Το Κιλκίς σίγουρα δεν είναι στις πρώτες επιλογές όταν γίνεται λόγος για χωριά της Μακεδονίας, καθώς οι περισσότεροι φέρνουν στο νου τους περισσότερο δημοφιλείς προορισμούς όπως ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος στο Καϊμάκτσαλαν, το Νυμφαίο στη Φλώρινα, ο Παλαιός Παντελεήμονας στην Πιερία. Υπάρχει, όμως, ένα αρκετά απομακρυσμένο χωριό στις πλαγιές του όρους Πάικο, που δεν το πιάνει το μάτι και αποτελεί την έκπληξη του νομού. Ο λόγος για την Καστανερή, μέσα σε ένα άγριο και ταυτόχρονα υπέροχο ορεινό τοπίο, ένα ήσυχο και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό στο Κιλκίς.

Καστανερή: Το χωριό στο Κιλκίς που δεν το πιάνει το μάτι

Χτισμένη σε υψόμετρο 750- 800 μέτρων, πρόκειται για έναν αυθεντικό προορισμό που δεν «φωνάζει», παρά μόνο υποδέχεται φιλόξενα και στωικά εκείνους που θα την επιλέξουν για μια διαφορετική εξόρμηση. Άλλωστε οι κάτοικοι της Μακεδονίας φημίζονται για την απλόχερη φιλοξενία τους.

Λόγω της απόμερης θέσης της, βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 χλμ. από το Κιλκίς και μόλις 10 χλμ. από τη Γουμένισσα με τους άγνωστους καταρράκτες και τα διάσημα χάλκινά της, η Καστανερή ανέκαθεν αποτελούσε τόπο όπου ζούσαν κτηνοτρόφοι και υλοτόμοι, γι΄ αυτό και οι κάτοικοί της αρκούνται με την απλότητα που χαρακτηρίζει το χωριό.

Τα περισσότερα σπίτια, ωστόσο, διατηρούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά συνδυάζουν την πέτρα με το ξύλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στα περίφημα Ζαγοροχώρια.

Το φυσικό περιβάλλον γύρω από το χωριό γοητεύει τον επισκέπτη με τα δάση από καστανιές και οξιές να εξερευνώνται εύκολα μέσα από σημαδεμένα μονοπάτια, που οδηγούν σε βρύσες και τοποθεσίες με υπέροχη θέα. Για να προσεγγίσει κανείς το χωριό περνά μέσα από ένα ονειρικό πυκνό δάσος οξιάς αλλά και αμέτρητες καστανιές, οι οποίες, μάλιστα, δίνουν τα μοναδικά γλυκά κάστανα του Πάικου.