Ένα πανέμορφο μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μέτρων στα Τζουμέρκα, συνδέει δύο από τα ομορφότερα χωριά της Ηπείρου, τους Καλαρρύτες με το Συρράκο. Παραδοσιακοί οικισμοί που μοιάζουν και οι δύο προέκταση του άγριου και επιβλητικού τοπίου ολόγυρά τους, που ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και την λαϊκή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική.

Συρράκο

Σε απόσταση 54 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, φωλιασμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο γοητεύει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.

Τρεχούμενα νερά, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα γεφύρια και σπίτια, συνθέτουν την συγκλονιστική εικόνα του, που το κάνει να μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού. Ο επισκέπτης του χωριού μόλις αφήσει το αυτοκίνητό του στην πέτρινη πύλη, μέσα σε λίγα μόλις βήματα πραγματοποιεί ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Η βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια που προστατεύουν με τον ίσκιο τους το ναό του Αγίου Νικολάου στα όσα σίγουρα συστήνουν το Συρράκο και την αυθεντική ομορφιά της ηπειρωτικής γης στους ταξιδώτες με τον καλύτερο τρόπο.

Εδώ αξίζει κανείς να επισκεφτεί το φαράγγι του Καλαρρύτικου ποταμού, καθώς και το λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται στο σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη.

Καλαρρύτες

Στους Καλαρρύτες, σε απόσταση 58 χλμ. από τα Ιωάννινα, ο ορεινός οικισμός των Τζουμέρκων που είναι φωλιασμένος στις δυτικές πλαγιές της Πίνδου στην άκρη μιας χαράδρας σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, ο χρόνος κυλά αργά και όμορφα.

Αρκούν λίγες ώρες για να νιώσει κανείς οικεία με το χωριό, να περπατήσει στα καλντερίμια του, να επισκεφτεί το Μουσείο της Κατερίνας Μουσαφίρη στην πλατεία –ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου που έχει μετατραπεί με πολύ αγάπη σε θησαυρό κειμηλίων– και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου θα απολαύσει βουνίσια θέα.

Στο χωριό αξίζει, επίσης, να επισκεφτεί κανείς την Μονή της Κηπίνας που βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο.