80
loading

Μπορεί ένα… αθώο ορειχάλκινο άγαλμα να προκαλεί τόσο μίσος; Να θέλουν τόσοι πολλοί άνθρωποι, σε διαφορετικές εποχές και κάτω από πολύ διαφορετικές πολιτικές-οικονομικές-κοινωνικές συνθήκες να το καταστρέψουν; Και όμως. Μπορεί.

Η ιστορία του αγάλματος του Αμερικανού προέδρου Χάρι Τρούμαν έρχεται από τη μακρινή (όσο και ταραγμένη) δεκαετία του 1960, φτάνει μέχρι τις ημέρες μας και αν κάποιος έβαζε στοίχημα πως θα συνεχιστεί και τις επόμενες δεκαετίες, τότε σίγουρα θα το κέρδιζε.

Βλέπετε, είναι δεδομένο πως όσο το άγαλμα συνεχίζει να στέκεται στη συμβολή της Βασιλέως Κωνσταντίνου και της Βασιλέως Γεωργίου, στο Παγκράτι, τόσο θα βρίσκονται εκείνοι που με μεγάλη τους χαρά θα έστηναν τρικούβερτο γλέντι, γύρω από τα απομεινάρια του.

Όλο αυτό, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν έχει να κάνει με αυτό καθαυτό το άγαλμα. Αλλά με τα όσα συμβολίζει και κυρίως με την ιστορία που κουβαλάει ο άνθρωπος για τον οποίο στήθηκε εκεί προκειμένου να τον τιμά.

Ο Χάρι Τρούμαν και η Ελλάδα

wkaalmgtr7

Για να καταλάβουμε, ωστόσο, προς τι το… μίσος και ο αλληλοσπαραγμός πρέπει να κάνουμε μια μικρή όσο και αναγκαία αναδρομή στην εποχή που ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελειώνει οριστικά με τη νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων.

Η πλευρά των νικητών σπεύδει να μοιράσει την Ευρώπη σε σφαίρες επιρροής. Η Ελλάδα «ανήκει εις την δύσιν». Ο εμφύλιος, ωστόσο, δεν εξελίσσεται όπως θα ήθελαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Οι αντάρτες του ΔΣΕ στα βουνά της χώρας κερδίζουν διαρκώς έδαφος, οι κυβερνητικές δυνάμεις υποχωρούν και ο «κίνδυνος» να χάσουν οι δυο συμμαχικές χώρες μια (γεωπολιτικά) χώρα- κλειδί είναι πιο ορατός από ποτέ.

Τότε (εν έτη 1947) ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, αποφασίζει να αναλάβει δραστικά μέτρα. Ανακοινώνει δημόσια (σε ειδική συνεδρίαση του κογκρέσου) το δόγμα του περί αποτροπής του «κομμουνιστικού κινδύνου» στην ανατολική Ευρώπη. Ανάμεσα στις χώρες που έπρεπε να «προστατευτούν» ήταν, βέβαια, και η Ελλάδα.

Η χώρα τίθεται υπό την πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ, το «παιχνίδι» αρχίζει και γυρνάει, οι κυβερνητικές δυνάμεις ενισχυμένες, πλέον, νικάνε τους αντάρτες του ΔΣΕ στα βουνά και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Άγαλμα προς τιμήν του «σωτήρα»

wkaalmgtr1

Αμέσως μετά τη λήξη του εμφυλίου με τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων, οι υποστηρικτές της δεξιάς παράταξης βλέπουν στο πρόσωπο του Χάρι Τρούμαν τον άνθρωπο που απέτρεψε τα σχέδια των κομμουνιστών και έσωσε την χώρα από την ένταξή της στο «σιδηρούν παραπέτασμα».

Αντίθετα, για τους αριστερούς ο Τρούμαν ήταν η προσωποποίηση του κακού. Ήταν ο άνθρωπος που ουσιαστικά κέρδισε τον εμφύλιο. Πλείστες όσες, άλλωστε, είναι οι αναφορές πως στην ουσία ο ΔΣΕ δεν έχασε από τον κυβερνητικό στρατό αλλά από τις ναπάλμ των αμερικανών, σε έναν πόλεμο που «από εμφύλιος, μετατράπηκε σε αντι-ιμπεριαλιστικός».

Μέσα σε αυτό το διχαστικό κλίμα και λίγο πριν η χώρα μπει στον επταετή «γύψο» της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, η Αμερικανική Ελληνική Εκπαιδευτική Προοδευτική Ένωση (American Hellenic Educational Progressive Association), γνωστή και ως ΑΧΕΠΑ αποφασίζει να πληρώσει προκειμένου να φτιαχτεί ένα άγαλμα προς τιμήν του Χάρι Τρούμαν και το οποίο θα τοποθετηθεί σε κάποιον κεντρικό δρόμο της Αθήνας.

Τον ανδριάντα φιλοτέχνησε ο διάσημος γλύπτης Φέλιξ Γουέλτον. Το πιο γνωστό έργο του είναι το Marine Corps War Memorial (Μνημείο Πολέμου του Σώματος των Πεζοναυτών) που αναπαριστά πέντε αμερικανούς πεζοναύτες και έναν ναύτη να υψώνουν τη σημαία των Ηνωμένων Πολιτειών στο νησί Ίβο Τζίμα κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ανδριάντας του Τρούμαν έχει ύψος 3,20 μέτρων και εδράζεται σε μαρμάρινη βάση 1,85 μέτρου.

Στην πρόσοψη του βάθρου υπάρχει μπρούντζινο το σήμα της ΑΧΕΠΑ και μεταλλική πινακίδα που φέρει το όνομα του τιμώμενου. Στην πίσω στήλη του βάθρου αναγράφονται τα εξής: «Εις τον Χάρι Σ. Τρούμαν εις έκφρασιν ευγνωμοσύνης διά το δόγμαν το οποίον διεκήρυξεν ως πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτείων της Αμερικής την 12 Μαρτίου 1947 βοηθήσας ούτω τον Ελληνικόν Λαόν να προασπίση την Ελευθερίαν του και την Εθνικήν του ακεραιότητα εις μίαν κρίσιμον καμπήν της ιστορίας της ανθρωπότητος και διαδηλώσας την προσήλωσιν του Αμερικανικού Λαού εις το ιδεώδες της Ελευθερίας. Αφιερούται υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως εκ μέρους του Ελληνικού Λαού και υπό της ΑΧΕΠΑ...».

Ένα άγαλμα ανεπιθύμητο από την αρχή

wkaalmgtr9
Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος μπροστά σε πλήθος κόσμου

Το άγαλμα τοποθετήθηκε στη θέση που βρίσκεται και σήμερα τον Μάρτιο του 1963, ενώ τα αποκαλυπτήριά του έγιναν στις 29 Μαΐου 1963 σε μια μάλλον περίεργη χρονική συγκυρία καθώς εκείνη την ημέρα γινόταν και η κηδεία του δολοφονημένου από παρακρατικούς μηχανισμούς, βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η δημοτική Αρχή της Αθήνας ήταν αντίθετη με την τοποθέτηση του αγάλματος. Ήταν δεδομένο πως η ύπαρξη ανδριάντα προς τιμήν ενός προσώπου τόσο αμφιλεγόμενου όσο ο Τρούμαν δεν θα… έβγαζε σε καλό.

wkaalmgtr5

Για να προλάβει τα  χειρότερα ο τότε Υπουργός Οικισμού Αλέξανδρος Θεοδοσιάδης είχε αντιπροτείνει να τοποθετηθεί στην άδεια περιοχή δίπλα στο νεόκτιστο τότε ξενοδοχείο Χίλτον. Η πρόταση απορρίφθηκε καθώς το ομογενειακό λόμπι ήθελε το άγαλμα σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας.

Όταν το θέμα έφτασε για γνωμοδότηση στο Δημοτικό Συμβούλιο υπερψηφίστηκε η πρόταση για αποχή, σε μια κίνηση που μάλλον θυμίζει κάτι από… Πόντιο Πιλάτο καθώς ήταν δεδομένο πως το άγαλμα φτιάχτηκε για να τοποθετηθεί. Και τελικά τοποθετήθηκε εκεί που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Διαχρονικός στόχος… αποκαθήλωσης  wkaalmgtr12

Μετά την πρώτη «μπόρα» το άγαλμα του Τρούμαν έζησε λίγα χρόνια γαλήνης. Την περίοδο της χούντας, ωστόσο, όλο το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί το μετέτρεψε σε πεδίο μάχης.

Μέσα στα επτά χρόνια της δικτατορίας το άγαλμα του Τρούμαν γίνεται στόχος δυο βομβιστικών επιθέσεων. Σε εκείνη του 1971, μάλιστα, θα χάσει τη ζωή του και ένας αστυνομικός που περιπολούσε κοντά στο σημείο τη στιγμή της έκρηξης.

Τον Μάρτιο του 1986, παραμονές της επίσκεψης στην Αθήνα του αμερικανού ΥΠΕΞ Τζορτζ Σουλτς, νέα έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού ρίχνει το άγαλμα. Την ευθύνη ανέλαβε η «Επαναστατική Οργάνωση Χρήστος Κασσίμης», ενώ το άγαλμα υπέστη μεγάλες ζημιές και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του προκειμένου να επανατοποθετηθεί.

wkaalmgtr2

Η ΑΧΕΠΑ ζητά αυτό να γίνει άμεσα αλλά ο τότε δήμαρχος της Αθήνας Δημήτρης Μπέης προτείνει στη θέση του να μπει ένα άγαλμα του Αβραάμ Λίνκολν, που όσο να ‘ναι προκαλεί λιγότερες διαμάχες και αυτό του Τρούμαν να μεταφερθεί σε υπαίθριο χώρο του Πολεμικού Μουσείου. Για λίγους μήνες το άγαλμα μένει σε κάποια αποθήκη. Επανατοποθετείται τον Αύγουστο του 1987, με απόφαση του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Τζων Πλουμίδη, αντιπροέδρου-τότε- της ΑΧΕΠΑ.

