Δε διαθέτει εντυπωσιακή είσοδο, ιδιαίτερη βιτρίνα με μεγάλες τζαμαρίες ή τεράστιες επιγραφές για να… «διαφημίσει την πραμάτεια» του και να προσελκύσει πελάτες.

Για την ακρίβεια βρίσκεται σε ένα χώρο, που δε θα φανταζόταν κανείς ότι θα μπορούσε να στεγάσει τον «πλούτο γνώσης» του.

Κι όμως το καλύτερο βιβλιοπωλείο της Κίνας βρίσκεται, όσο περίεργο κι αν σας ακούγεται, στο χώρο ενός… υπόγειου γκαράζ!

Και όχι ενός οποιουδήποτε γκαράζ, αλλά ενός πρώην χώρου παρκαρίσματος κυβερνητικών οχημάτων που παλαιότερα λειτουργούσε ως καταφύγιο.

Όλα αυτά μέχρι το 1999, που το αγόρασε ο τωρινός ιδιοκτήτης του, ο Qian Xiaohua και το μετέτρεψε σε ένα εντυπωσιακό βιβλιοπωλείο, το «Librairie Avant-Garde».

«Επιλέξαμε αυτό το χώρο γιατί συνορεύει με το πανεπιστήμιο της Nanjing. Έχει γίνει κάτι σαν δεύτερη βιβλιοθήκη για τους φοιτητές. Ακολουθήσαμε ένα κινέζικο ρητό που λέει “πάρε κάτι σάπιο και μετέτρεψε το σε ένα μικρό θαύμα”» είπε ο ίδιος στο CNN.

Μέσα στο υπόγειο βιβλιοπωλείο τους πελάτες «υποδέχεται» ένα αντίγραφο του γλυπτού του Ροντέν «ο Σκεπτόμενος», ενώ ο πάγκος του ταμείου έχει φτιαχτεί από χιλιάδες παλιά βιβλία.

Ο Qian παραιτήθηκε από τη δουλειά του στο δημόσιο για να ανοίξει το βιβλιοπωλείο του.

«Στο βιβλιοπωλείο μας το διάβασμα είναι η θρησκεία μας και ο χώρος μας αποτελεί τον παράδεισο όσων αγαπούν τα βιβλία» είπε ακόμη.

Διαθέτει ακόμη ένα χώρο για ομιλίες και μουσικές εκδηλώσεις, καθώς επίσης και μια καφετέρια και μια μόνιμη έκθεση για μοναδικά σχέδια εξώφυλλων βιβλίων.

Η ομορφιά του συγκεκριμένου βιβλιοπωλείου έγκειται στο ότι λειτουργεί σαν μια δημόσια βιβλιοθήκη.

Υπάρχουν δύο μακριά τραπέζια για ανάγνωση και πάνω από 300 θέσεις για τους ενδιαφερόμενους πελάτες-αναγνώστες, που θέλουν να περάσουν μερικές ώρες ηρεμίας, διαβάζοντας κάτι που τους αρέσει.

Χάρη σε όλα αυτά πλέον το υπόγειο-πάρκινγκ-βιβλιοπωλείο αποτελεί μία από τις ωραιότερες και πιο ενδιαφέρουσες τουριστικές ατραξιόν της πόλης.