Η άνοιξη έχει ξεκινήσει για τα καλά προσκαλώντας μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά της στους ομορφότερους προορισμούς της Ελλάδας και του κόσμου!

Η Κρήτη, αλλά και οι διάσημες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, κλέβουν και φέτος τα φλας της δημοσιότητας, προσελκύοντας τους περισσότερους ταξιδιώτες και κερδίζοντας τις πρώτες θέσεις στις προτιμήσεις των Ελλήνων ταξιδιωτών!

Είστε έτοιμοι για αξέχαστες διακοπές διασκέδασης, χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς;

Βρείτε φτηνά αεροπορικά εισιτήρια στην travelplanet24 και ταξιδέψτε σε Χανιά, Ηράκλειο και Ρόδο αλλά και Ρώμη, Κωνσταντινούπολη και Άμστερνταμ!

Χανιά

Μια πόλη που κουβαλά μια μακραίωνη ιστορία και τα σημάδια διαφορετικών πολιτισμών, που άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους, τα Χανιά έχουν χαρακτηριστεί δίκαια μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας.

Το πανέμορφο ενετικό λιμάνι της πόλης και οι λαβυρινθώδεις δρόμοι της παλιάς πόλης, με τα εντυπωσιακά βενετσιάνικα σπίτια, τις κρήνες, τα παραδοσιακά σπίτια και τα γραφικά στενάκια θα κλέψουν ένα κομμάτι από την καρδιά σας.

Το ταξίδι στο χρόνο θα συνεχιστεί στην παλιά τούρκικη συνοικία Σπλάντζια, στην χριστιανική συνοικία Τοπανά με τα ενετικά στοιχεία, στο λόφο Καστέλι και στα ενετικά νεώρια.

Επισκεφθείτε την σκεπαστή Δημοτική Αγορά, απολαύστε τον καφέ σας στα παραλιακά μαγαζάκια και ανακαλύψτε κρυμμένα εστιατόρια στα πλακόστρωτα δρομάκια.

Το βράδυ μια βόλτα στο Κουμ Καπί με τα εστιατόρια και τα καφέ και αργότερα στα νυχτερινά μαγαζιά στον Πλατανιά.

Κολυμπήστε σε οργανωμένες ή παρθένες παραλίες, στον Καλαθά, τον Τερσανά, τον Σταυρό, αλλά και στο Μαράθι, της Καλύβες και δυτικά στον Πλατανιά, τους Αγίους Αποστόλους και τηνΑγία Μαρίνα. Οι επιλογές σας είναι αμέτρητες, αλλά δεν πρέπει να χάσετε την αμμώδη παραλία Φαλάσαρνα με το υπέροχο ηλιοβασίλεμα και τα γαλαζοπράσινα νερά στο Ελαφονήσι.

Ηράκλειο

Η μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, το Ηράκλειο αντανακλά με σαφήνεια τους διαφορετικούς πολιτισμούς που άνθισαν στο πέρασμα των αιώνων: Βυζαντινά οικοδομήματα στέκονται δίπλα σε Ενετικά δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και Οθωμανικές κατασκευές.

Έμβλημα της πόλης ο μεσαιωνικός Κουλές που δεσπόζει στο βενετσιάνικο λιμάνι και επισκιάζει τα εναπομείναντα τείχη της ίδιας περιόδου, το παλιό (ενετικό) λιμάνι, δίπλα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις, όπου διατηρούνται οι θολωτοί ταρσανάδες, και στο Μεσαίωνα ναυπηγούνταν οι γαλέρες, ενώ στη δυτική πλευρά κυριαρχεί το επιβλητικό φρούριο Κούλε(16ου αι.).

Στο κέντρο της πόλης βρίσκονται πολλά μνημεία των μεσαιωνικών χρόνων, εποχή μεγάλης ακμής του Ηρακλείου. Ανηφορίζοντας από το λιμάνι την κεντρική οδό 25ης Αυγούστου, συναντάμε την πλατεία με το ναό του Αγίου Τίτου, ενώ δίπλα βρίσκεται η ενετική Λότζια (16οςαι.), ένα εντυπωσιακό βενετσιάνικο μέγαρο με στοές, που υπήρξε Λέσχη του Δούκα και των αξιωματούχων της Κρήτης, στολισμένη με γλυπτά οικόσημα, τρόπαια κ.α.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό του Ηρακλείου είναι οι βενετσιάνικες και τουρκικές κρήνες, που βρίσκονται διάσπαρτες στον ιστορικό ιστό της πόλης. Η γνωστότερη είναι η φημισμένη βενετσιάνικη κρήνη Μorozini ή Λιοντάρια (1628), που αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Στην αγορά του Ηρακλείου, από τις πλουσιότερες της Μεσογείου, μπορείτε να βρείτε κάθε είδους σύγχρονα προϊόντα, αλλά και παραδοσιακά κρητικά είδη, όπως το φημισμένο λάδι, τη ρακή, το τοπικό κρασί, μέλι, βότανα κ.α. Ακόμα, σε μικρή απόσταση (στην περιοχή Χερσονήσου) λειτουργεί τα τελευταία χρόνια σύγχρονο γήπεδο γκολφ για αρχάριους και προχωρημένους παίκτες.