Το 1988 ο Ε.Λ.Α. ανατινάζει με βόμβα το άγαλμα και έτσι η ΕΛ.ΑΣ. αποφασίζει να βάλει… σκοπό αλλά και παρατηρητή σε παρακείμενη ταράτσα! Το 1995 άγνωστοι ζωγραφίζουν πάνω του, το αστέρι της «17 Νοέμβρη» χωρίς να προξενήσουν άλλες ζημιές.

wkaalmgtr3

Τον Μάιο του 1999 και όταν πλέον τα αστυνομικά μέτρα είχαν ατονήσει, άγνωστοι πριονίζουν τα πόδια του αγάλματος το οποίο πέφτει για ακόμα μια φορά από το βάθρο του και απομακρύνεται εκ νέου προκειμένου να ξαναφτιαχτεί. Επανατοποθετήθηκε αργά τη νύχτα της 11ης Νοεμβρίου, λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα το Νοέμβρη εκείνης της χρονιάς.

wkaalmgtr11

Το 2003 μέλη αριστερών οργανώσεων σε μια συμβολική κίνηση «αμπαλάρουν» το άγαλμα και γράφουν πάνω σε αυτό τη φράση «επιστρέφεται, ως φονιάς των λαών» προκαλώντας την οργή του αμερικανού πρέσβη.

wkaalmgtr6

Στις 25 Ιουλίου 2006 κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής πορείας μέλη του ΠΑΜΕ δένουν με σκοινιά το άγαλμα και το ρίχνουν για ακόμα μια φορά (τελευταία μέχρι και σήμερα αφού η πρόσφατη απόπειρα δεν πέτυχε) από το βάθρο του.

wkaalmgtr13

Τον Μάιο του 2013 άγνωστος (ή άγνωστοι) πέταξε κατά του «πιο μισητού αγάλματος της Αθήνας», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι εφημερίδες, μια κόκκινη και μια ροζ μπογιά με τα συνεργεία του δήμου Αθηναίων να σπεύδουν να καθαρίσουν τη νέα «εικαστική» παρέμβαση!

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

80
σχόλια
 1. avatar ΑΝΤΙΑΝΑΡΧΙΚΟΣ

  ΚΑΤΩ τα "ξερά" σας από τον αδριάντα του ΧΑΡΡΥ ΤΡΟΥΜΑΝ, διότι το ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ που έδωσε απέναντι στα "μπουμπούκια" της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΟΧΘΗΣ(Ιαπωνία), ήταν πράγματι και άνευ αμφιβολίας ΤΙΜΙΟ, τη στιγμή που
  συμμάχησαν τελείως ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ με τους ΙΤΑΛΟΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ναζί, εναντίον της πατρίδος μας. "Κύριοι" φανατικοί αριστερίζοντες, δεν σας λέει τίποτε αυτό, παρά μονάχα κρίνετε γενικότερα τους Αμερικανούς(πολίτες και πολιτικούς) μόνο και μόνο από την καταγωγή τους και καθόλου μα καθόλου από την πολιτική και κοινωνική τους νοοτροπία; ΕΛΕΟΣ πια...!

 2. avatar ΑΝΤΙΑΝΑΡΧΙΚΟΣ

  Καλά και συ εδώ που τα λέμε ΔΕΝ πας πίσω! "Σωστός" βλαξ και συ. Αυτή την τάση έχετε σεις οι φανατικοί "αριστερούληδες" να ΥΠΕΡΓΕΝΙΚΕΥΕΤΕ κατ'αποκλειστικότητα μάλιστα ΟΛΟΥΣ τους Αμερικανούς από πλευράς πολιτικής απόψεως, όπου και να ανήκουν ιδεολογικά. ΔΙΑΚΡΙΣΗ ούτε δειγματικά μιλάμε! Μέχρι και τον αδικοχαμένο ΤΖΩΝ ΚΕΝΝΕΝΤΥ αποδοκιμάζετε και με το παραπάνω μάλιστα, τη στιγμή που αυτός ήταν - τελείως κακά τα ψέματα - ο ΕΙΡΗΝΙΚΟΤΕΡΟΣ και συνάμα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΟΣ πολιτικός της Αμερικανικής επικρατείας, αλλά και καθ'επέκτασιν όλου του παγκόσμιου ιστού. Κατά τ'άλλα τους ιδεολογικούς σας αντιπάλους ξέρετε και τους αποκαλείται κατ'απόλυτη συνήθεια... "ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ", "ΓΡΑΦΙΚΟΥΣ" και... "ΑΚΡΑΙΟΥΣ" με αφορμή τα πολιτικά τους φρονήματα, ενώ εσείς θεωρείστε κατά τ'άλλα... "καθαροί δημοκράτες". Τι κρίμα...! ΧΙΛΙΕΣ φορές λοιπόν αδριάντας ΤΡΟΥΜΑΝ ή ΚΕΝΝΕΝΤΥ, παρά κανενός ΕΡΥθΡΟΦΑΣΙΣΤΑ τύπου ΧΟΤΖΑ, ΣΤΑΛΙΝ, ΜΠΑΚΟΥΝΙΝ, ΜΑΟ κλπ. "Σωστοί" αρχισφαγείς και τούτοι_.

