Αν ένα χωριό στη Βόρεια Ελλάδα έχει συνδυάσει το όνομά του με το χειμώνα και τις ορεινές εξορμήσεις, αυτό σίγουρα είναι το Νυμφαίο, ένα χωριό κόσμημα όχι μόνο για το νομό Φλωρίνης όπου συναντάται, αλλά και για ολόκληρη τη Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Λίγα είναι τα χωριά που μοιάζουν εντελώς παραμυθένια στη χώρα μας και στην κορυφή όλων, αδιαμφισβήτητα, στέκεται το Νυμφαίο. Ένα χωριό πραγματικό στολίδι σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, από τα ορεινότερα χωριά της Ελλάδας.

Νυμφαίο – Ένα χωριό πραγματικό κόσμημα για το νομό Φλωρίνης

Όποια εικόνα του χωριού και όποια εποχή κι αν το αντικρίσει κανείς το μόνο σίγουρο είναι ότι η ομορφιά του Νυμφαίου παραμένει σταθερή, γοητεύοντας τον επισκέπτη τόσο με τη γραφικότητα και τις όμορφες εικόνες που έχει να του προσφέρει, όσο και με την μαγική του ατμόσφαιρα, που λειτουργεί σαν σειρήνα για τους λάτρεις των ορεινών χωριών και των χειμερινών εξορμήσεων.

Το όνομα του χωριού αρχικά ήταν Νιβεάστα, ενώ κατοικείται από το 1385 και η ιστορία του έπαιξε σημαντικό ρόλο για την εξέλιξη και την άνθηση της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, από τον 18ο μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα οι Νεβεσκιώτες έμποροι ήταν εκείνοι που εξαπλώθηκαν σε Ανατολή και Δύση με αποτέλεσμα το χωριό τους να αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα αργυροχρυσοχοΐας σε όλα τα Βαλκάνια.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το μικρό χωριουδάκι της Φλώρινας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της UNESCO διεκδίκησε το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» για την διαχείριση πολιτιστικού αποθέματος και φυσικού περιβάλλοντος.

Νυμφαίο- Βόλτα στο πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας

Η βόλτα στα τέλεια καλντερίμια του Νυμφαίου ξεκινάει από το σοκάκι με το χαρακτηριστικό ξύλινο τοξωτό γεφυράκι που ενώνει δύο αρχοντόσπιτα και οδηγεί σε λαβυρινθώδη πέτρινα σοκάκια, με πανέμορφα πέτρινα κτίρια και αρχοντικά περιβαλλόμενα από τα πανύψηλα δέντρα οξιάς γύρω από τον οικισμό να συμπληρώνουν την έτσι κι αλλιώς παραμυθένια εικόνα του χωριού.

Σημείο αναφοράς για το Νυμφαίο το παλιό πέτρινο σχολείο, γνωστό και ως Νίκειος Σχολής, ένα επιβλητικό, μεγάλο κτίσμα σχεδόν στο κέντρο του χωριού. Αποτέλεσε δωρεά του καπνεμπόρου Ζαν Νίκο, χρονολογείται από το 1928 και σήμερα στους χώρους του φιλοξενείται το Συνεδριακό κέντρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τέλος, συνώνυμο του οικισμού αποτελεί το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αρκτούρου, που δημιουργήθηκε από την ομώνυμη μη κυβερνητική και μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, για την προστασία της άγριας πανίδας (κυρίως αρκούδων και λύκων) και του φυσικού περιβάλλοντος.

Οι περισσότεροι έχουν συνδυάσει το Νυμφαίο με το χειμώνα, καθώς το λευκό πέπλο του χιονιού καλύπτει τα πάντα στο χωριό, με τις εικόνες να παραπέμπουν σε παραμυθένιο σκηνικό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.