Ρόδος

Μια ανοιξιάτικη απόδραση στο πανέμορφο νησί της Ρόδου αποτελεί διαχρονικά ένα από τα must της χρονιάς. Ο καιρός ζεσταίνει γρήγορα και οι ατέλειωτες παραλίες, η διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και ένα άρωμα ιστορίας, που σε περιμένει και σε ακολουθεί σε κάθε σου βήμα στην γεμάτη μυστικά Μεσαιωνική της πόλη!

Η πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων και το τέταρτο μεγαλύτερο ελληνικό νησί μετά την Κρήτη, Νησί των έντονων αντιθέσεων, η Ρόδος συνδυάζει αρμονικά το μεσαιωνικό με το παραδοσιακό στοιχείο, τις δαντελένιες παραλίες με τα πευκόφυτα βουνά, ορεινά χωριά με παραθαλάσσιους οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, μεσαιωνικά μνημεία και κοσμοπολίτικα τουριστικά θέρετρα με παραδοσιακά καταλύματα σχηματίζοντας έναν ασυναγώνιστο προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει κάθε προσδοκία.

Η μεσαιωνική πόλη, η πρωτεύουσα του νησιού και μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, είναι χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το κεντρικό λιμάνι. Στην Παλιά Πόλη της Ρόδου δεσπόζει το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, το «Καστέλλο», ένα από τα πρώτα κτήρια που κατασκεύασαν οι ιππότες, ενώ επιβάλλεται ένας περίπατος στην διάσημη Οδό των Ιπποτών που έχει αποκατασταθεί πιστά στη μορφή που είχε τα μεσαιωνικά χρόνια. Κατά μήκος της βρίσκονταν οι οικίες όσων συγκροτούσαν το Τάγμα των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη.

Έξω από τα τείχη της πόλης εκτείνεται η νέα πόλη, στην οποία δεσπόζουν εντυπωσιακά κτήρια που κτίστηκαν κατά την περίοδο της Ιταλικής κατοχής, όπως το Ταχυδρομείο, η Νομαρχία, το Δημαρχείο, το Εθνικό Θέατρο και η Εκκλησία του Ευαγγελισμού. Μια βόλτα στο Μανδράκι, το μικρό λιμάνι με τα αγάλματα των ελαφιών, επιβάλλεται ενώ δίπλα βρίσκεται η μαρίνα με τους Μύλους και το Φάρο του Αγίου Νικολάου. Στο νοτιότερο σημείο της πόλης θα συναντήσετε το Ενυδρείο, η διαμόρφωση του οποίου θυμίζει θαλάσσια υπόγεια σπηλιά, όπου φιλοξενούνται θαλάσσια είδη του Αιγαίου. Βόρεια του νησιού θα συναντήσετε την περιοχή της Καλλιθέας, όπου μπορείτε να επισκεφθείτε τις περίφημες λουτρικές εγκαταστάσεις της Καλλιθέας, με την εντυπωσιακή Ροτόντα, το θολωτό κτήριο των θερμοπηγών. Οι πηγές ήταν γνωστές από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του «κόκκινου νερού» που ανάβλυζε από εδώ και αξιοποιήθηκαν το 1929 από τους Ιταλούς.

Υπέροχες παραλίες, όπως το Φαληράκι, η Καλλιθέα και μικροί κολπίσκοι όπως του Λαδικού (όπου το 1961 γυρίστηκε η ταινία «Τα κανόνια του Ναβαρόνε») και του Άντονι Κουίν. Στη Νότια Ρόδο η φύση αποκαλύπτεται σε όλο της το μεγαλείο: απέραντα ακρογιάλια ξεδιπλώνονται από το Κιοτάρι και το Γεννάδι μέχρι τη Λαχανιά, το Πλημμύρι και το Πρασονήσι, αγαπημένος τόπος για τους λάτρεις τουwindsurfing και του kite surfing.

