Ελβετία. Μια χώρα μαγική, γεμάτη μαγευτικές διαδρομές με τρένο, πανέμορφες λίμνες, που δεσπόζουν σε κάθε της καντόνι και φιλόξενες πόλεις, που μοιάζουν να βγήκαν από σελίδες παραμυθιού.

Σας παρουσιάζουμε μια ξεχωριστή διαδρομή από την γραφική πρωτεύουσα της χώρας, τη Βέρνη, ως την πανέμορφη Γενεύη.

Μια γεύση από Βέρνη

«Είναι η ομορφότερη πόλη που έχω δει ποτέ» έγραφε ο Johann Wolfgang von Goethe σε ένα γράμμα στην φίλη του Charlotte von Stein, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην πρωτεύουσα της Ελβετίας, Βέρνη, το 1779.

Από την πρώτη στιγμή, που θα φτάσετε στη Βέρνη, θα συμφωνήσετε με αυτή τη φράση, αφού ακόμα και σήμερα η πόλη υποδέχεται τους επισκέπτες της με μια απαράμιλλη γοητεία, αποτελώντας αναμφισβήτητα προορισμό από μόνη της.

Φτάνοντας αεροπορικώς στη Ζυρίχη θα πάρετε το τρένο για Βέρνη. Επιλέγοντας το Swiss Pass θα έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε όσα τρένα χρειάζονται για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της χώρας.

Η πόλη της Βέρνης βρίσκεται στην κεντρική Ελβετία και την διατρέχει ο ποταμός Άαρ, παραπόταμος του Ρήνου. Σύμφωνα με την παράδοση πήρε το όνομα της από μια αρκούδα, που κατοικούσε στην περιοχή, την οποία και σκότωσε ο Δούκας Μπέρτολντ ο 5ος των Zähringen για να ιδρύσει το 1191 την πόλη.

Ξεκινώντας την βόλτα σας στην πόλη, ο δρόμος από το σιδηροδρομικό σταθμό θα σας οδηγήσει στο περίφημο ιστορικό της κέντρο, ένα μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Η μοναδική αρχιτεκτονική του 16ου αιώνα ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια σας, στον κεντρικό πεζόδρομο.

Δεξιά και αριστερά υψώνονται παραδοσιακά κτίρια, προσεγμένα ως και την παραμικρή τους λεπτομέρεια, με τα παράθυρά τους γεμάτα από λουλούδια να συνθέτουν ένα μαγευτικό, μεσαιωνικό σκηνικό.

Στο δρόμο σας θα συναντήσετε πολλά συντριβάνια, με νερό από τις πολυάριθμες πηγές της πόλης. Το πάνω μέρος τους διακοσμούν ήρωες και παραστάσεις από ιστορικά γεγονότα του ένδοξου παρελθόντος της Βέρνης.

Στο κέντρο σχεδόν της πόλης δεσπόζει ο Πύργος του Ρολογιού, ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης. Το περίτεχνο αστρονομικό ρολόι του 13ου αιώνα, με τις μορφές που κινούνται στην αλλαγή της ώρας κατασκευάστηκε το 1530 και χρησιμοποιήθηκε ως το κύριο ρολόι της πόλης.

Ένα από τα σημεία που θα σας εντυπωσιάσουν είναι το κομμάτι της πόλης, που είναι χτισμένο στις όχθες του ποταμού. Πανέμορφα σπίτια, γέφυρες, πύργοι και η μοναδική γραφικότητα, που προσδίδει σε ένα τοπίο το υγρό στοιχείο συνθέτουν το σκηνικό.

Εκεί θα βρείτε και το πάρκο με τις Αρκούδες, έναν παράδεισο για παιδιά και μεγάλους, που έχουν την ευκαιρία να δουν από απόσταση αναπνοής τα χαριτωμένα ζώα.

Δείτε ακόμα τον καθεδρικό ναό της πόλης (Münster), ένα αριστούργημα γοτθικού ρυθμού, που είναι και ο ψηλότερος ναός της χώρας.

Αξίζει ακόμα να δείτε το σπίτι που έζησε ο Albert Einstein, το επιβλητικό κοινοβούλιο, την πλατεία των Μουσείων, αλλά και τα φιλόξενα πάρκα της πόλης, που τις καλές μέρες κατακλύζονται από τους κατοίκους, που παίρνουν το μεσημεριανό τους φαγητό, απολαμβάνοντας την μοναδική θέα του ποταμού.

