26
loading

Πόσες πιθανότητες έχει σήμερα ένα αγόρι να ξεκινήσει με αγροτικές δουλειές στο χωριό του, να βόσκει πρόβατα και να αρμέγει αγελάδες και τελικά να φτιάξει μια πραγματική αυτοκρατορία; Η απάντηση είναι προφανής...

Αυτό όμως δεν ίσχυε σε παλαιότερες εποχές και κάποιοι τα κατάφεραν... Ξεκίνησαν από το χωριό τους, με ελάχιστα εφόδια και μεγαλούργησαν.

Ένα όνομα -ανάμεσα σε αυτούς- που πρωταγωνιστεί τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα είναι ο Μασούτης. Έκανε την κίνηση και κατέβασε τα σούπερ μάρκετ του, μια αλυσίδα που πολλοί θα ήθελαν να αγοράσουν, στην Αθήνα.

Ο χάρτης των σούπερ μάρκετ λοιπόν στην Ελλάδα αλλάζει και πάλι με έναν παίκτη που παρακολουθούσε τις εξελίξεις και έκανε την κίνησή του όταν βρήκε την κατάλληλη στιγμή. Όπως είναι γνωστό ο Μασούτης εξαγόρασε την Προμηθευτική και πλέον βρίσκεται στην Αθήνα σε μια κίνηση-απάντηση στην άνοδο του Σκλαβενίτη, μέσω Μαρινόπουλου, στη βόρεια Ελλάδα. Ταυτόχρονα η Spar επανέρχεται στην ελληνική αγορά.

Το όνομα Μασούτης είναι γνωστό και αξιοσέβαστο στο χώρο των επιχειρήσεων. Ένα μαγαζί νοικοκυρεμένο το οποίο πολλοί θέλησαν να αποκτήσουν, αλλά κανείς μέχρι σήμερα δεν τα κατάφερε.

Ο Μασούτης και η εκπλήρωση αμερικάνικου ονείρου

Η ιστορία του Διαμαντή Μασούτη ιδρυτή της ομώνυμης λιανεμπορικής αλυσίδας θυμίζει την εκπλήρωση αμερικάνικου ονείρου.

Περίπου μισό αιώνα πριν, έφυγε μόνος από το χωριό να πάει να ζήσει στη Θεσσαλονίκη και τελικά κατάφερε να δημιουργήσει έναν επιχειρηματικό κολοσσό, ο οποίος κατατάσσεται στους μεγαλύτερους παίκτες του ελληνικού λιανεμπορικού τομέα.

Η ιστορία ξεκινάει από την Ανατολική Θράκη. Οι γονείς του Διαμαντή Μασούτη ήταν πρόσφυγες από την περιοχή και το 1920, η οικογένεια Μασούτη βρίσκεται στο χωριό Όσσα, κοντά στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης. Εκεί γεννήθηκαν και τα τρία παιδιά της οικογένειας .

Ο Διαμαντής Μασούτης είναι το τέταρτο παιδί της οικογένειας και γεννήθηκε το 1941, όταν η οικογένεια έχει μετακομίσει στο Άδενδρο, ένα χωριό της Θεσσαλονίκης. Από μικρός θα ασχοληθεί με τις αγροτικές εργασίες. Πηγαίνει στα χωράφια αλλά και στο βουνό για να βοσκήσει τα πρόβατα, να αρμέξει τις αγελάδες και να κάνει όλες τις δουλειές. Θα παρατήσει το σχολείο και το μόνο πτυχίο που θα έχει στα χέρια του είναι το απολυτήριο του δημοτικού.

1027208

Από το χωριό Άδενδρο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, θα φύγει σε ηλικία 23 χρόνων παίρνοντας το δρόμο για τη Θεσσαλονίκη όπου και θα αναζητήσει μια καλύτερη τύχη.

Το 1965, προσλαμβάνεται ως πωλητής στην ΤΡΥΛΕΤ. Τα χρήματα που παίρνει ως μισθό θα τον οδηγήσουν να αναζητήσει άλλους πόρους για να επιβιώσει. Έτσι αποδέχεται την πρόταση της εταιρείας να δουλέψει, για τα επόμενα δυο χρόνια, ως πωλητής σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Στην ΤΡΥΛΕΤ εργάστηκε ως πωλητής, έως το τέλος του 1969 με μισθό 2.800 δραχμές, από τα οποία πλήρωνε 2.500 δραχμές για τα γραμμάτια του σπιτιού του.

