Ο Stéphane Desormiere έχει συνηθίσει να ξυπνά στις 4 το χάραμα από ένα μέλος του πληρώματος του superyacht Axioma, για να φροντίσει τα πεινασμένα στομάχια των επισκεπτών του που έχουν μόλις επιστρέψει από μια ξέφρενη νύχτα διασκέδασης.

Ο γάλλος σεφ, που έχει εμπειρία σε βραβευμένα με αστέρια Michelin εστιατόρια, είναι ο head chef στο πολυτελέστατο γιότ «Axioma», μήκους 72 μέτρων, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 12 άτομα και διαθέτει –μεταξύ άλλων- το δικό του γυμναστήριο, χαμάμ και δωμάτιο μασάζ.

Οι επισκέπτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ασανσέρ για να μεταφερθούν από το χώρο της πισίνας στο κεντρικό κατάστρωμα, δίπλα στο τζακούζι και στο μπαρ, ενώ όσοι έχουν κουραστεί να βλέπουν… θάλασσα, μπορούν να περάσουν στο εσωτερικό και να χαλαρώσουν βλέποντας μια ταινία στην αίθουσα τρισδιάστατου κινηματογράφου.

Η ενοικίαση του γιότ για μια εβδομάδα στοιχίζει 525.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι ουρανίσκοι για τους οποίους είναι υπεύθυνος ο Stéphane είναι πολύ… εκλεκτικοί. Οι πελάτες του Axioma είναι από ολιγάρχες, μέχρι διάσημοι σελέμπριτις και πάμπλουτοι επιχειρηματίες.

Ο σεφ όμως δεν πτοείται από τους υψηλούς προσκεκλημένους. Όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στη MailOnline, αντιμετωπίζει τα πάντα ως μια πρόκληση, που θέλει να φέρει εις πέρας.

«Δεν είναι εύκολο να προγραμματίσεις το μενού, γιατί όλα εξαρτώνται από τα φρέσκα υλικά που είναι διαθέσιμα σε κάθε νησί που επισκεπτόμαστε. Μπορεί να έχω μια γενική ιδέα, όμως οι συνθήκες απαιτούν να είμαι πολύ ευέλικτος» πρόσθεσε.

Το Axioma μπορεί να ναυλωθεί οπουδήποτε στον κόσμο: από την Καραϊβική μέχρι τη Μεσόγειο και από την Αδριατική μέχρι τις Μαλδίβες και την Ασία.

Ο Stéphane δεν αποκαλύπτει αν έχει σερβίρει σε διάσημα πρόσωπα, μιας και η διακριτικότητα είναι υψίστης σημασίας για όλο το πλήρωμα.

Στο Axioma εργάζονται 22 άτομα πλήρωμα, ένας εκ των οποίων είναι sous chef που βοηθά τον Stéphane στην κουζίνα. Πέρα από τα μεταμεσονύκτια μαγειρέματα, οι δυο τους ξυπνούν στις 6 το πρωί για να ετοιμάσουν το πρωινό. Συνήθως είναι το λεγόμενο «full English breakfast» ή το «παραδοσιακό» continental breakfast.

Η κουζίνα του γιοτ είναι σχετικά μικρή, όμως μετά από 13 χρόνια στη θάλασσα ο ίδιος έχει συνηθίσει τους περιορισμούς: «Μπορεί να είμαι και 14 ώρες την ημέρα στην κουζίνα, προετοιμάζοντας το φαγητό, επινοώντας διαφορετικές επιλογές για το μενού, σερβίροντας πρωινό, μεσημεριανό και δείπνο. Οι πολλές ώρες είναι το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς».

Το καλύτερο όμως έρχεται στο τέλος της ημέρας, όταν οι πελάτες φωνάζουν το σεφ για να τον συγχαρούν. «Είναι ένα υπέροχο συναίσθημα και σε κάνει να νιώθεις ότι οι πολλές ώρες άξιζαν τον κόπο σου».

Το Axioma μπορεί να ναυλωθεί από την Yachting Partners International στην Καραϊβική για τους χειμερινούς μήνες και στη Μεσόγειο για το καλοκαίρι.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.ypigroup.com.