια

 7. avatar Nickteacher

  "Πάντα με ιντριγκάριζε το τι είναι αυτό που κάνει έναν άνθρωπο να έχει την ανάγκη να «πειράξει» έναν τοίχο."
  Είναι απλό , ότι δεν τόν έπιασε κάποιος να τόν βάλει να διαλέξει ανάμεσα στην αποκατάσταση στο πρόστιμο και στην φυλακή.

 8. avatar Adiafthorospromitheas1

  Έχει απόλυτο δίκιο ο φιλος πιο πάνω! Χουμε ένα απίστευτο φαινόμενο! Η είδηση και η καταγραφή της πραγματικοτητας έχει αντικατασταθει απο την παράθεση φαντασιώσεων!!!

 9. avatar Ευγε

  Πολυ ωραιο αρθρο

 10. avatar Απαράδεκτο

  Άρθρο. Αν σου βάψουνε το σπίτι έξω θέλεις τουλάχιστον 100 ευρώ για βάψιμο.Αν ο αλητης βάψει πατζουρι και τοιχοποιία με πέτρες 300 για τρίψιμο και βερνίκι antivandal. Ποιες φυλες; Μια είναι! Οποίος θέλει ας βάψει το σπίτι της ευπορης μάνας του γιατί αποκλείεται τα κτιστηρια που τα κάνουν αυτά να έχουν δουλέψει ποτε για να αγοράσουν σπιτι. Έχουν διορισμένους βολεμενους γονεις που τους πληρώνουν τα πανάκριβα σπρέι και τις μπυρες στη βιλα Αμαλιας και άλλου. Οι ίδιοι είναι φοιτητές η σκέτο κοπροι που θα διοριστούν αργότερα στο δημόσιο η στη χειρότερη στον ιδιωτικό τομέα- ξέρεις από αυτούς που τα κονομάνε άνα έτος από καταγγελίες στον εργοδότη /ταμείο ανεργίας / αναπηρικά επιδόματα

 11. avatar efkleidou

  ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΜΥΑΛΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΠΟΥ ΑΥΝΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ {...}

 12. avatar essetai_hmar

  Βρωμιάριδες άναρχοκομμουνοσυμμορίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία, που ένας μόνο να υπάρχει σε μια γειτονιά, είναι αρκετός για να την μετατρέψει σε μουτζούρα σε χρόνο dt. Αφίσες και συνθήματα-μουτζούρες έχουν μετατρέψει τις ελληνικές πόλεις σε μπου..... Επιβάλετε με φασιστικό τρόπο τα κόμπλεξ και την ιδεολογική σας απλυσια σε όλη την κοινωνία η οποία αντί να σας σπάσει σαν κακό σπυρί κάθετε και σας κοιτάει (ακόμα). Βέβαια ο ρόλος των άναρχοκομμουνοσυμμοριτων είναι πολύ πιο ύπουλος και ύποπτος αν προσέξει κάποιος το περιεχόμενο των συνθηματων στους τοίχους. Πχ. :
  "Τα Ελληνικά F16 φαντάζουν ωραία στον πάτο του Αιγαίου".... τα ελληνικά, μην γίνει κανένα μπέρδεμα
  "Ενάντια στο Ελληνικό Έθνος" το Ελληνικό, όχι κάποιο άλλο
  "Ενάντια στον Ελληνικό Ιμπεριαλισμό" αυτό, μου προκαλεί γέλιο...
  "Ελλάδα σκασε!!" και πολλά άλλα...

  1. avatar Απάντηση σε: essetai_hmar

   Έκκληση προς όλους τους φασίστες
   Σας παρακαλώ μην μας λέτε άπλυτους έχω, σοβαρό, πρόβλημα με την γυναίκα μου.
   Θέλει συνεχώς να είμαι στο μπάνιο και μετά να της φωνάζω "έτσι [...] οι άπλυτοι"

  2. avatar Σονια Κ.

   Σου χω και καλυτερο φασιστακο..μισος ταξικο ξεφτυλες πατριωτες στην εθνικη ενοτητα ειμαστε προδοτες.

 13. avatar Μαριω

  Γι αυτο καταντησε η Ελλαδα σταβλος...Στο ονομα της Δημοκρατιας και της <> εχεις εναν τετοιο αρθρογραφο να επαινει τους βανδαλους.Εχουμε το πιο ασχημο κεντρο σε σχεση με καθε ευρωπαϊκη πολη.Τα παντα βρωμικα και γραμμενα.Να τους χαιρομαστε,λοιπον,τους <>.

 14. avatar ΔΙΟΓΕΝΗΣ Λυτταιος

  ΨΥΧΟΥΛΕΣ οι ''αλητες'' !!!

 15. avatar Γιώργος 272

  τα πιό απαράδεκτα, με διαφορά, είναι πάντως τα ποδοσφαιρικά

 16. avatar Ξυπνάτε Ορέ!

  Πίστεψε με, δε θα σου άρεσε να έγραφαν στο "δικό σου" τοίχο. Προφανώς και δεν έχεις ιδέα για τι μιλάς, αλλά δυστυχώς έχεις βήμα να γράφεις τις φαντασιώσεις σου. Γεμίσαμε "ανοιχτά μυαλά", που δε βλέπουν πέρα από τη μύτη τους.

  1. avatar Απάντηση σε: Ξυπνάτε Ορέ!

   Καθαροί τοίχοι
   βρώμικα μυαλά

   1. avatar χρηστος.

    Ολοι κανουμε επανασταση στους τοιχους των αλλων,μεχρι να αποκτησουμε δικους μας...

   2. avatar ΤΘ1

    Προτιμότερο ένα βρώμικο μυαλό που βλέπει καθαρά και είναι αποτελεσματικό, από ένα καθαρό μυαλό που που δεν βλέπει ούτε την μύτη του και αυνανίζεται συνεχώς.

 17. avatar Stateless

  Τρομοκράτες είναι τα ξυπνητήρια!!!
  Χα χα χα χα χα χα χα!

Παρακαλούμε περιμένετε ...