Η αρχοντική πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η κοσμοπολίτικη Σύρος με τη μοναδική ατμόσφαιρα, σας προσκαλεί να ανακαλύψετε κάθε της γωνιά και να περάσετε αξέχαστες στιγμές.

Η Σύρος είναι ο ιδανικός προορισμός, τόσο για πολυήμερες διακοπές, όσο και για μια πιο σύντομη απόδραση του σαββατοκύριακου. Οι ομορφιές του νησιού πολλές, γι’ αυτό θα σας προτείνουμε τα δέκα πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε:



1. Βόλτα στην πανέμορφη Ερμούπολη.
Η πρωτεύουσα του νησιού κλέβει την παράσταση, με τα εντυπωσιακά δημόσια κτίρια της, όπως το εμβληματικό κτίριο του δημαρχείου, το ιστορικό θέατρο Απόλλων και την εφοπλιστική συνοικία Βαπόρια με τα όμορφα αρχοντικά. Παράλληλα, οι επιλογές για φαγητό και διασκέδαση είναι πολλές και άκρως ενδιαφέρουσες.



2. Περίπατος στην Άνω Σύρο.
Περπατώντας στα ασβεστωμένα της σοκάκια αυτού του μεσαιωνικού οικισμού με την τυπική αμυντική διάταξη των σπιτιών γύρω απ’ τον (οχυρωμένο) καθεδρικό ναό του Σαν Τζώρτζη, θα θαυμάσετε τα παροδοσιακά κατάλευκα σπίτια, τις καμάρες πάνω από το δρόμο και τα στενά καλντερίμια. Ανεβείτε τα αμέτρητα σκαλοπάτια για την κορυφή του λόφου, η θέα είναι μαγευτική.

3. Άγιος Νικόλαος. Ο χαρακτηριστικός του μπλε τρούλος ξεχωρίζει στη συνοικία Βαπόρια, δείχνοντας σας το δρόμο. Η εξωτερική του όψη με τις κιονοστοιχίες και το μαρμάρινο τέμπλο από πεντελικό μάρμαρο, με ένθετα μάρμαρα Ιταλίας, που κατασκεύασε ο Τήνιος γλύπτης Γεώργιος Βιτάλης είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που θα κερδίσουν την προσοχή σας.

4. Δημαρχείο: Το εντυπωσιακό κτίριο του δημαρχείου στην πλατεία Μιούλη είναι έργο του αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλερ και αποτελεί το σήμα κατατεθέν της πόλης. Αξίζει να επισκεφθείτε την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου για να δείτε τις ολόσωμες ελαιογραφίες του Γεωργίου Α’ και της βασίλισσας Όλγας, έργα του Σπύρου Προσαλέντη. Στο κτίριο θα βρείτε και ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο.



5. Δημοτικό Θέατρο Απόλλων:
Χτισμένο σύμφωνα με τα ιταλικά πρότυπα, το κτίριο παραπέμπει στη Σκάλα του Μιλάνου. Μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου, όπως η Μαρίνα Κοτοπούλη και ο Μάνος Κατράκης, έχουν περάσει από τη σκηνή του. Σήμερα φιλοξενεί τα καλοκαιρινά Φεστιβάλ Αιγαίου (12 – 21 Ιουλίου και Κλασικής Μουσικής (16 – 24 Αυγούστου). Στο χώρο λειτουργεί μικρό μουσείο με παλιές αφίσες, προγράμματα, χειρόγραφα και φωτογραφικό υλικό.

6. Χαλβαδόπιτες και λουκούμια: Μην φύγετε από το νησί χωρίς να έχετε δοκιμάσει τα ονομαστά του γλυκά, που είναι οι χαλβαδόπιτες και τα περίφημα λουκούμια. Θα τα βρείτε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία του νησιού, η οδός Χίου είναι ο κατεξοχήν δρόμος για τις απαραίτητες προμήθειες, και είναι το ιδανικό δώρο για τους αγαπημένους σας στο σπίτι.



7. Παραλίες:
Το νησί προσφέρεται κατεξοχήν για θαλάσσιες δραστηριότητες, καθώς διαθέτει πλήθος από υπέροχες παραλίες: η Βάρη, ο Φοίνικας ο Γαλησσάς, το Κίνι και η πευκόφυτη Ποσειδωνία (ή Ντελαγκράτσια) με τις νεοκλασικές επαύλεις και τους περίτεχνες κήπους είναι μόνο μερικές από τις παραδεισένιες ακτές της Σύρου.



8. Syros by night:
Η καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης του νησιού χτυπά στην Ερμούπολη. Εκεί θα βρείτε τα περισσότερα μπαράκια, με χαλαρή μουσική και ανέμελη διάθεση.


9. Η ταβέρνα του Λιλή:
Στην Άνω Σύρο θα βρείτε την πιο ιστορική ταβέρνα του νησιού. Ο Λιλής, ή Λεονάρδος Ρούσσος, έφτιαξε το θρυλικό Κατώγι του στις αρχές του ’50 και λίγο αργότερα, το 1953, είχε την τύχη να φιλοξενήσει και τον ίδιο τον Μάρκο Βαμβακάρη. Ιστορίες από τα παλιά θα συνοδεύσουν το νόστιμο σπιτικό φαγητό.

10. Ράλλυ Αιγαίου: Η φετινή διαδρομή του Ράλλυ Αιγαίου περιλαμβάνει τη Σύρο ως πρώτο σταθμό, αφού αυτός ήταν και ο πρώτος σταθμός του αγώνα πριν 50 χρόνια. Την Παρασκευή 19 Ιουλίου το θέαμα δεκάδων ιστιοπλοϊκών που θα κατακλύσουν τον Φοίνικα Σύρου θα είναι απλά μαγευτικό.