 3. avatar Κρίμα

  ΖΗΤΩ ΤΟ ΣΥΡΙΖΑ στις επομενες εκλογες να παρη την πλειοψηφεια
  ωστε να γκρεμηση ολα τα αγαλματα κι να τα αντικατστηση με τον
  ΑΡΗ και αλλους σφαγεας του ελληνικου εθνους
  Η αριστερά στην Ελλάδα: Μίσος, Μισός, Μισός για Όλους & Όλα!!

  1. avatar Τότε τι κρίμα,τι κρίμα τι κρίμα

   Που εκτός από φασίστας είσαι και παλαβός.Ο συριζα έστειλε τα λυσσασμένα ΜΑΤ ακαριαία για να σπάσουν τα κεφάλια όσων τόλμησαν να σκεφτούν την αποκαθήλωση του εγκληματία Τρούμαν.Δεν υπάρχουν καλύτεροι υπηρέτες των Αμερικάνων από τους συριζαίους.Τώρα το άγαλμα του Άρη που ξέκανε πολλούς φασίστες,δοσίλογους,ταγματασφαλίτες και συνεργάτες των ναζί θα το βάλει ο λαός όταν και αν θελήσει στη πιο περίοπτη θέση,κανένας πουλημένος συριζα,αν και δε χρειάζονται αγάλματα για να θυμόμαστε τον Άρη.

   1. avatar ΑΝΤΙΑΝΑΡΧΙΚΟΣ

    ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΙΣ: Το πρώτο κατά σειρά μηνυματικό σχόλιο απευθύνεται σε σένα, λόγω λανθάνουσας τοποθετήσεως ετούτου στη λίστα.

 4. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  οταν στηθηκε εκει το αγαλμα η Κηφισιά διονυσος εκαλη ηταν χωματερες ή χωραφια
  το παγκρατι οπως και το κολωνακι ήταν ο πυρηνας της αστικης ταξης
  το αγαλμα δε στηθηκε ουτε στο δουργουτι ουτε στη κοκκινια περαμα δραπετσωνα
  Η αστικη ταξη εφυγε απο τα ποδια του ευεργετη της πηγε μαρουσι κηφισια καρεα ψυχικο φιλοθεη εκαλη φαληρογλυφαδα βουλιαγμενη διονυσο κλπ κλπ
  αφησε ερμαιο το ινδαλμα της;; γιατι
  Κυριε πατουλη για δεν φιλοξενειτε το ινδαλμα ευεργετη στο δημο σας να διοργανωνετε παρελασεις χωρους και αμνοσουβλισματα προς τιμη του , αντι ναναι παραδομενο σε μας τους απλυτοι και στη μπατσοφροντιδα;; εσειςοι αλλοι πλουσιοι δημοι δεν εχετε 2τετραγωνικα σε πλατεία;;
  ΑΥΓΟ της βάρδιας λογοκρισιας του ΝΒ, πιπιλομπουμπουκοβαρυδοθρεμενο, τι το επιληψιμο εχει αυτο το κειμενακι μου που καταπιες ξανα αμάσητο , ξαδελφακι της καλτσας που με σκυλοβριζει χυδαια μουγκανιζοντας στη γλωσσα σας αναπαντητα και ανεμποδιστη εισαι;;;

  1. avatar Χα χα χα χα χα χα χα

   Λαδέμπορες και Συριζαίοι κλαίνε για να φύγει το άγαλμα του Τρούμαν
   εσυ φυσικα ανήκεις και στους δύο!

  2. avatar Lady_Criskalts

   πες τα χρυσοστομε! πες τα!
   ετσι...ετσι....για να μαθουν καποιοι ανοητοι γκρηκς να εκτιμουν εργα τεχνης σαν τον Phylax....συγκρινε τον εντυπωσιακο και με πανανθρωπινο συμβολισμο Phylax με αυτο το κακασχημο αγαλμα....η μερα με τη νυχτα!
   υγ1 : αν το πονημα πιο κατω με το νικ ΄΄τζαβελας΄΄ ειναι δικο σου, ευγε!
   υγ2 : ομοιοπαθης ! να δεις κι εγω τις τελευταιες μερες, προς θεου οχι σημερα, τι λογοκρισια εχω φαει....τι να σου λεω....λυπαμαι μονο για τον κοπο μου στο πληκτρολογιο!
   υγ3 :
   οσο για την τσαμισσα καλτσα....ασε την μωρε τη δυσμοιρη....εκει που νομιζε οτι απαλλαχθηκε απο τη Σαλονικια φιλη του....τσουπ....του επανεμφανιστηκε και τρεχει και δεν φτανει παλι το πουλακι μου!
   ειναι στην τρεχαλα παλι να δινει διευκρινισεις και να διαχωριζει τη θεση του....η χουντογρια....χεχεχε....ασε που καθε φορα που βλεπει την ονοματοδοσια παθαινει και 2-3 μικροεγκεφαλικα απο τα νευρα του και τη συγχυση του και πασχιζει, δινει μαχη με το χρονο να βαλει τις αρνητικες με τα 300 διαφορετικα νικ του.....για να γελας.....αχαχαχαχαχαχαχαχα