Εργαστήριο σοκολάτας



Με το τρένο θα φτάσετε στην γραφική πόλη Neuchâtel, πρωτεύουσα του ομώνυμου καντονιού, χτισμένη στις όχθες της λίμνης Neuchâtel.

Στην πόλη, προσφέρεται μια μοναδική εμπειρία, στον χώρο του Choco Emotions. Πρόκειται για έναν φιλόξενο χώρο, στον οποίο η ιδιοκτήτρια του, Catherine Margueron, αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την σπουδαία ιστορία της περίφημης σοκολατοβιομηχανίας Suchard, η οποία ξεκίνησε στην πόλη.

Ανάμεσα σε παλιές αφίσες και δείγματα από σοκολάτες, η Catherine θα σας μιλήσει για την ιστορία της Suchard, αλλά και για τον τρόπο παραγωγής κάθε είδους σοκολάτας.

Θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε σοκολάτας και να φτιάξετε τα δικά σας σοκολατένια γλειφιτζούρια!

Ο χώρος είναι ιδανικός για μικρούς και μεγάλους λάτρεις της σοκολάτας, ενώ διοργανώνονται και ξεναγήσεις στους χώρους του εργοστασίου.

La Chaux – de – Fonds: Η «βασίλισσα» της ωρολογοποιίας

Λίγα λεπτά αργότερα το τρένο θα σας οδηγήσει στην πόλη Chaux – de – Fonds, χτισμένη στα 1.000 μέτρα υψόμετρο, λίγα χιλιόμετρα μακρυά από τα σύνορα με τη Γαλλία.

Μετά την Γενεύη και τη Λωζάνη, είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη, που είναι χτισμένη στην Romandie, το γαλλόφωνο τμήμα της χώρας. Η Chaux-de-Fonds είναι διάσημη, καθώς εδώ ξεκίνησε η ωρολογοποιία, κατακτώντας στη συνέχεια όλο τον κόσμο.

Μάλιστα, η πόλη, καθώς και η διπλανή της Le Locle έχουν αναγνωριστεί από την UNESCO για την εξαιρετική παγκόσμια αξία τους στον τομέα αυτό, ενώ η Chaux-de-Fonds ξεχωρίζει και για το μοναδικό αστικό τοπίο της, που χαρακτηρίστηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς το 2009.

Το σχέδιο της πόλης, μοιάζει με σκακιέρα και δημιουργήθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα, μετά από μια καταστροφική πυρκαγιά. Όλα τα κτίρια έχουν προσανατολισμό στην ανατολή, κερδίζοντας όσο το δυνατόν περισσότερο φως, που ήταν καίριας σημασίας για την κατασκευή των ρολογιών.

Μερικά από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της ιστορίας της πόλης:

  • Η Chaux-de-Fonds παρήγαγε το 1900 τα μισά ρολόγια του κόσμου, δηλαδή 2 εκατομμύρια συνολικά.
  • Ο αριθμός των κατοίκων της πόλης αυξήθηκε από 12.000 σε 40.000, από το 1850 ως το 1900, λόγω της ανάπτυξης της ωρολογοποιίας.
  • Το 3% των ρολογιών της παγκόσμιας παραγωγής προέρχεται από την Ελβετία, το οποίο όμως αντιστοιχεί στο 50% της συνολικής αξίας.
  • Τα ρολόγια ενός διάσημου οίκου ρολογιών, όπως ο Girard-Perregaux, χρειάζονται από 3 εβδομάδες έως 9 μήνες για να κατασκευαστούν, αφού τα πολύπλοκα ρολόγια αποτελούνται από 440 έως700 κομμάτια.

Ο επισκέπτης της πόλης, δεν πρέπει να χάσει το Μουσείο Ωρολογοποιίας, έναν υπέροχα διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος θα σας διηγηθεί την ιστορία των ρολογιών μέσα από περίπου 6.000 μοναδικά ρολόγια!

Θα δείτε από κοντά μια συλλογή από 1.329 ξυπνητήρια, θα μάθετε ότι το πρώτο ρολόι φτιάχτηκε τον 12ο αιώνα στο Λονδίνο και ότι τα πρώτα ρολόγια χεριού φτιάχτηκαν για τις γυναίκες το 1850, ενώ στην αρχή τα ρολόγια τσέπης ήταν μόνο ανδρικό προνόμιο.