Κωνσταντινούπολη

Η εντυπωσιακή πόλη των τριών θαλασσών και των δυο ηπείρων είναι ένας άκρως δημοφιλής προορισμός όλο το χρόνο.

Η παλιά πρωτεύουσα της Βυζαντινής και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα σας γοητεύσει από την πρώτη στιγμή. Έχει χαρακτηριστεί η πόλη των αντιθέσεων αφού τα μεγαλοπρεπή τεμένη είναι χτισμένα δίπλα σε υπερσύγχρονα κτίρια ξενοδοχείων και τα παραδοσιακά παζάρια συναγωνίζονται επάξια τους πεζοδρόμους με τα πολυτελή εμπορικά καταστήματα. Επισκεφθείτε το Φανάρι και το Οικουμενικό Πατριαρχείο και να παρακολουθήσετε κάποια λειτουργία στη Βασιλική του Αγίου Γεωργίου, που χρονολογείται από το 1720. Επισκεφτείτε και τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος, που βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης. Θα μπορέσετε έτσι να μεταφερθείτε νοερά στην εποχή που ανθούσε ο Ελληνισμός της Πόλης στο κοσμοπολίτικο Πέραν.

Ο καλύτερος ίσως τρόπος για να αντιληφθεί κάποιος το μεγαλείο της Κωνσταντινούπολης είναι μια κρουαζιέρα στο Βόσπορο. Η γεωγραφική θέση-κλειδί που κατέχει η πόλη και τα θαυμάσια τοπία που θα αντικρίσετε θα σας εντυπωσιάσουν. Κατεβείτε στο λιμάνι Εμινονού και επιλέξτε την βαρκάδα που σας ταιριάζει με ένα από τα πολλά τουριστικά καραβάκια που θα βρείτε εκεί.

Η μαγευτική πόλη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων απλώνεται μπροστά στα μάτια σας. Αναρίθμητοι μιναρέδες ξεπροβάλλουν σε κάθε ύψωμα, εντυπωσιακά παλάτια και μοντέρνες βίλες θα μαγνητίσουν το βλέμμα σας. Εντυπωσιακές κρεμαστές γέφυρες ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης δίνοντας μια νότα εκμοντερνισμού στο συντηρητικό της προφίλ.

Η ασιατική και η ευρωπαϊκή πλευρά του Βοσπόρου, ο Πύργος του Λεάνδρου και τα παραθαλάσσια εξοχικά με τα καραβάκια να περνούν από τον Εύξεινο Πόντο ολοκληρώνουν το παραμυθένιο σκηνικό. Κάτω από τη γέφυρα του Γαλατά θα βρείτε πολλά εστιατόρια με φρέσκο ψάρι που κυριολεκτικά βρέχονται από τη θάλασσα, αλλά και παραδοσιακά καφενεία για να πιείτε τούρκικο καφέ ή τσάι.

Πρέπει να επισκεφτείτε το Μπλέ τζαμί (Sultanahmet Camii) που είναι ένα τεράστιο και εντυπωσιακό κτίσμα. Οι έξι πανύψηλοι μιναρέδες, η αυλή με την Κρήνη των Καθαρμών, το εσωτερικό του θόλου με τα βιτρό είναι μερικά από τα στοιχεία που θα σας γοητεύσουν. Το σύμβολο του χριστιανισμού και ένα από τα μεγαλύτερα και διασημότερα αρχιτεκτονήματα παγκοσμίως είναι η Αγία Σοφία. Σήμερα λειτουργεί ως μουσείο και είναι από τα μέρη που αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε.Ο επιβλητικός της τρούλος που αντανακλά το φως, οι κιονοστοιχίες με τα σκαλιστά κιονόκρανα και οι λεπτομέρειες από πράσινο, λευκό και ροζ μάρμαρο προκαλούν δέος. Είναι ένα μνημείο με ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για τους έλληνες επισκέπτες.

Άμστερνταμ

Είναι η πιο ζωντανή κι η πιο ελεύθερη πόλη του κόσμου και είναι για πολλούς η «πρωτεύουσα» μιας πανέμορφης χώρας, την οποία λατρεύουν κάτοικοι και επισκέπτες. Με δύο λέξεις Άμστερνταμ, Ολλανδία!

