Το Χαλκί στη Νάξο είναι ένα από τα πιο όμορφα και γραφικά χωριά του νησιού. Μικρό και παραδοσιακό, αποτελεί πραγματικό στολίδι για τη Νάξο και λόγο για να αφήσει κανείς τις δημοφιλείς και ονειρικές παραλίες του νησιού και να βρεθεί για λίγο πιο ορεινά και παραδοσιακά.

Στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας περιμένουν τους επισκέπτες του χωριού, το οποίο προσφέρει άκρως αυθεντικές στιγμές. Από τις εμπειρίες που σίγουρα αξίζει να βιώσει κανείς στο αγαπημένο νησί των Κυκλάδων, το οποίο, άλλωστε, εκτός από τη γαστρονομία και τις παραλίες του, φημίζεται και για τα πανέμορφα και γραφικά χωριά του.

Σε απόσταση, σχεδόν, αναπνοής από τη Χώρα της Νάξου, μόλις 15 χλμ. χρειάζεται να διανύσει ο επισκέπτης του νησιού για να βρεθεί σε αυτό το πραγματικό χωριό- κόσμημα, το Χαλκί βρίσκεται απλωμένο στο οροπέδιο της Τραγαίας και μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό σκηνικό από ελαιόδεντρα, στο κεντρικό τμήμα του νησιού.

Χαλκί: Ένας μικρός παράδεισος στην ενδοχώρα της Νάξου

Η αρχιτεκτονική είναι το πρώτο χαρακτηριστικό που προσέχει κανείς στο χωριό, με μεγαλοπρεπή κτίρια, δείγμα του νεοκλασικισμού, να μαρτυρούν την οικονομική ευρωστία που γνώρισε κάποτε το χωριό.

Το Χαλκί αποτελούσε το αλλοτινό διοικητικό κέντρο και την εμπορική πρωτεύουσα της Νάξου, με τα τελευταία χρόνια να κερδίζει και πάλι την παλιά του αίγλη. Ένας κεντρικός πεζόδρομος και τα γραφικά σοκάκια που τον πλαισιώνουν καλούν σε βόλτες που ενθουσιάζουν τον επισκέπτη και τον ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο.

Πάλλευκα κυκλαδίτικα καλντερίμια με εντυπωσιακά αρχοντικά, περιποιημένα σπίτια με ολάνθιστες, χρωματιστές αυλές, παραδοσιακά καφενεία και γουστόζικα μαγαζάκια συνθέτουν τη σημερινή του εικόνα.

Σημείο αναφοράς για το γραφικό χωριό θεωρείται ο ανακαινισμένος Πύργος του Μπαρότση, ο ναός της Παναγίας Πρωτόθρονης καθώς και βυζαντινός ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη. Στο χωριό συναντάται, επίσης και ένα από τα παλαιότερα αποστακτήρια του νησιού, εκείνο του Βαλληνδρά -σήμερα στους χώρους του λειτουργεί και μουσείο- που λειτουργεί από το 1896 και φημίζεται για το περίφημο λικέρ κίτρο Νάξου.