Μια βόλτα στην όμορφη Biel

Μια ακόμα πόλη, που αξίζει να επισκεφθείτε σε αυτό το κομμάτι της χώρας είναι η όμορφη Biel, με τα πολλά πρόσωπα, αφού συνδυάζει το σύγχρονο κομμάτι της με τα πολυώροφα κτίρια κοντά στη λίμνη, αλλά και την γοητευτική παλιά πόλη της.

Περπατήστε στο παλιό, παραμυθένιο κομμάτι της πόλης, με τα χρωματιστά κτίρια, τον εντυπωσιακό γοτθικό ναό του 15ου αιώνα, τα συντριβάνια και τα πλακόστρωτα δρομάκια της.

Η πόλη του Biel θεωρείται η μητρόπολη του ρολογιού και εδώ θα βρείτε τα εργοστάσια μερικών από τα πιο γνωστά ονόματα του χώρου, όπως Swatch, Rolex, Omega, Tissot, Movado και Mikron.

Επισκεφθείτε το Μουσείο της Omega, το πρώτο μουσείο αφιερωμένο σε ένα και μόνο brand, ο διευθυντής του οποίου είναι ο Έλληνας, Πέτρος Πρωτόπαπας.

Η μοναδική συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει 450 κομμάτια από όλες τις συλλογές της Omega, που πήρε το τελικό της όνομα το 1903, μετά τη κατασκευή ενός μηχανισμού, που θεωρήθηκε τέλειος και άρα ήταν το τέλος όλων, το Ωμέγα.

Δείτε το πρώτο ρολόι που ταξίδεψε στο φεγγάρι, ρολόγια διάσημων ανδρών, όπως ο Κένεντι, αλλά και τα ρολόγια που χρησιμοποιούνται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Παίρνοντας για ακόμα μια φορά το τρένο, κάντε μια στάση στη μαγευτική Γενεύη για βόλτες στην διάσημη λίμνη της και τους πλακόστρωτους, μεγαλόπρεπους πεζοδρόμους της.

Η εμπειρία SWISS

Το ταξίδι με τη SWISS, τον διεθνή αερομεταφορέα της Ελβετίας είναι μια απολαυστική εμπερία, αφού η εταιρεία ανταποκρινόμενη στην παράδοση, είναι αφοσιωμένη στο να παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της.

Ως μέλος του Ομίλου Lufthansa και της Star Alliance η SWISS παραμένει πιστή στην αποστολή της, να παρέχει ποιοτικές αεροπορικές υπηρεσίες, που συνδέουν την Ελβετία με την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο, ενώ εξυπηρετεί τα υπερατλαντικά ταξίδια με πολύ καλές συνδέσεις.

Με εισιτήρια που ξεκινούν από 99 ευρώ, από Αθήνα για Ζυρίχη δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν τις ομορφιές της Ελβετίας.

Επιλέγοντας την βραβευμένη στα World Travel Awards, Βusiness class θα απολαύσετε ξεχωριστό check – in, priority line στις αποσκευές και πρόσβαση στο Lounge της Lufthansa στην Αθήνα, αλλά και στο Arrival Lounge της SWISS στη Ζυρίχη.

Στον φιλόξενο χώρο με τις μεγάλες δερμάτινες πολυθρόνες, τους χώρους ξεκούρασης, που αποτελούνται από άνετα υπνοδωμάτια και πλήρως εξοπλισμένα με ντους και όλα τα απαραίτητα, μπάνια, αλλά και χώρους εργασίας θα δοκιμάσετε τις νοστιμιές του πρωινού μπουφέ και θα συνδεθείτε στο διαδίκτυο με βοήθεια του δωρεάν WiFi.

Η εμπειρία κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι ξεχωριστή, με το φιλόξενο προσωπικό καμπίνα να κάνει τα πάντα για την άνεση και την χαλάρωση σας. Ανάλογα με την ώρα πτήσης σας θα δοκιμάσετε πλούσια εδέσματα, επιλογές veggie menu και πολλά ακόμα προνόμια.

Το ίδιο προσεγμένο είναι και το φαγητό στην οικονομική θέση, αφού σύμφωνα με την προσέγγιση της SWISS, όλα τα προϊόντα εστίασης προέρχονται από ντόπιους παραγωγούς σε καθημερινή βάση.

Κατά τη διάρκεια των πτήσεων προσφέρονται, ανάλογα με την διάρκεια, ζεστές πίτες (Κις Λορέν), φρέσκα αρτοσκευάσματα, φρέσκες σαλάτες και δελεαστικά γλυκά. Έτσι όλοι έχουν τη δυνατότητα να γευτούν ποιοτικά Ελβετικά προϊόντα.