Ο Επτάλοφος είναι από εκείνα τα χωριά που μόλις ανακαλύψει κανείς, καθιερώνει σε αγαπημένο προορισμό. Φωλιασμένο στο καταπράσινο, αλπικό τοπίο του Παρνασσού αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της περιοχής και για πολλούς το αντίπαλον δέος της Αράχωβας.

Αμφιθεατρικά χτισμένο στην πίσω πλευρά του Παρνασσού από την Αράχωβα, το χωριό αποτελεί πραγματική έκπληξη για όσους το επιλέξουν. Αν και το χωρίζουν μόλις 24 χλμ. από την κοσμοπολίτισσα του χειμώνα η διαδρομή είναι σχετικά κουραστική σε φιδογυριστούς δρόμους. Ωστόσο η φύση της περιοχής με τα πλούσια ελατοδάση ανταμείβει και με το παραπάνω, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς κατά μήκος της να παραπέμπουν, δίχως ίχνος υπερβολής, σε αλπικό τοπίο.

Επτάλοφος: Το χωριό που είναι παραδομένο στο αλπικό τοπίο του Παρνασσού

Ο Επτάλοφος συναντάται σε υψόμετρο 850 μέτρων, μέσα στο πυκνό ελατόδασος της περιοχής, και είναι ένα γραφικό και ήσυχο χωριουδάκι, με πρωταγωνιστή (τι άλλο!) τη φύση και τα τρεχούμενα νερά.

Στο μεγαλύτερο τμήμα του το χωριό είναι πετρόχτιστο, με όμορφα και προσεγμένα κτίρια με κόκκινες κεραμιδοσκεπές και περιποιημένα πέτρινα καλντερίμια. Σημείο αναφοράς για το χωριό αποτελεί η κεντρική πέτρινη πλατεία με την χαρακτηριστική βρύση και τα πανύψηλα πλατάνια. Από εδώ, μάλιστα, ξεκινάει και το μικρό μονοπατάκι που οδηγεί στον καταρράκτη του Επταλόφου, συμβόλου και ενός από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για το χωριό.

Με σημαντικό ατού του το γεγονός ότι είναι παραδομένος στην πλούσια φύση του Παρνασσού, ο Επτάλοφος αποτελεί παραδεισένιο προορισμό για τους λάτρεις της φύσης, με την πεζοπορία στο μονοπάτι που συνδέει το χωριό με τους Δελφούς -η διαδρομή διαρκεί έξι ώρες- μέσα στο υπέροχο δάσος του Παρνασσού να κερδίζει τις εντυπώσεις όλων.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν τον Επτάλοφο ως το αντίπαλο δέος της Αράχωβας. Ωστόσο, εκτός από την χαρακτηριστική φύση του Παρνασσού που αποτελεί και κοινό χαρακτηριστικό των δύο προορισμών, δεν υπάρχει κάποιο άλλο κοινό χαρακτηριστικό που να αντιπαραθέτει τους δύο αυτούς τόπους, καθώς ο καθένας είναι πραγματικά ξεχωριστός για τους δικούς του λόγους.