Αδιαμφισβήτητα ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένας από τους πιο γραφικούς οικισμούς που συναντά κανείς στις πλαγιές του Ολύμπου, κάτι που τον καθιστά έναν από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς, όχι μόνο της Πιερίας, αλλά ολόκληρης της Βόρειας Ελλάδας. Μοιάζοντας φωλιασμένος στις πλαγιές του κάτω Ολύμπου, διαθέτει εκπληκτική θέα προς το κάστρο του Πλαταμώνα, τα παράλια της Πιερίας αλλά και το Θερμαϊκό κόλπο.

Το χωριό είχε σχεδόν ερημώσει τη δεκαετία του ’50, αλλά μερικές δεκαετίες αργότερα αναπαλαιώθηκε και μπήκε σε τροχιά τουριστικής ανάπτυξης διατηρώντας τα χαρακτηριστικά που τον κατέστησαν αγαπημένο προορισμό έως και σήμερα.

Παλαιός Παντελεήμονας: Το πέτρινο κόσμημα του Ολύμπου

Μετά το παρκάρισμα του αυτοκινήτου στο χώρο στάθμευσης στην είσοδο του χωριού, ένα καλντερίμι οδηγεί στην πλακόστρωτη πλατεία, όπου δεσπόζουν η εκκλησία του Παντελεήμονα και το παλιό σχολείο.

Ο οικισμός κερδίζει το επισκέπτη με την πρώτη ματιά, αρχικά με την αρχιτεκτονική του που εντυπωσιάζει. Επιπλέον, η όλη ατμόσφαιρα του χωριού που παραπέμπει σε άλλες εποχές με παράλληλες αναφορές στο σήμερα αποτελεί χαρακτηριστικό γόητρο του Παλαιού Παντελεήμονα, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί.

Κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια, λοιπόν, στην κεντρική πλατεία του οικισμού, δεσπόζει η παλιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα και το αναπαλαιωμένο παλιό σχολείο. Πέτρινα σπίτια πλαισιώνουν τα πλακόστρωτα δρομάκια του οικισμού και γραφικά καταστήματα πωλούν είδη λαϊκής τέχνης και παραδοσιακά προϊόντα.

Παραδοσιακοί ξενώνες με υπέροχη θέα είτε στο βουνό είτε στη θάλασσα -ο Παλαιός Παντελεήμονας συνδυάζει και τα δύο- περιμένουν να φιλοξενήσουν τους ταξιδιώτες, που θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τόσο γεύσεις της περιοχής αλλά και το περίφημο τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου.

Παλαιός Παντελεήμονας: Δραστηριότητες στην πλούσια φύση του Ολύμπου και γνωριμία με τα γύρω χωριά

Ο όμορφος οικισμός δεν είναι το μόνο που θα κάνει τον ταξιδιώτη να θέλει να επιστρέψει σε αυτόν τον τόπο της ηρεμίας. Είναι ταυτόχρονα η αρμονική ενσωμάτωσή του στη φύση και το περιβάλλον του που προσκαλεί τους φυσιολάτρες και όχι μόνο να γνωρίσουν τα πυκνόφυτα δάση γύρω από τον Παλαιό Παντελεήμονα και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του βουνού των Θεών. Η περιοχή ενδείκνυται για πεζοπορία αλλά και ποδήλατο βουνού.

Τέλος, το χωριό της Άνω Σκοτίνας, το επιβλητικό κάστρο του Πλαταμώνα, ο αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο του Δίου, καθώς και το Αρχαιολογικό Πάρκο Λειβήθρων βρίσκονται σε κοντινή απόσταση και παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον.