Ακόμη κι αν δεν έχετε οργανώσει μια εορταστική απόδραση, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε το γεγονός ότι ο Παρνασσός βρίσκεται σχετικά κοντά στην Αττική και να απολαύσετε μια ημερήσια απόδραση αστραπή σε κάποιο από τα χωριά του. Αφήνοντας πίσω τη δημοφιλή και κοσμοπολίτικη Αράχωβα, οι προορισμοί που ακολουθούν που ακολουθούν αποτελούν ιδανική επιλογή για χειμερινές εξορμήσεις με άρωμα Χριστουγέννων.

Βάργιανη

Βάργιαννη, Παρνασσός

Το μικρό και άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό της Βάργιανης στο βορειοδυτικό τμήμα του Παρνασσού κλέβει τις εντυπώσεις. Χτισμένη σε υψόμετρο 880 μέτρων, κεντρίζει αμέσως το ενδιαφέρον με τα πετρόχτιστα κτίρια και τα άφθονα τρεχούμενα νερά από τις πηγές της Μπουρμπούλας, την όμορφη και γραφική πλατεία με τα πλατάνια, το υδραγωγείο και το μουσείο του χωριού.

Η Βάργιανη αποτελεί ιδανικό ησυχαστήριο, για χαλαρωτικές εξορμήσεις μακριά από όλους και απ’ όλα. Χαρακτηρισμένη ως «αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός», περιβάλλεται από ένα υπέροχο φυσικό τοπίο, που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Από το χωριό ξεκινάει και το μονοπάτι που οδηγεί στην περίφημη Νεραϊδοσπηλιά, ένα υπέροχο σπήλαιο γεμάτο με λίμνες, σταλακτίτες και σταλαγμίτες χιλιάδων χρόνων.

Χρισσό

Σε κοντινή απόσταση από τους Δελφούς (βρίσκεται 6 χλμ. δυτικά τους), στους πρόποδες του Παρνασσού και πάνω από τον ελαιώνα της Άμφισσας (μεταξύ Ιτέας και Άμφισσας), το Χρισσό είναι ένα χωριό που χαρίζει άκρως αυθεντικές εικόνες και παραδοσιακές στιγμές. Αυτός ο διατηρητέος οικισμός με τα αναπαλαιωμένα σπίτια χαρακτηρίζεται για την κεντρική γραφική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο, τις παραδοσιακές πέτρινες εκκλησίες, τον αυθεντικό ελληνικό καφέ και το φρέσκο κρέας που σερβίρουν οι ταβέρνες του.

Στα σημεία που αξίζει να επισκεφτεί κανείς το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, που περιβάλλεται από τα τείχη της Αρχαίας Κρίσας, καθώς και το νέο Εθνολογικό και Λαογραφικό Μουσείο στο διώροφο νεοκλασικό κτίριο που στέγαζε το σχολείο του χωριού, το οποίο φιλοξενεί την πλούσια συλλογή λαϊκής τέχνης του Ηλία Δαραδήμου. Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί να το επιλέξει ως ορμητήριο για εξορμήσεις στους Δελφούς και τον διάσημο αρχαιολογικό τους χώρο, μια βόλτα στην Αράχωβα ή να κατηφορίσει προς τη θάλασσα, στην Ιτέα και στο Γαλαξίδι.

Επτάλοφος

Ο Επτάλοφος στον Παρνασσό

Για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, καθώς τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στο γραφικό και πανέμορφο σκηνικό του. Βουτηγμένος στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού (στο βορειοδυτικό τμήμα του ορεινού όγκου), ο Επτάλοφος (γνωστός και ως Αγόριανη) είναι ένα μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην αγκαλιά πυκνών ελατοδασών.

Εδώ, τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack. Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι. Οι φυσιολάτρες σημειώστε ότι από τον Επτάλοφο ξεκινάει πεζοπορικό μονοπάτι (Ε4) για τους Δελφούς, μια διαδρομή που διαρκεί 6 περίπου ώρες.