Μύθοι και θρύλοι από την ελληνική «Λοχ Νες»

Η εντυπωσιακή λίμνη της Πελοποννήσου


ΤΑΞΙΔΙΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
14:00
19/09/2020
Μύθοι και θρύλοι από την ελληνική «Λοχ Νες»
4
loading

Πλούσια ιστορία που μπλέκεται με το μύθο και το θρύλο. Τοπία μοναδικής ομορφιάς που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη Ελλάδα που μπορεί να μην είχες φανταστεί. Όλα αυτά συνθέτουν το σκηνικό που θα δεις στην αποκαλούμενη ελληνική «Λόχ Νες» των μύθων και των θρύλων. Είναι η λίμνη Στυμφαλία που έχει να σου αποκαλύψει πολλά μυστικά. Ένα μέρος της Ελλάδας που λίγοι γνωρίζουν ότι αποτελεί το σπίτι για ένα μοναδικό ψάρι στον κόσμο. Οι εικόνες από ψηλά σε μαγεύουν.

Λίμνη Στυμφαλία: Η ελληνική Λοχ Νες

Η λίμνη Στυμφαλία αποτελεί μια από τις λίγες ορεινές λίμνες της Πελοποννήσου και έχει πραγματικά ιδιαίτερη ομορφιά. Η φύση την έχει τοποθετήσει στα 680 μέτρα υψόμετρο σε ένα οροπέδιο. Όποια εποχή κι αν βρεθείς εκεί θα εντυπωσιαστείς από το σκηνικό. Την άνοιξη και το καλοκαίρι τα χρώματα σε καθηλώνουν ενώ το χειμώνα η λίμνη είναι πλαισιωμένη από τις χιονισμένες κορυφές της Ζήρειας και του Ολίγυρτου.

Όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, για να φτάσεις στη λίμνη θα περάσεις από μια καταπράσινη διαδρομή που σου αποδεικνύει ότι πολλές φορές η διαδρομή αλλά και ο προορισμός μπορούν να είναι εξίσου όμορφα. Αυτά τα ημιορεινά τοπία με τα κωνοφόρα δάση, τις βελανιδιές και τις καρυδιές αλλά και τα πλατάνια που ενώνονται με το θυμάρι και τη λεβάντα σε οδηγούν στην πανέμορφη λίμνη Στυμφαλίας.

Γύρω από τη λίμνη διάσπαρτα χωριά κάνουν την εμφάνισή τους και σε περιμένουν για να σου δείξουν πώς είναι να ζεις ακόμη σε μια παραδοσιακή Ελλάδα. Μικρά και περιποιημένα καταλύματα, ταβερνούλες και ένα ήσυχο περιβάλλον δίπλα στη φύση. Θα κάνεις τις βόλτες σου στα τριγύρω χωριά και θα πιείς τρεχούμενο νερό από τις πηγές. Κιόνια και Μάτσιζα, Κυλλήνη, Καλλιάνι, Ψάρι, Ασπρόκαμπος, Κεφαλάρι και Καίσαρι είναι μερικοί από τους οικισμούς που μπορείς να επισκεφθείς.

Η Στυμφαλία των μύθων και των θρύλων

Η ελληνική λίμνη «Λοχ Νες», η λίμνη των μύθων και των θρύλων έχει πολλά να σου διηγηθεί. Μα ένα είναι το πιο σημαντικό. Η σύνδεσή της με έναν από τους πιο γνωστούς άθλους του Ηρακλή. Εκεί λέγεται ότι ο ίδιος απομάκρυνε με κρόταλα τις απειλητικές Στυμφαλίδες Όρνιθες που κατοικούσαν στα έλη. Επίσης την ίδια περιοχή, όμως, στοιχειώνει ακόμη και σήμερα ο μύθος για τον τάφο του βασιλιά Αίπυτου, αδελφού του Στύμφαλου, πρώτου οικιστή της περιοχής.

Το ήξερες;

Κάτι ακόμη ενδιαφέρον που δεν γνωρίζουν πολλοί αφορά ένα είδος ενδημικού ψαριού που ζει μόνο στη λίμνη Στυμφαλία. Ο λόγος για το Phoxinellus Stymfalicius. Θα το δει κανείς να επιβιώνει τις περιόδους ξηρασίας της λίμνης μέσα στα λασπόνερα ενώ το ίδιο σχηματίζει ένα γλιστερό κάλυμμα λάσπης γύρω από το σώμα του. Ανήκει στα απειλούμενα είδη και γι΄ αυτό αναφέρεται στο «κόκκινο βιβλίο» της ΕΕ, μαζί με άλλα ζώα και φυτά της περιοχής.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Στυμφαλια

  Λίμνη τής Κορινθίας,τήν ονομασία της οφείλει στήν πόλη Στύμφαλο πού ήταν χτισμένη στίς όχθες της, η επιφάνειά της μεγαλώνει τό χειμώνα ενώ τό καλοκαίρι περιορίζεται στά 4 τετρ χλμ. Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός μετέφερε τά νερά της μέ υδραγωγείο στήν Κόρινθο. Στή Στυμφαλία διαχειμάζουν πολλές αγριόπαπιες. Στυμφαλίδες όρνιθες, μεγάλα αρπακτικά πτηνά πού ζούσαν στίς όχθες τής λίμνης και μέ τά πούπουλα και τίς ακαθαρσίες τους κατέστρεφαν τά φυτά τής περιοχής Κορινθίας, έτρωγαν ανθρώπους και τρομοκρατούσαν τόν κόσμο. Ο Ηρακλής ωστόσο κατόρθωσε νά τίς απομακρύνει από εκεί μέ κρόταλα πού τού είχε δώσει η θεά Αθηνά και νά σκοτώσει πολλές από αυτές. Αργότερα τίς συνάντησαν οι Αργοναύτες σέ ένα νησί τού Εύξεινου Πόντου. Στό ναό τής Αρτέμιδας στή Στύμφαλο υπήρχαν αγάλματά τους πού τίς παρίσταναν ώς γυναίκες μέ πόδια πτηνών.

 2. avatar Λαλάκης ο «έχω χάσει την ταυτότητα μου»

  Η ελληνική λοχ νες, το ελληνικό Παρίσι, η ελληνική Καραϊβική, η ελληνική Φλόριντα και πάει λέγοντας, μας έχετε πρήξει βρε ξενολάγνοι με τις παρομοιώσεις. Η Ελλάδα είναι μοναδική με πλούσια ιστορία, αρχιτεκτονική, κουζίνα, πανέμορφη φύση, χλωρίδα και πανίδα, όλος ο κόσμος σε μια μικρογραφία. Και το ποιο ωραίο οι άνθρωποι της που σε καλοδέχονται οπου και αν πας, απλοί με γεμάτη καρδιά να σου προσφέρουν φιλοξενία. Αυτά δεν τα βρίσκεις στο εξωτερικό για να ζηλέψεις. Σινάφι...

  1. avatar niaki34

   Απόλυτα συμφωνώ μαζί σου!!!!!!

 3. avatar Ψιτ

  Καλο θα ήταν να μη δημοσιεύετε ερασιτεχνικά - ανόητα video, γιατί κάνετε κακό στην περιοχή!
  Καλοπροαίρετα.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει