Οι αμπελώνες της Γαλλίας και τα κρασιά των γάλλων οινοπαραγωγών είναι φημισμένα σε όλον τον κόσμο. Μάλιστα, ορισμένα από αυτά προσφέρονται σε… απλησίαστες τιμές για τους πολλούς.

Οι φίλοι του κρασιού ίσως να μη γνωρίζουν ότι έξω από το Κέιπ Τάουν οι επισκέπτες μπορούν να ξεναγηθούν στους αμπελώνες της Νοτίου Αφρικής, να απολαύσουν μια «οινογνωσική περιήγηση» στα κρασιά που παράγει η περιοχή… κι όλα αυτά με απίστευτη θέα: ηλιοβασίλεμα που «χάνεται» πίσω από τα βουνά, πανέμορφες καλύβες που «αγναντεύουν» τους αμπελώνες κ.ά.

Η καλλιέργεια σταφυλιών στο Κέιπ Τάουν χρονολογείται πίσω στο 1600, ενώ σήμερα είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγός περιοχή της Νοτίου Αφρικής.

Μάλιστα, εκεί διοργανώνονται «τουριστικά πακέτα κρασιού», που αποφέρουν πολλά στην οικονομία της περιοχής.
Μεγάλες εκτάσεις με αμπελώνες, άνετη διαμονή, εξαιρετικό φαγητό, όμορφα μπιστρό και δοκιμές κρασιού που ξεκινούν από 3,5 ευρώ.

Ο John Brunton παρουσιάζει στον Guardian πού μπορεί κανείς να πιει καλό κρασί (και μάλιστα πολύ οικονομικά), να φάει και να μείνει σε αυτήν την περιοχή:

Η νέα γενιά οινοπαραγωγών βγάζει όλο και καλύτερα κρασιά: όχι μόνο τα κλασικά chenin blanc και robust pinotage, αλλά δοκιμάζουν διάφορα μίγματα από ποικιλίες Bordeaux, shiraz και αυτό που οι ντόπιοι αποκαλούν «ευχάριστα αφρώδες», σημειώνει ο αρθρογράφος.

Bistro και εστιατόρια

Franschhoek Kitchen

Το funky εστιατόριο της οινοποιίας Holden Manz έχει ειδυλλιακή θέα στους αμπελώνες, ενώ στο βάθος υψώνονται πανύψηλες βουνοκορφές. Η σεφ Maryna Frederiksen μαγειρεύει απλά πιάτα, σε λογικές τιμές, με εποχιακά προϊόντα της περιοχής.

Η οινοποιία Holden Manz μπορεί να είναι σχετικά καινούρια, όχι όμως και ο παραγωγός κρασιού που εντάχθηκε στο δυναμικό της. Ο Schalk Opperman έχει εμπειρία 30 ετών και έχει αρχίσει ήδη να κερδίζει βραβεία για την εξαιρετική μίξη cabernet sauvignon και franc και ενός ευωδιαστού rosé, που όταν κλείνεις τα μάτια σου νομίζεις ότι σε έχει μεταφέρει στην Προβηγκία.

• Περισσότερες πληροφορίες: holdenmanz.com/restaurant

Fyndraai Restaurant

Βρίσκεται ανάμεσα στους αμπελώνες Franschhoek και Stellenbosch, που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Ο νεαρός σεφ Shaun Schoeman πειραματίζεται με υλικά και γεύσεις από τους νομάδες Khoi και άλλες αφρικανικές επιρροές. Πολλά από τα βότανα και φρούτα που χρησιμοποιεί καλλιεργούνται στη φάρμα του εστιατορίου.

•Περισσότερες πληροφορίες: solms-delta.co.za/restaurant

Readers Restaurant

Στην κοιλάδα Tulbagh βρίσκονται πολλές μονάδες παραγωγής κρασιού, που προσφέρουν ξεναγήσεις. Στην Rijk, ο Pierre Wahl φτιάχνει ένα από τα καλύτερα chenin blanc και pinotage που έχετε δοκιμάσει ποτέ.

• Περισσότερες πληροφορίες: readersrestaurant.co.za

Διαμονή σε B&B

Basse Provence

Provence ήταν το όνομα που δόθηκε σε μία από τις εννιά φάρμες που είχαν δοθεί στους Huguenots, οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Franschhoek (που σημαίνει «γαλλική γωνιά»), όταν διέφυγαν από τη Γαλλία πίσω στο 1688.

