Το Μπορντό είναι για τη Γαλλία ό,τι και η καλιφορνέζικη κοιλάδα Νάπα για τις ΗΠΑ, ένας σωστός οινοποιητικός παράδεισος που τρέχουν να «προσκυνήσουν» όλοι οι λάτρεις του καλού κρασιού.

Μόνο που τα φημισμένα αμπέλια της Γαλλίας δεν περιορίζονται στο Μπορντό και ο ταξιδιώτης με μπόλικη διάθεση και άλλα τόσα χρήματα στην τράπεζα έχει πολλές επιλογές μπροστά του.

Από τον τόπο που γεννήθηκε το ροζέ μέχρι και την πατρίδα της σαμπάνιας δηλαδή…

Καμπανία

Η πατρίδα των φημισμένων οίκων της σαμπάνιας Veuve Clicquot, Pommery και Mumm με πάνω από 400 χιλιόμετρα δρόμων να περνούν από τους περίφημους αμπελώνες της έχει κάτι για όλους. Αν θέλετε να επισκεφτείτε ένα και μόνο ένα οινοποιείο, ας είναι το Maison Ruinart, το παλιότερο της Καμπανίας…

Προβηγκία

Κάποτε ήταν οι Έλληνες που έφταναν εκεί περί το 600 π.Χ. κουβαλώντας και τους πρώτους αμπελώνες. Σήμερα είναι η γενέτειρα του ροζέ κρασιού και αξίζει να επισκεφτείτε τα ιστορικά οινοποιεία Minuty και Château d’Esclans.

Βουργουνδία

Άλλη μια περιοχή συνώνυμο του κρασιού, εδώ είναι το βασίλειο του Chardonnay και του Pinot Noir. Επισκέπτεστε στα σίγουρα το οικογενειακό ακόμα Maison Joseph Drouhin, τα υπόγεια κελάρια του οποίου δουλεύουν ασταμάτητα εδώ και 130 χρόνια.

Μποζολέ

Ο τόπος που αποδίδει κάθε χρόνο το ολόφρεσκο και «λαϊκό» Μποζολέ Νουβό, την τρίτη Πέμπτη του Νοεμβρίου σταθερά, παραμένει ένα από τα λιγότερο επισκέψιμα οινοποιητικά μέρη της Γαλλίας. Κι όμως, μια βόλτα στο Moulin-à-Vent, ένα από τα 10 πιστοποιημένα οινοποιεία του Μποζολέ, θα αποζημιώσει όποιον φτάσει ως εδώ…

Κοιλάδα του Λίγηρα

Ανείπωτη ομορφιά και ατέλειωτοι αμπελώνες χαρακτηρίζουν αυτή τη γωνιά της Γαλλίας με τα κάστρα, τα κρασιά και την υψηλή γαστρονομία. Πάνω από 1.000 αμπελώνες είναι επισκέψιμοι εδώ, οι τρεις γνωστότεροι παραμένουν ωστόσο οι Vignobles Mourat, Domaine des Gauletteries και Domaine du Closel.

Αλσατία

Παραμυθένιες κωμοπόλεις, κανάλια, φρούρια και οινοποιεία χαρακτηρίζουν την περιοχή στη δυτική όχθη του Ρήνου. Μερικές γουλιές οινογνωσίας στο Cattin είναι επιβεβλημένες…