   1. avatar Μην μπερδευέσαι,

    το "Ξυπνήστε" όπως και το αμέσως παρακάτω "Ο κυρ-Παντελής" είναι του Πάνου Τζαβέλα (Στίχοι και Μουσική).

 5. avatar Lady_Criskalts

  και κοιτα να δεις πως οι ελληναρες ειχαν για πιο μισητο αγαλμα τον '' Phylax'' στο π.φαληρο.....αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα...γκρηκς για να γελας....

 6. avatar Σήφης Ατσαλάκης

  Όποιος θέλει το άγαλμα του Τρούμαν ας το πάρει σπίτι του!

  1. avatar Lady_Criskalts

   σωστος!

 7. avatar ΚΚΕ εκαλης

  Τι βλακας ο τρουμαν. Έπρεπε υπάρχει αφήσει τους νεοελληνες να τους κυβερνήσει ο χοτζας.

  1. avatar ΑΝΤΙΑΝΑΡΧΙΚΟΣ

   Καλά εσύ απ'ότι φαίνεται, είσαι παρά πολύ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ. Κρίμα....!!!!

  2. avatar Lady_Criskalts

   κκε εκαλης,
   τα χαιρετισματα μου στη λιανα κανελλα ....αυτης ντε με τη βιλα στην εκαλη σας που εχει τις 2 θερμαινομενες πισινες και τα 5 τζακουζι....

   1. avatar ΑΝΤΙΑΝΑΡΧΙΚΟΣ

    Να μου ζήσεις! Είσαι πράγματι ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ...!!!

 8. avatar Μστ

  Σιγά πως κάνουμε έτσι οι κομμουνιστές...επειδή οι Η.Π.Α διαφήμιζαν τις ναπάλμ σκοτώνοντας αυτούς που αντιστάθηκαν τους γερμανούς στα κατοχικά χρόνια...επειδή η Ελλαδίτσα μας έγινε αποικία των Η.Π.Α και των βρετανών.!!!

 9. avatar Λαδέμπορες και Συριζαίοι κλαίνε για το άγαλμα του Τρούμαν Οι λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά. Κι άντε να ξεχωρίσεις τον ένα από τον άλλον…

  Κλαίνε οι χήρες, κλαίνε κι οι παντρεμένες. Κλαίνε οι ακροδεξιοί, η σπορά των ηττημένων του 45′ που νίκησαν όμως στη χώρα μας- κλαίνε ως συμπλήρωμα κι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Συριζοτρόλ και φασιστοτρόλ σε μια άμιλλα την λες και σύμπνοια- άνευ προηγουμένου, για το άγαλμα του μεγάλου ευεργέτη Χάρι.Εντάξει όμως,Ναπάλμ και δύο ατομικές βόμβες έριξε. Δεν έκανε και χρήση χημικών όπλων, για να τον βομβαρδίσουμε
  Οι λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά.

 10. avatar FakeDeath

  Ο Τρούμαν μοιράζει ακόμα πόνο στα κουκουέδια( με δεξιές τσέπες )

  1. avatar Απάντηση σε: FakeDeath

   είπε το αμερικανάκι που παίρνει μισθό 3 και 60 και υποστηρίζει το άγλαμα του μακελάρη Τρούμαν.Αλήθεια αν ζούσε ο Χάρι θα ήταν πολύ περήφανος για όλους εσάς.

 11. avatar Μπαμπούλας

  Oι ναπάλμ του Τρούμαν που μετέτρεψαν σε χωράφι το Γράμμο και το Βίτσι, ήταν απλά η ταφόπλακα στον εμφύλιο. Το κακό ξεκίνησε από όταν ο Τίτο τους εγκατέλειψε στη μοίρα τους, γιατί τα "έσπασε" με τα Ελληνικά συντρόφια που πήγαν να του τη "φέρουν"... Και ευτυχώς που έγινε έτσι, διότι σήμερα η χώρα μας θα ήταν κάτι μεταξύ Αλβανίας,Σερβίας και Σκοπίων.
  Οι αριστεροί είναι μόνο άξιοι ως καλλιτέχνες (συνθέτες,τραγουδιστές,ηθοποιοί). Στη πολιτική και γενικότερα στη διαχείρηση του εθνικού συμφέροντος είναι επικίνδυνοι,ανίκανοι και άχρηστοι.