Σήμερα τα τέσσερα ειδυλλιακά σπιτάκια της Basse Provence αποτελούν μερικές από τις καλύτερες B&B προσφορές στην πόλη: είναι άνετα και όμορφα και διαθέτουν ένα ιδιαίτερο στιλ που τα ξεχωρίζει από τα πανάκριβα δωμάτια των πεντάστερων ξενοδοχείων, που διαθέτουν άλλες οινοποιίες.

Ζητήστε μια δοκιμή με τον οινοπαραγωγό Wynand Grobler, ο οποίος φτιάχνει semillon (μία από τις πιο ιστορικές ποικιλίες κρασιού της Franshhoek) και εξαιρετικό MCC, το αφρώδες κρασί της Νοτίου Αφρικής.

• Περισσότερες πληροφορίες: ricketybridgewinery.com. Δίκλινο με πρωινό από 65 ευρώ.

Diemersfontein

Το Diemersfontein είναι το ιδανικό μέρος για να μείνει κανείς και να ανακαλύψει τα κοντινά οινοποιεία γύρω από την πολύβουη πόλη Wellington. Ο ιδιοκτήτης του David Sonnenberg εφηύρε το coffee pinotage, ένα πλούσιο κόκκινο pinotage με άρωμα μόκα.

• Περισσότερες πληροφορίες: diemersfontein.co.za. Δίκλινο με πρωινό από 63 ευρώ.

Επίσκεψη σε οινοπαραγωγούς

Chamonix

Μια ομάδα νεαρών, γύρω στα 30, οινοπαραγωγών έχει βαλθεί να μετατρέψει την κοιλάδα Franschhoek στην πιο περιζήτητη περιοχή του Κέιπ Τάουν. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Gottfried Mocke της οινοποιίας Chamonix. Ο ίδιος, ή κάποιος από τους βοηθούς του θα σας ξεναγήσουν στο κεφάλι με τα τεράστια δρύινα βαρέλια, άλλα μικρότερα γαλλικά, κλασικά βαρέλια από χάλυβα καθώς και μια νέα… προσθήκη, τις τσιμεντένιες δεξαμενές.

•Περισσότερες πληροφορίες: chamonix.co.za

Glenwood

Μετά από οδήγηση 7 χιλιομέτρων μέσα σε χωματόδρομο θα φτάσετε σε μια κρυμμένη, απομονωμένη κοιλάδα, μακριά από τα υπόλοιπα οινοποιεία της «γαλλικής γωνιάς».

Το μέρος μοιάζει σαν ένα τεράστιο ράντσο με περισσότερα από 50 εκτάρια αμπελώνων, που σκαρφαλώνουν στις βουνοπλαγιές. Ο ευφάνταστος οινοπαραγωγός DB Burger είναι αυτό που θα έλεγε κανείς «παλιάς σχολής», και εργάζεται εκεί τα τελευταία 23 χρόνια. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το βραβευμένο του semillon και το ζωηρό, σχεδόν καπνιστό syrah.

• Περισσότερες πληροφορίες: glenwoodvineyards.co.za

Nabygelegen

Ο James Mackenzie είναι ένας πολύ προσγειωμένος οινοπαραγωγός, σε έναν από τους λιγότερο γνωστούς αμπελώνες γύρω από το Wellington, όπου οι επισκέπτες δε χρεώνονται για τις δοκιμές και η διαμονή είναι σε ιδιαίτερα λογικές τιμές.

Ο James, τον οποίος συνοδεύει πάντα μια αγέλη πιστών σκύλων, αγόρασε τη φάρμα το 2000, μαζί με τον αμπελώνα ηλικίας 40-70 ετών σε έκταση 17 εκταρίων.

Ο ίδιος προτιμά να δουλεύει με τα παλαιά αμπέλια, αντί να τα ξεριζώνει και να τα αντικαθιστά με καινούρια. Μπορεί να έχει μικρότερη παραγωγή, όμως όπως ο ίδιος υποστηρίζει έχει καλύτερη ποιότητα.

• Περισσότερες πληροφορίες: nabygelegen.co.za