Εκείνη την εποχή αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα από συγγενείς για να αγοράσει ένα αυτοκίνητο. Άλλωστε τότε το εμπόριο γινόταν και επί του αυτοκινήτου. Συγκεκριμένα δανείζεται 55.000 δραχμές από συγγενικά του πρόσωπα, αγοράζει ένα αυτοκίνητο, δημιουργεί μία αποθήκη και ξεκινάει το χονδρεμπόριο.

Αυτή ήταν η αρχή για την δημιουργία μιας επιχείρησης που θα γινόταν γνωστή σε όλη την Ελλάδα με την αλλαγή από το χονδρεμπόριο στη λιανική.

Ο Διαμαντής Μασούτης ξεκινά να προμηθεύεται εμπορεύματα επί πιστώσει και τα διοχετεύει σε μαγαζιά του λιανικού εμπορίου. Ο τζίρος της επιχείρησης του αρχίζει να ανεβαίνει.

Έτσι το 1976 ακολουθεί τη συμβουλή του... Grand της Unilever και αποφασίζει να κάνει το επόμενο βήμα και να ανοίξει το πρώτο σούπερ μάρκετ Μασούτης, στην πλατεία Αντιγονιδών, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μαγαζί αυτό αποτέλεσε το πρώτο θεμέλιο λίθο για την αλυσίδα που θα δημιουργούσε στη συνέχεια.

Η ανοδική πορεία της πρώτης επιχείρησης του θα τον οδηγήσει στο επόμενο βήμα. To 1978 γίνεται η εξαγορά του πρώην σούπερ μάρκετ Μέγας Αλέξανδρος στην οδό Ολυμπιάδος και δημιουργείται το τρίτο κατάστημα της εταιρίας στην οδό Π. Συνδίκα 75 και Γαμβέτα.

Συγχρόνως, εγκαταλείπει το χονδρεμπόριο και αφοσιώνεται στη λιανική.

Από τότε και από εκείνη τη συνάντηση με το στέλεχος της πολυεθνικής «υιοθέτησε» το «Grand» και έκτοτε το αξιοποιεί ως το πρώτο συνθετικό στην επωνυμία «Grand Μασούτης» σε καταστήματά του.

Ο όμιλος Μασούτης αρχίζει να εδραιώνεται όλο και περισσότερο. Έτσι μέχρι το 1990, διαθέτει 14 καταστήματα όχι μόνο στην Θεσσαλονίκη, αλλά και σε σημαντικές αγορές της περιφέρειας όπως στην Κατερίνη, την Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα.

Το 1992, ο όμιλος θα μπει δυναμικά και στην αγορά της Καβάλας. Εξαγοράζει λοιπόν την αλυσίδα «Φθηνή Αγορά» η οποία διέθετε πέντε καταστήματα στην μακεδονική πόλη.

Τον επόμενο χρόνο, 1993, εξαγοράζει την εταιρία «Συν Ένα», που διαθέτει τρία καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Πέντε χρόνια αργότερα το 1998 η εταιρεία προχωρά σε ακόμη πιο δυναμικές κινήσεις.

837661

Ανοίγει πέντε νέα καταστήματα, μεταξύ των οποίων και το Grand, της Καλαμαριάς, που θεωρείται πρωτοποριακό. Τον Σεπτέμβριο του 1999, εξαγοράζει της αλυσίδες «Αφοί Μπίσκα» και «Δύο Άλφα», με 53, συνολικά καταστήματα στη Θεσσαλονίκη. Δύο χρόνια αργότερα, γίνεται η εξαγορά των σούπερ μάρκετ «Άλφα Δέλτα», το δίκτυο των οποίων αριθμεί 39 σημεία. Έτσι τα σούπερ μάρκετ Μασούτης βρίσκονται πια σε κάθε γειτονιά της Θεσσαλονίκης.

Στις αρχές του 2011, μετά από 35 χρόνια επιτυχημένης πορείας, ο Διαμαντής Μασούτης παραχώρησε τη διοίκηση της επιχείρησης στα παιδιά του.