 12. avatar Λαδέμπορες και Συριζαίοι κλαίνε για το άγαλμα του Τρούμαν Οι λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά. Κι άντε να ξεχωρίσεις τον ένα από τον άλλον…

  Κλαίνε οι χήρες,κλαίνε κι οι παντρεμένες.Κλαίνε οι ακροδεξιοί,η σπορά των ηττημένων του 45′ που νίκησαν όμως στη χώρα μας,κλαίνε κι αυτοί που αυτοπροσδιορίζονται ως αριστεροί. Συριζοτρόλ και φασιστοτρολ σε μια άμιλλα και σύμπνοια άνευ προηγουμένου,για το άγαλμα του μεγάλου ευεργέτη.
  Οι λύκοι αγκαλιά με τα σκυλιά.Δεν ήταν ένα απλό άγαλμα, αυτό που μπήκε στο στόχαστρο των κομμουνιστών. Αυτό ήταν έργο τέχνης και σύμβολο δημοκρατίας.
  Να το προτείνουμε κι ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς στην UNESCO..Κι ας συγκινηθούμε όλοι μαζί για το αστικό περιβάλλον και την ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση, με αφορμή το άγαλμα του Χάρι.
  Δεν ήταν διαδηλωτές αυτοί που πήγαν να το γκρεμίσουν.Δεν ήταν φοιτητές, μαθητές κι εργάτες.Αυτοί που λες ήταν Ταλιμπάν.Σήμερα γκρεμίζουν ένα άγαλμα, αύριο θα καίνε βιβλία, μεθαύριο θα κόβουν κεφάλια.Το γεγονός πως αυτοί που έκαιγαν βιβλία κι αυτοί που κόβουν κεφάλια είναι γέννημα-θρέμμα του συστήματος που στηρίζουν είναι μικρή κι ασήμαντη λεπτομέρεια.
  Δεν ήταν ωμή βία και καταστολή,το χτεσινό. Ήταν δίκαιη αντιμετώπιση ταραχοποιών κι έγινε πράξη!
  Θα μπορούσαμε να το πούμε και τίμιο ξύλο, λόγω των ημερών. Όπως λέμε “αριστερά χημικά”, “αριστερά ΜΑΤ” και “αριστεροί ασφαλίτες”που αναβιώνουν το σπουδαστικό της Ασφάλειας.Ωραία χρόνια..Ποιος ήταν όμως ο Χάρι Τρούμαν; Άγιος άνθρωπος.Μας “βοήθησε” και με το σχέδιο Μάρσαλ, τότε που “δεν υπήρχαν πλούσιοι και φτωχοί”Εντάξει Ναπάλμ και δύο ατομικές βόμβες έριξε.Δεν έκανε και χρήση χημικών όπλων για να τον βομβαρδίσουμε

 13. avatar Τζαβέλας

  Φυσά στις στέγες του ντουνιά
  με σηκωμένο το γιακά
  πικρός διαβάτης περπατά
  κλαίει, γελά, παραμιλά
  Πώς μας τη φτιάξαν τη ζωή
  μίση πολέμοι και καπνοί
  βρωμίζει ο φασισμός τη γη
  σαν κότες σφάζονται οι λαοί
  κι εμείς στον ύπνο το βαθύ

  Φτιασιδωμένη η ψευτιά
  γυρνά στους δρόμους και γελά
  μπουτίκ, βολάν και ξιπασιά
  Προπό, λαχεία, διαφθορά
  Κι άλλοι με ιδρώτα το ψωμί
  κι άλλοι πουλάν μισοτιμής
  πατρίδα λευτεριά τιμή
  αρκεί να πιάσουν την καλή
  να γίνουν υπουργοί

  Ήμασταν ζωντανοί νεκροί
  μας δίνανε μ’ ανταλλαγή
  τη μπόμπα την ατομική
  Το Ισραήλ για να σωθεί
  ακόμα ο στόλος ναυλοχεί
  γεμάτη πόρνες η ακτή
  κι αν φύγανε οι Γερμανοί
  ήρθαν οι Αμερικανοί
  καινούρια πάλι κατοχή

  Η CIA βαρά νταγερέ
  χόρευε νάιλον υπουργέ
  σαν καραγκιόζης στο μπερντέ
  κι εσύ να κλαις πικρέ λαέ
  κι ο Βάρναλης μας το ’χε πει
  χωρίς καμιά περιστροφή
  στης Χούντας το αλισβερίσι
  λεύτερο ήταν το χασίσι
  ποτέ ο λαός να μην ξυπνήσει

  Γλυκοχαράζει στα βουνά
  μοσχοβολούν τα γιασεμιά
  τραγούδι αρχίζουν τα πουλιά
  γελά η θάλασσα πλατιά
  κι εμείς οικόπεδα και Ι.Χ
  ψυγεία έπιπλα TV
  κουτόχορτο με πληρωμή
  και δίπλα φεύγει η ζωή

  Ξυπνήστε
  Ξυπνήστε νέες, ξυπνήστε νιοί
  βγέστε απ’ του τάφου τη σιωπή
  δείτε του κόσμου τη ντροπή
  γίνετε χίλιοι κεραυνοί
  και κάψτε μας ή σώστε μας
  γλιτώστε μας, ή θάψτε μας

  1. avatar Lady_Criskalts

   +1.000
   εαν εισαι εσυ λατρεμενε μου ποιητη.....ευγε και για το πονημα σου αυτο!

