Στον ομώνυμο όρμο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Ίου, πολύ κοντά στη Χώρα του νησού, η παραλία του Μυλοπότα μαγεύει τον επισκέπτη με το υπέροχο φυσικό τοπίο ολόγυρά της.

Περιβαλλόμενη από βράχια που λειτουργούν ως τα φυσικά όριά της, ξεχωρίζει για το σχήμα πετάλου που την διακρίνει. Η χρυσαφένια αμμώδης ακρογιαλιά απλώνεται σε μήκος ενός χιλιομέτρου, ενώ το πλάτος της σε αρκετά σημεία αγγίζει τα 70 μέτρα.

Αυτό που εντυπωσιάζει τους επισκέπτες είναι το γεγονός ότι τα πεντακάθαρα νερά του Αιγαίου παίρνουν όλες τις αποχρώσεις του μπλε, προσδίδοντας στην υδάτινη αγκαλιά της ακτής εικόνα ονειρική.

Πρόκειται για μια πλήρως οργανωμένη παραλία με όλες τις τουριστικές υποδομές, ενώ διαθέτει και δυνατότητα θαλάσσιων δραστηριοτήτων. Στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούν ταβέρνες και εστιατόρια με ελληνική και διεθνή κουζίνα.

Ο Μυλοπότας προσεγγίζεται εύκολα με το αυτοκίνητo ή τα δρομολόγια που αναχωρούν από την Χώρα του νησιού. Εναλλακτική επιλογή αποτελεί η πεζοπορία από το μονοπάτι που ξεκινάει από τη Χώρα και μια διαδρομή διάρκειας 15 λεπτών περίπου.