Οι εξαγορές και οι διαψεύσεις

Το όνομα της Μασούτης έχει ακουστεί πολλές φορές ως υποψήφιο για εξαγορά από πολυεθνικές αλλά μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει γίνει. Τις περισσότερες φορές τα σενάρια ήθελαν την Μασούτης να εξαγοράζεται από την ΑΒ Βασιλόπουλος και κάθε φορά διαψεύδονταν. Έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα ξένων πολυεθνικών που... καλοβλέπουν τα σούπερ μάρκετ του Μασούτη, ωστόσο πάντα πήραν ένα ευγενικό «όχι»...

Ήδη εδώ και λίγες μέρες Μασούτης, η οποία σήμερα διαθέτει 274 καταστήματα, προχώρησε σε συμφωνία εξαγοράς της αθηνοκεντρικής αλυσίδας «Προμηθευτική» η οποία αριθμεί 58 καταστήματα και απασχολεί 1.050 εργαζόμενους.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά που έχει κάνει η εταιρεία στα 42 χρόνια τής αναπτυξιακής πορείας της.

Η Διαμαντής Μασούτης ΑΕ είναι market leader του κλάδου στη Βόρεια Ελλάδα. Διαθέτει δίκτυο καταστημάτων με 273 καταστήματα, 251 καταστήματα λιανικής και 22 καταστήματα χονδρικής Cash & Carry. Αναπτύσσεται γεωγραφικά σε όλους τους νομούς της Μακεδονίας, Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Φθιώτιδας, Αιτωλοακαρνανίας, Εύβοιας και τα νησιά Λήμνο, Λέσβο, Χίο και Θάσο.

Για το 2017, το προσωπικό που απασχολήθηκε από την εταιρεία, στο σύνολό του ήταν 7.479 άτομα.

Η προμηθευτική στα χέρια του Μασούτη

Το Νοέμβριο του 1981, μια μικρή επιχείρηση ανοίγει στο Γαλάτσι, στην οδό Εκάβης. Ένα μικρό μαγαζί σε μια ελληνική γειτονιά, που μόλις το 1984 γίνεται επίσημα το πρώτο από μια σειρά καταστημάτων. Μαζί με το κατάστημα που ανοίγει στη Λυκούδη, στα Άνω Πατήσια, σηματοδοτούν το ξεκίνημα της αλυσίδας. Μέσα σε 6 χρόνια, 7 καταστήματα ανοίγουν στην ευρύτερη κεντρική περιοχή της πρωτεύουσας - Πατήσια, Κυψέλη, Γαλάτσι, Πολύγωνο καθώς και ένα βορειότερα, στο Κοντόπευκο.

Σήμερα διαθέτει 57 καταστήματα, ένα κατάστημα franchise εντός του νομού Αττικής, απασχολεί πάνω από 1.050 υπαλλήλους και συνεργάζεται με 300 και πλέον προμηθευτές.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΤΟ NEWSBEAST.GR

26
σχόλια
 1. avatar Καμίλης Χριστός

  Καλησπέρα θα μπορούσα να μάθω αν ξέρει κάποιος αν θα ανοίξει Μασούτης στην Σάμο.

 2. avatar Νινα

  Το ΜΠΡΆΒΟ είναι το λιγότερο. Μόνο οι εργαζόμενοί του ξέρουν. Δεν υπάρχει αυτός ο εργοδότης. Παράδειγμα προς μίμηση για κάποιους άλλους που αντί να μεγαλώνουν τις επιχειρήσεις τους τις εκμηδενιζουν....

 3. avatar Μαρία Κ.

  Θέλουμε ελληνικές επενδύσεις,που θα βοηθήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας. Θέλουμε τα παιδιά μας να μείνουν εδώ και να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο γι'αυτόν τον πολύπαθο τόπο. Μπράβο στη συνεχή προσπάθεια του ΜΑΣΟΥΤΗ.