Η προσγείωση στο ατμοσφαιρικό αεροδρόμιο «Σκίπολ» προϊδεάζει για όλα εκείνα που συναντά κανείς. Ατέλειωτες καταπράσινες εκτάσεις, σχεδιασμένες με διαβήτη και λουσμένες με γήινα φρέσκα χρώματα, τεράστιοι πεντακάθαροι αυτοκινητόδρομοι που όλοι οδηγούν στη μεσαία λωρίδα, αγελάδες που βόσκουν δεξιά και αριστερά αμέριμνες, τουλίπες, ποδήλατα…

Το κέντρο του Άμστερνταμ απέχει μόλις μισή ώρα από το αεροδρόμιο, από το υπόγειο του οποίου αναχωρούν αμαξοστοιχίες προς ολόκληρη τη χώρα. Ο σταθμός των τρένων της πόλης αξίζει τουλάχιστον δέκα φωτογραφίες, πριν από την εξόρμηση στα σοκάκια, τα κανάλια και τους δρόμους της πόλης.

Η καθαριότητα, η τάξη, ο αργός ρυθμός, μπλέκετε με την κάθε είδους τέχνη, μουσική και εικόνα. Στους δρόμους συναντά κανείς ανθρώπους από όλες τις φυλές και τις χώρες του κόσμου. Περίεργα γλυπτά, πολλά κατοικίδια ζώα, μοναδικά γκράφιτι σε συγκεκριμένα σημεία που έχει παραχωρήσει ο Δήμος, μουσικοί και πλανόδιοι πωλητές στολίζουν κάθε γωνιά του Άμστερνταμ.

Τα εκατό περίπου κανάλια -με πιο διάσημο το Keizersgracht- χαρακτηρίζουν την πόλη και δημιουργούν μια διαφορετική κοινωνία. Στα ήρεμα νερά τους, ξύλινα σπίτια-παλιά ποταμόπλοια φιλοξενούν χαμογελαστές οικογένειες. Σε μια περιήγηση με ένα από τα τουριστικά πλοιάρια στα κανάλια του Άμστερνταμ συναντά κανείς πολλούς από τους 10.000 τυχερούς κατοίκους τις ιδιότυπης αυτής υγρής πόλης.

Στην κεντρική πλατεία Dam Square, στέκεται επιβλητικός ο 22 μέτρων οβελίσκος σύμβολο απελευθέρωσης από τους Γερμανούς, ενώ λίγο παρακάτω στο παλάτι Koninklijk Paleis συχνά κάνει τις εμφανίσεις της η βασιλική οικογένεια της χώρας.

Η εκκλησία της πόλης Oude Kerk αξίζει σίγουρα επίσκεψης. Ο ρυθμός της γοτθικός και η ομορφιά της εκθαμβωτική. Στις όχθες ενός καναλιού γωνία Prinsengracht και Westermarkt βρίσκεται το σπίτι της Άννας Φράνκ που με την οικογένειά της κρύφτηκε για δύο ολόκληρα χρόνια σε μια σοφίτα.

Το Εθνικό, το Δημοτικό και το μουσείο του Vincent van Gogh «Rijksmuseum» -που φιλοξενεί 200 πίνακες και περισσότερα 500 σχέδια- βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Αξίζουν επισκέψεις στα καταστήματα τους όπου πωλούνται εξαιρετικά σουβενίρ και απομιμήσεις. Η περιβόητη Red Light District κατακλύζεται από sex museums, sex shops, live shows και αποτελεί πόλο έλξης των ξένων αλλά και των ντόπιων επισκεπτών. Ο πλέον περπατημένος δρόμος της πόλης η Damrak είναι γεμάτη από τα μαγαζιά -σήμα κατατεθέν της πόλης- με την ονομασία coffee shops. Χωρίζονται σε χρώματα…ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών τους. «Καφέ χρώμα» για τις ελαφριές απαγορευμένες στον υπόλοιπο κόσμο ουσίες και «νορμάλ» για εκείνους που θέλουν απλά να πιουν καφέ.

Ρώμη

Η Αιώνια πόλη. Η Ρώμη αναμφισβήτητα αποτελεί μία από τις ωραιότερες πόλεις του κόσμου. Πόλη της τέχνης και της κουλτούρας που γέννησε τα μοναδικά ταλέντα Ντα Βίντσι, Μιχαήλ Άγγελου, Μποτιτσέλι μεταξύ άλλων. Η μητρόπολη µε τις τρεις αιωνιότητες: της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της µουσικής των αιθέρων, όπως τη χαρακτήρισε ο Πικάσο. Ένα μοναδικό ταξίδι στον χρόνο καθώς όλα τα μνημεία βρίσκονται σε άψογη κατάσταση ανάμεσα στα σύγχρονα κτίρια και δρόμους. Το Κολοσσαίο, η Ρωμαϊκή αγορά, η πλατεία του Καπιτωλίου και η πιάτσα Βενέτσια φροντίζουν για αυτό. Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το Βατικανό, την έδρα της Καθολικής Εκκλησίας και του Πάπα.

