Το δεδομένο είναι ότι η χώρα μας διαθέτει αμέτρητες επιλογές σε παραλίες, που όχι μόνο καλύπτουν όλα τα γούστα, αλλά αφήνουν και τις καλύτερες εντυπώσεις τόσο με τα κρυστάλλινα και διαυγή νερά τους, όσο και με την χρυσαφένια αμμουδιά που χαρακτηρίζει τις περισσότερες.

Ωστόσο, υπάρχουν και ακρογιαλιές που μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη για την επιβλητικότητα του τοπίου που τις περιβάλλει, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες που δύσκολα μπορεί να ξεχάσει κανείς. Όπως και το τοπίο που χαρακτηρίζει την παραλία Καταφύγι, στη Μεσσηνία, την πιο επιβλητική και εντυπωσιακή, ίσως, όχι μόνο του νομού αλλά και ολόκληρης της Πελοποννήσου.

Η παραλία Καταφύγι στη Μεσσηνία και το βραχώδες επιβλητικό τοπίο ολόγυρά της

Η παραλία Καταφύγι συναντάται στη Δυτική Μάνη, δίπλα στο χωριό του Αγίου Δημητρίου, και προκαλεί δέος στον επισκέπτη της με τη θέαση των επιβλητικών βράχων και των άγριων κυμάτων που σκάνε πάνω τους. Πρόκειται για μία από τις πιο απομονωμένες παραλίες της περιοχής, η οποία ωστόσο εντυπωσιάζει και με το παραπάνω τους επισκέπτες της -όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό και από το βίντεο της ομάδας Up Stories. Και κυρίως τους φυσιολάτρες.

Οι πιο τολμηροί δεν χάνουν την ευκαιρία να σκαρφαλώσουν στον ψηλό βράχο των 12 μέτρων ακριβώς δίπλα στο νερό και να βουτήξουν από αυτόν στο βαθύ μπλε των νερών της θάλασσας.

Στη συγκεκριμένη παραλία, μάλιστα, συναντάται και το ομώνυμο σπήλαιο, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα της χώρας, ένα μεγάλο μέρος του οποίου εξερευνήθηκε από τον σπηλαιολόγο Γιάννη Πετρόχειλο και το Σουηδού συνάδελφό του Lindberg το 1953. Το πλήρες μέγεθός του υπολογίζεται στα 1.600 μέτρα, με την έκταση των στοών του να αγγίζει ακόμη και τα 900.

Μόλις βρεθεί κανείς σε αυτόν τον απομακρυσμένο τόπο της Δυτικής Μάνης θα συνειδητοποιήσει ότι η φύση έχει προικίσει με όλο της το μεγαλείο αυτό το κρυμμένο μυστικό άγριας φυσικής ομορφιάς της Μεσσηνίας. Στο σημείο που ο Ταΰγετος συναντάται με τη θάλασσα, η φύση οργιάζει στην κυριολεξία δημιουργώντας εικόνες που δύσκολα συναντά κανείς αλλού.