 4. avatar Αιβαζογλου Ελενη

  Ότι και να πω είναι λίγο,να συνεχίσουν έτσι Ελληνικά και εμείς θα είμαστε μαζί τους,θελουμε η Ελλάδα μας να πηγαίνει μόνο μπροστά γιατί αυτό θέλει και η νεολαία μας ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ

 5. avatar Μαλενα

  Άρα δεν ξεκίνησε ένας φτωχός και μόνος καουμπόι ....Μαλαμίδης + 100 στρέμματα + μια χώρα που δεν ήξερε από τίποτα = Δίκτυο Καταστημάτων , για ξανακάντο σημερα

 6. avatar Το πρώτο

  Ένα μεγάλο μπραβο

 7. avatar Sitof

  Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΠΩΛΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΥΛΕΤ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΕΒΑΖΕ ΤΑ ΧΟΝΤΡΑ ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ Ο ΜΑΚΑΡΙΤΗΣ ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΕΚ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΙΔΙΚΤΗΤΗΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ Π. ΣΥΔΙΚΑ Ο ΜΑΣΟΥΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ ΠΟΛΗΤΗΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ. Ο ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΡΙΩΝ ΑΓΟΡΙΩΝ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΜΑΣΟΥΤΗ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΜΑΡΚΙΖΑ ΑΦΟΥ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΗΤΑΝ ΓΝΩΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΡΟΦΗΜΩΝ. Ο ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ ΠΑΤΕΡΑΣ ΠΕΘΕΝΕΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΔΥΟ ΓΙΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΤΟΤΟΚΟΙ ( ΔΙΔΥΜΟΙ) Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΛΑΜΙΔΗΣ.Ο ( ΜΕΓΑΛΟΣ) Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ( ΜΙΚΡΟΣ) ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΜΑΣΟΥΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ. ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ ΕΚΤΟΣ ΟΜΙΛΟΥ ΜΑΣΟΥΤΗ, ΧΩΡΙΖΕΙ Η ΚΟΡΗ ΤΟΝ ( ΜΙΚΡΟ) ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ Η ΜΠΟΥΓΑΔΑ. ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ Ο ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΗ,Ο ΓΙΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΡΗ. ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΔΗΜΙΟΥΡΓΙΤΟΙ ΜΑΣΟΥΤΗΔΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.

 8. avatar ΑΔΕΝΔΡΙΩΤΗΣ

  ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ? Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥΛΗΣΕ ΕΚΑΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ. ΕΓΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΕΝΔΡΟ ΕΙΜΑΙ. ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΕΝΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΥΡΩ ΧΩΡΙΑ!!!! ΑΠΛΑ ΡΙΣΚΑΡΕ, ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΠΕςΡΙΟΥΣΙΑ!!!!

 9. avatar Nikolas Spyropoylos

  Η ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΟ 1 ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ......ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ..........

 10. avatar Να είναι συγκρατημένος

  Η αύξηση των τζίρων τα επόμενα χρόνια δεν θα έλθει.Τα κέρδη και τα χρηματοοικονομικά έσοδα είναι πλέον συμπεπιεσμένα.
  Τα εισοδήματα θα πέφτουν ώς ποσοστό στο Αεπ όπως και η καταναλωτική δαπάνη ακόμα και ώς ποσοστό στα εισοδήματα. Ή στην καλύτερη περίπτωση η βραχυχρόνια καταναλωτική δαπάνη να είναι λίγο αυξγμένη ώς ποσοστό του μειωμένου εισοδήματος , αλλά με τεράστια συμπίεση ακόμα και του οριακού κέρδους όχι μόμο του μέσου κέρδους.
  Απ την άλλη η προοδευτική ολονέν εξαφάνιση των μετρητών θα αποτελεί στοιχείο ισχυροποίησης της λιανοπώλησης που μπορεί να πιάνει μετρητό cash χρήμα.
  Πόσο όμως μπορεί αυτό το πλεονέκτημα να ανταποκριθεί στην οικονομική γενικευμένη ύφεση που υρέχουμε και θα πάρει και αρκετά χρόνια ακόμη και στην μόνιμη πλέον αφαίρεση νομισματικής κυκλοφορίας στην ελληνική κοινωνία που έχει ληδη σχεδιαστεί ώς το 2031 καθ με την ώς τότε αυξημένη προοδευτικά φορολογία που κσι αυτή έχει προγραμματιστεί και υλοποείται κάθε χρόνο.
  Το 2016 προγραμματίστηκε , ότι το κράτος ή οι ιδιωτικολι όμιλοι συμφερόντων ( το κράτος όμιλος συμφερόντων είναι για την οικονομία) θέλουν τα ακίνητα των πολιτών.Αυτό σημαίνει ότι το 2016 ψηφίστηκε μόνιμο το ενφια ώς το 2031.
  Οι παραπέρα συγκεντρώσεις στον κλάδο λιανοεμπορίου θα επέλθουν αναγκαστικά και υποχρεωτικά.Για την Ελληνική αξιόλογη φίρμα Μασούτης ευχόμεθα πρόοδο και προτείνουμε τεράστια προσοχή και διαρκή εγρήγορση.
  Εν υγεία οι συντελεστές και οι εργαζόμενοι της φίρμας νάναι πάντα αγωνιζόμενοι.

