Με χαλαρή και αβίαστα κοσμοπολίτικη αύρα, η Χώρα της Πάτμου κλέβει τις εντυπώσεις των επισκεπτών της. Η πρωτεύουσα, το διοικητικό και πολιτιστικό κέντρο του νησιού, είναι, ίσως, ο πιο όμορφος οικισμός με την πιο μυστηριακή και θρησκευτική ατμόσφαιρα που έχετε συναντήσει ποτέ σε προορισμό.

Χτισμένη σε λόφο σε απόσταση 3 χλμ. από το λιμάνι του νησιού, τη Σκάλα, μαζί με την Μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και το Σπήλαιο της Αποκάλυψης έχει ανακηρυχθεί το 1999 από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας κι αν την επισκεφτείτε, σε οποιοδήποτε σημείο της κι αν βρεθείτε, σίγουρα θα νιώσετε δέος.

Ίσως η ομορφότερη Χώρα όλου του Αιγαίου πελάγους και μία από τις ακριβότερες περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, οικοδομήθηκε γύρω από το τείχος της Μονής μέσα σε μια περίοδο 1.000 ετών.

Τα ολόλευκα σπίτια και τα εντυπωσιακά αρχοντικά της έχουν κοινά αρχιτεκτονικά στοιχεία που βρίσκονται σε πλήρη αρμονία με την ιερότητα του παραπλήσιου χώρου. Αυτό θα το καταλάβετε από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα βρεθείτε να περιδιαβαίνετε τα δαιδαλώδη, πάλλευκα και πεντακάθαρα σοκάκια της.

Το σίγουρο είναι ότι θα σας μείνουν αξέχαστες οι πανέμορφες γωνιές που θα συναντήσετε στα στενά σοκάκια με τις ζωγραφισμένες ντάμες και τα μεγαλοπρεπή αρχοντικά, όπως του Σημαντήρη και του Νικολαΐδη, από την πλατεία Δημαρχείου, όπου δεσπόζει η προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου, μέχρι την κεντρική πλατεία Αγίας Λεβίας, με τις παραδοσιακές ταβέρνες, τα ατμοσφαιρικά μπαράκια και τις προσεγμένες μπουτίκ.