Για περισσότερα από 100 χρόνια, ένα μάλλον τρομακτικό φυσικό φαινόμενο εκπλήσσει τους πάντες. Μία από τις πιο ακραίες ερήμους σε ολόκληρο τον κόσμο μπορεί να αποτελεί το τελευταίο σημείο όπου θα περίμενε κανείς να βρει έναν καταρράκτη, αλλά στην παγωμένη κοιλάδα McMurdo Dry Valley στην Ανταρκτική, ένας καταρράκτης πέντε ορόφων ρίχνει αργά τα νερά του από τον παγετώνα Taylor Glacier στη λίμνη Bonney. Και δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός που προκαλεί το ενδιαφέρον, αλλά και τα κατακόκκινα νερά του καταρράκτη που μοιάζουν σαν αίμα που κυλά από μια σχισμή του παγετώνα.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο ανακαλύφθηκε από τους γεωλόγους το 1911, ωστόσο η δημιουργία του μας ταξιδεύει πολύ πιο πίσω. Πριν από πέντε εκατομμύρια χρόνια, η στάθμη της θάλασσας αυξήθηκε, πλημμυρίζοντας την Ανατολική Ανταρκτική και σχηματίζοντας μια αλμυρή λίμνη.

Εκατομμύρια χρόνια αργότερα, σχηματίστηκαν παγετώνες στην κορυφή της λίμνης, αποκόβοντάς την από την υπόλοιπη ήπειρο. Καθώς οι παγετώνες στην κορυφή της λίμνης άρχισαν να παγώνουν, το νερό κάτω έγινε ακόμη πιο αλμυρό -περίπου 400 μέτρα κάτω από αυτούς- ενώ είναι και ιδιαιτέρως πλούσιο σε σίδηρο, καθώς οι παγετώνες ξύνουν το βράχο κάτω από τη λίμνη. Σήμερα, η περιεκτικότητα σε αλάτι της υπογενούς λίμνης κάτω από το Blood Falls είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από το θαλασσινό νερό και πολύ αλμυρή για να παγώσει.

Η ρωγμή στον παγετώνα επιτρέπει στα νερά της λίμνης να περνούν προς τα έξω, τα οποία αντιδρούν με το οξυγόνο στον αέρα και παίρνουν αυτήν την άκρως εντυπωσιακή και ανατριχιαστική απόχρωση. Πρόκειται για ένα ιδιαιτέρως σπάνιο φαινόμενο σε ολόκληρο τον κόσμο, το οποίο συναντάται μόνο εδώ.