 11. avatar Κρις

  Σαν της παλιές καλές ελληνικές ταινιες.

  1. avatar criskalts- the royal wedding edition

   ετσι.....ολα ιδανικα και τελεια....καθολου λαμογια στη μεση.....χαχαχαχαχαχαχαχαχα

 12. avatar Τρελος

  Μπραβο.....

 13. avatar Παραμυθάκι

  Το κλασσικό παραμυθάκι πως από πωλητής έγινε μεγιστάνας δουλεύοντας σκληρά. Ξέρω πολλούς με μίνι μάρκετ που μετά από 30 40 χρόνια ακόμα ψιλικατζιδες είναι (ξέρω ξέρω δεν είχαν επιχειρηματικο μυαλο) . Το άρθρο απευθύνεται σε παιδάκια και αφελείς. Η ζωή δείχνει ότι χωρίς να κάνεις κάτι παράνομο λεφτά και περιουσία δεν αποκτάς

  1. avatar Xountalas

   Πιο ΚΚΕ πεθαινεις!

 14. avatar Χρηστος ΤΧ

  Καλος ανθρωπος και καλος εργοδότης Μπράβο του

 15. avatar Dr Gio

  Αλλες εποχες αλλα και παλι ειναι δυσκολο να κανει κανεις οτι εκανε ο Δαμιαντης.

 16. avatar Dr Gio

  Άλλες εποχες

 17. avatar Mix Arxontas

  Αυτό που γράφετε συνέχεια μου θυμίζει τον Ωνάση από φτωχός έτσι καί αλλιωτικα έγινε τρανός δεν μας λέτε όμως πόσους εργάτες έχει αδικήσει πόσους έχει διώξει πως τους υπαλληλους τουσ εξανάγκαζε τα λεφτά που παίρνουν να ψωνίζουν από αυτόν δηλαδή τούς τα έδινε με το ένα χέρι και με το άλλο τούς τα επερνε καλά αυτά που γράφεις είναι ψηλά γράμματα

 18. avatar bacardiman

  μπραβο...αυτοι ειναι επιχειρηματιες...ο σκλαβενιτης & ο μασουτης...οι καλυτεροι
  ετσι να συνεχισουν.να κρατανε την ελληνικη σημαια ψηλα

 19. avatar bacardiman

  ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ...Ο ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ....ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ &
  ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ .....ΑΝΘΡΩΠΟΣ...ΑΥΤΟΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
  ΨΗΛΑ ΣΤΟ ΠΑΓΚΩΣΜΙΟ ΣΤΕΡΕΩΜΑ.....Μ Π Ρ Α Β Ο ΤΟΥ.

  1. avatar criskalts- the royal wedding edition

   παλι τα ιδια....ρε τρολι και διαφημιστη του σκλαβενιτη (αυτου του υπερπατριωτη εργατοπατερα υπερελληνα που συμφωνα με το παραμυθι εχει τις πιο φθηνες τιμες και τους πιο ευτυχισμενους εργαζομενους)
   ποσα σχολια-σαλια-γλυψιμο-παραπληροφορηση για τον εργοδοτη σου εχεις σκοπο να αφησεις???
   με το σχολιο σε πληρωνει??? ΟΥΣΤ

 20. avatar Ονοματάκι

  Μεγάλοι επιχειρματιες έξυπνοι άνθρωποι άλλες εποχές... σήμερα και πτυχίο να έχεις ντελίβερι θα εισαι

Παρακαλούμε περιμένετε ...