Η Ελλάδα μας κρύβει υπέροχα «μυστικά», όπως τα πανέμορφα και γραφικά χωριά της που μαγεύουν τον επισκέπτη με το υπέροχο σκηνικό τους. Βγαλμένο λες από παραμύθι μόλις τα αντικρίσει κανείς σκέφτεται αν είναι όντως αληθινά.

Τρία από αυτά ακολουθούν παρακάτω για να πραγματοποιήσετε ένα, έστω νοητό, αλλά παραμυθένιο ταξίδι με λίγη από τη μαγεία των Χριστουγέννων. Προορισμοί που σίγουρα κλέβουν τις εντυπώσεις και κερδίζουν επάξια μία θέση στην ατζέντα αλλά και την καρδιά κάθε ταξιδιώτη.

Νυμφαίο

Το Νυμφαίο, όχι άδικα, θεωρείται ένα από τα ωραιότερα χωριά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, σύμφωνα με τους περισσότερους ταξιδιωτικούς οδηγούς.

Το στολίδι της Φλώρινας, βρίσκεται στο ανατολικό κομμάτι του όρους Βίτσι και συναντάται σε υψόμετρο περίπου 1.350 μέτρων. Σε απόσταση 57 χλμ. από την πρωτεύουσα του νομού, ο παραδοσιακός οικισμός μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού με την άρτια αρχιτεκτονική και το υπέροχο αλπικό τοπίο ολόγυρά του. Μια εικόνα που συγκλονίζει κάθε επισκέπτη.

Πετρόχτιστα σπίτια, εντυπωσιακά αρχοντικά –απομεινάρια της ένδοξης περιόδου μεταξύ του 18ου και των αρχών του 20ου αιώνα– και λιθόστρωτα σοκάκια συνθέτουν ένα μοναδικό σκηνικό. Το χειμώνα, με το λευκό πέπλο του χιονιού να έχει σκεπάσει τα πάντα, το τοπίο μοιάζει πραγματικά ονειρικό.

Συρράκο

Σε απόσταση 54 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, φωλιασμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο γοητεύει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.

Ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός, που αποτελεί στην κυριολεξία ένα «διαμάντι» για την λαϊκή, ηπειρώτικη αρχιτεκτονική ξεχωρίζει στις επιλογές του κοινού για τα τρεχούμενα νερά, τα λιθόστρωτα καλντερίμια, τα πέτρινα γεφύρια και σπίτια, που συνθέτουν την συγκλονιστική εικόνα του, η οποία το κάνει να μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από σελίδες παραμυθιού.

Η βόλτα στα πέτρινα καλντερίμια και την πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια που προστατεύουν με τον ίσκιο τους το ναό του Αγίου Νικολάου στα όσα σίγουρα συστήνουν το Συρράκο και την αυθεντική ομορφιά της ηπειρωτικής γης στους ταξιδιώτες με τον καλύτερο τρόπο.

Βοβούσα

Σε ένα παραμυθένιο σκηνικό στην ανατολική πλευρά του Ζαγορίου, η Βοβούσα ή Βωβούσα, είναι ένα μικρό και πανέμορφο χωριό σε απόσταση 77 χλ. από τα Ιωάννινα και 60 χλμ. από τα Γρεβενά. Σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, αποτελεί μία από τις «εισόδους» στον Εθνικό Δρυμό της Βάλιας Κάλντα, ενώ είναι χτισμένη στις δύο όχθες του Αώου, ο οποίος στην ουσία την χωρίζει στα δύο.

Από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του χωριού ένα από τα ωραιότερα μονότοξα πέτρινα γεφύρια του Ζαγορίου, το οποίο χτίστηκε το 1748 από τον Αλέξιο Μήσιο και είναι αναγνωρισμένο ως νεότερο αρχαιολογικό μνημείο. Βρίσκεται στη μέση του χωριού και στην ουσία ενώνει τις δύο όχθες και γειτονιές της Βοβούσας. Στα όσα αξίζει, επίσης, να δει κανείς εδώ η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που χρονολογείται από το 1814.