 14. avatar Κυρ Παντελής

  Έντιμε άνθρωπε, κυρ Παντελή,
  έχεις κατάστημα κάπου στη γη.
  Πουλάς εμπόρευμα, βγάζεις λεφτά
  πολλά λεφτά, πολλά λεφτά.

  Τις Κυριακές πρωί στην εκκλησιά
  σταυροκοπιέσαι στην Παναγιά.

  Έντιμε άνθρωπε, κυρ Παντελή,
  έχεις και σύζυγο, κόρη, παιδί,
  μοντέρνα έπιπλα, έγχρωμη TV,
  τρως τροφή πνευματική.

  Μακριά από κόμματα μην βρεις μπελά,
  "Πατρίς, θρησκεία και φαμελιά".

  Έντιμε άνθρωπε, κυρ Παντελή,
  τι κι αν πεθαίνουνε πάνω στη γη
  χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ψωμί,
  μαύροι, λευκοί ή κίτρινοι;

  Ο γιος σου μοναχά να ’ναι καλά
  ν’ αφήσεις τ’ όνομα και τον παρά.

  Έντιμε άνθρωπε, κυρ Παντελή,
  σκεύρωσες, σάπισες στο μαγαζί.
  Τη νιότη ξόδεψες και την ορμή
  για τη δραχμή, για το πετσί.

  Δίπλα σου τ’ όνειρο, η ζωή και το φως
  μα εσύ στο κουφάρι σου κλεισμένος εντός.

  Ξέρεις πως δώσανε, κυρ Παντελή,
  άλλοι τα νιάτα τους και τη ζωή
  να γίνει τ’ όνειρο φέτα ψωμί
  να φας κι εσύ, κυρ Παντελή;

  Κι εσύ τι έδωσες, κυρ Παντελή;
  Πες μας τι έκανες σ’ αυτή τη γη.
  Πες μας τι άφησες κληρονομιά
  που να εμπνέει τη νέα γενιά.

  Έντιμε άνθρωπε, κυρ Παντελή,
  έντρομε, άβουλε, συ φασουλή,
  βρώμισες τ’ όνειρο και την ψυχή,
  άδειο πετσί χωρίς πνοή.

  Έντιμοι άνθρωποι, νέα γενιά,
  θάψτε τους έντιμους μες στα σπαρτά
  κι αυτούς που φτιάξανε τον Παντελή
  σκουλήκι άχρηστο σ’ αυτή τη γη.

 15. avatar essetai_hmar

  Δόξα και τιμή στον Χάρη Τρούμαν που βοήθησε τον ελληνικό λαό έτσι ώστε οι γυναίκες μας, οι μανάδες μας και οι αδερφές μας, να μην γίνουν στιπτιτζουδες. Η σπορά των ηττημένων του 49 ΠΟΝΑΕΙ που δεν γίναμε Σοβιετ. Δεν πειράζει... Ξυδάκι!!
  Βέβαια το μέγεθος της υποκρισίας τους είναι ακόμη μεγαλύτερο καθώς είναι οι ίδιοι άνθρωποι που μας είχαν ζαλίσει τα @@ με την κόκκινη αηδία του Π. ΦΑΛΗΡΟΥ, τον Phylax, και τους παλαιοημερολογητες που διαμαρτυρονταν...

 16. avatar Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε, καταρρίφθηκε3

  Σειρά είχε το ΠΑΜΕ το 2006, την περίοδο του πολέμου του συμμάχου των ΗΠΑ Ισραήλ κατά του Λιβάνου, ρίχνοντας κάτω τον ανδριάντα με σκοινιά. Τέλος, ροζ και κόκκινες μπογιές στόλισαν το άγαλμα και το 2013. Να σημειωθεί ότι είναι η ενδεχομένως η πρώτη φορά, μετά τη χούντα τουλάχιστον, που η αστυνομία αντιδρά με τόσο έντονο τρόπο (με χημικά, πρόκληση τραυματισμών και συλλήψεις) σε προσπάθεια αποκαθήλωσης του μισητού ιμπεριαλιστικού συμβόλου, παρότι και το 2006 είχε υπάρξει εισαγγελική παρέμβαση. Για να παραφράσουμε και μια παλιά παρουσιάστρια του συγχωρεμένου Μέγκα “και τι φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες δε θέλουν το άγαλμα το Χάρυ μας”;

 17. avatar Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε, καταρρίφθηκε2

  Το 1986, μετά την τρίτη βόμβα που σώριασε καταγής το άγαλμα, η ΑΧΕΠΑ ζήτησε την άμεση επισκευή κι επανατοποθέτησή του, αίτημα στο οποίο ο τότε δήμαρχος Δημήτρης Μπέης, σε μια επιχείρηση τήρησης άψογων πασοκικών ισορροπιών, αντιπρότεινε την τοποθέτηση αγάλματος του πιο “οιυδέτερου” Λίνκολν, προσβλέποντας σε κατά το δυνατόν αποσώβηση μελλοντικών αντιδράσεων. Το άγαλμα εν τέλει επανατοποθετήθηκε ως είχε, για να ανατιναχθεί ξανά από τον ΕΛΑ ένα χρόνο αργότερα, που έριξε πάνω του και μπογιές. Μια δεκαετία αργότερα το άγαλμα πριονίστηκε στα πόδια και έπεσε εκ νέου στο έδαφος. Δυο χρόνια μετά, στα πλαίσια διαδήλωσης κατά του πολέμου στη Σερβία, δυο κνίτες ανέβηκαν στο άγαλμα και το έριξαν τραβώντας το με συρματόσκοινο, για να αναγερθεί πάλι ενόψει της επίσκεψης Κλίντον στην Αθήνα το Νοέμβρη της ίδιας χρονιάς. Επόμενο χτύπημα ήταν το “πακετάρισμά του” με αντιπολεμικά συνθήματα το Μάρτη του 2003, στη διάρκεια πορείας κατά της αμερικανικής επέμβασης στο Ιράκ. Το πιπεράτο της ιστορίας ήταν πως στην ενέργεια αυτή πρωταγωνίστησε το “Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ”, οργάνωση στην οποία συμμετείχε και ο Συνασπισμός, βασική συνιστώσα του μετέπειτα Σύριζα, αλλά ποιος θέλει να θυμάται τα νεανικά του παραστρατήματα.

 18. avatar Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε, καταρρίφθηκε1

  Θα περίμενε κανείς ότι το άγαλμα ενός καλού προέδρου που σκότωσε μόνο 200.000 με την ατομική βόμβα, κι όχι μερικά τετράκις εκατομμύρια όπως ο Στάλιν, του ανθρώπου που έσωσε τα άγια τούτα χώματα από τον κομμουνισμό, θα ανήκε στα μνημεία που με περηφάνια θα αγκάλιαζαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας αλλά και κάθε Έλληνας έκτοτε. Ουδείς αγνωμονέστερος του ευεργετηθέντος όμως, κι έτσι το γλυπτό του 33ου προέδρου των ΗΠΑ στη συμβολή των οδών βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου στο Παγκράτι έγινε σάκος του μποξ απάτριδων συμμοριτών πάσης απόχρωσης. Η αρχή έγινε επί εθνοσωτηρίου επταετίας, όταν το άγαλμα αποτέλεσε στόχο βομβιστικής επίθεσης δύο φορές, τη δεύτερη μάλιστα το 1971 με θύμα έναν αστυφύλακα που πλησίασε τη βόμβα καθώς περίμενε τους πυροτεχνουργούς.

 19. avatar Κάποιο άγαλμα που μ’ είδε, καταρρίφθηκε1

  Μια μικρή αναδρομή στις διαχρονικές εκδηλώσεις λατρείας του ελληνικού λαού προς το σύμβολο του μεγάλου συμμάχου και σωτήρα μας, Χάρυ Σ. Τρούμαν.

  Εν μέσω οιμωγών (ή ειρωνειών, για τους ντεμέκ υπεράνω) μετωπολογικάριων, φανερών φασιστών και συριζαίων για το άγαλμα του Τρούμαν, που τόλμησαν να αγγίξουν οι κομμουνιστές, κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο άγαλμα του Φέλιξ Γουέλντον που δεν ήθελε κανείς, πλην ορκισμένων του “ανήκομεν εις την Δύσιν”. Ούτε καν ο Δήμος Αθηναίων, που μάλιστα δε ρωτήθηκε κατά την ανέγερση του το 1963, επί προδικτατορικής περιόδου του εθνάρχου Καραμανλή.

  Ο Κ. Καραμανλής στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος, 1963

 20. avatar ΔΣΕ1

  Ας μην απορεί κανείς γιατί έπιασε τέτοιος ζήλος την κυβέρνηση για το άγαλμα ενός προέδρου που συνέδεσε το όνομά του με τις ατομικές βόμβες και τη ρίψη Ναπάλμ, σκορπίζοντας μαζικά το θάνατο. Όταν δίνουν γραμμή οι ΗΠΑ και η πρεσβεία -μία είναι η πρεσβεία- η “Αριστερά” του Σύριζα ακολουθεί κατά γράμμα.

  -Πρέσβη μου, ιδού τα ΜΑΤ σας! θα μπορούσε να πει σήμερα στον Πάιατ κάποιο κυβερνητικό στέλεχος. Κι ίσως είναι όντως καλή ιδέα αυτό που τους είπε ο Κατσώτης, να καταθέσουν στον Τρούμαν στεφάνια αντί για το Σκοπευτήριο…

Παρακαλούμε περιμένετε ...