Μην χάσετε μια βόλτα στην πόλη τη νύχτα για να δείτε τα φωτισμένα μνημεία που της δίνουν μια άλλη διάσταση. Παραγγείλτε ένα μυρωδάτο καφέ σε κάποιο από τα γραφικά στέκια που μένουν ανοιχτά μέχρι αργά το βράδυ και απολαύστε τις ιταλικές σπεσιαλιτέ με τη συνοδεία ελαφριών ντόπιων κρασιών. Την επίσκεψη στο μικρότερο κρατίδιο του κόσμου, το Βατικανό, όπου θα επισκεφθείτε τη μεγαλοπρεπή εκκλησία του Άγιου Πέτρου και το παρεκκλήσι του Πάπα Σίξτου Δ’ που είναι ζωγραφισμένο εξ’ ολοκλήρου με τοιχογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών της Αναγέννησης, μεταξύ των οποίων ο Μιχαήλ Άγγελος, ο οποίος φιλοτέχνησε την θρυλική οροφή του.

Λονδίνο

Στο Λονδίνο που σε προκαλεί να χαθείς μέσα του, να ζήσεις το δικό σου ρυθμό, να περιπλανηθείς όπου σε οδηγεί η ματιά σου.

Η πόλη αυτή δεν δέχεται χαρακτηρισμούς, ακριβώς γιατί περιμένει τον καθένα να την ορίσει μέσα από τις ατέλειωτα διαφορετικές στιγμές της! Όσες μέρες και να μείνεις στο Λονδίνο δεν είναι αρκετές για να γευτείς όσα μπορεί να σου προσφέρει. Ελευθερία έκφρασης, πολυπολιτισμικές παρουσίες, δύναμη του κλασσικού και φρέσκος αέρας του νέου. Μια μάλλον ρομαντική βόλτα, θα αποκαλύπτει σε κάθε βήμα την πόλη.

Ξεκινούμε με αφετηρία τον σταθμό του μετρό Westminster. Υπό την σκιά του Big Ben και του Κοινοβουλίου, ξεκινάμε το βάδισμα μας προς την άνετη Parliament Street. Εδώ σε όποια πλευρά του δρόμου και αν βαδίσουμε το πρόσωπο μας θα φωτιστεί από τα εκπληκτικής αρχιτεκτονικής δημόσια – κυβερνητικά ως επί το πλείστον κτίρια που προσπερνάμε. Θα σας συνιστούσαμε να περπατάτε από την δεξιά πλευρά ανεβαίνοντας. Θα καταλάβετε το γιατί μόλις βρεθείτε εκεί. Περνάμε κατά σειρά το Treasury, το κτίριο του Foreign Office, το Banqueting House, το Horse guards με έφιππους φρουρούς στην είσοδο και τέλος τα Old Admiralty Offices. Ακόμη το υπουργείο Άμυνας, το Old War Office και το μνημείο των πεσόντων υπό την μορφή οβελίσκου που βρίσκεται κυριολεκτικά στην μέση του δρόμου. Η οδός έχει αλλάξει πια όνομα καθώς φτάνουμε στην πλατεία Trafalgar και λέγεται Whitehal

Πριν ακόμη φτάσουμε στην φημισμένη πλατεία, στρίβουμε αριστερά και περνώντας κάτω από την μικρή αψίδα με το όνομα Admiralty Arch μπαίνουμε στην λεωφόρο Mall, που στο τέλος της ενώνει το St. James’s Park με το Green Park αποτελώντας στην ουσία φυσική συνέχεια τους. Το σημαντικό στοιχείο εδώ είναι να μπούμε μέσα στο πάρκο St. James, να περιπλανηθούμε στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια του, να ξεκουραστούμε στις όχθες της λίμνης του και να ταΐσουμε τα πουλιά που θα μας πλησιάσουν με ιδιαίτερη φιλικότητα και θάρρος.

Έπειτα να προχωρήσουμε με κατεύθυνση προς το παλάτι του Buckingham και να περάσουμε δεξιά του μέσα από τις μεγάλες πύλες με τις χρυσές απολήξεις στα κάγκελα για ακόμα μια πράσινη βόλτα στο Green Park αυτή τη φορά.. Θα καταλήξουμε στην οδό Piccadilly, όπου οι επιλογές είναι πάμπολλες – τα καφέ της επίσης – μαζί και η νύχτα που έχει φτιαχτεί για μας!

​Η travelplanet24 σάς εξασφαλίζει και φθηνά αεροπορικά εισιτήρια. Καλές ανοιξιάτικες αποδράσεις!