Αν οι εξορμήσεις των Σαββατοκύριακων συμπεριλαμβάνονται στις αγαπημένες σας συνήθειες, το Γαλαξίδι σίγουρα κάποια στιγμή πρέπει να συμπεριληφθεί ανάμεσα στις επιλογές σας. Το στεριανό νησί στους πρόποδες του Παρνασσού αποτελεί έναν από τους ιδανικότερους προορισμούς για να συνδυάσετε τις πρώτες φθινοπωρινές βουτιές με μια δόση ιστορίας και πολιτισμού, σε έναν τόπο πανέμορφο και μαγικό που σίγουρα θα λατρέψετε από την πρώτη σας κιόλας επαφή με αυτόν.

Γαλαξίδι: Το στεριανό νησί στους πρόποδες του Παρνασσού

Αν και είναι γνωστό κυρίως για το παλαιό έθιμο του αλευρομουτζουρώματος που λαμβάνει χώρα κατά την διάρκεια της Αποκριάς, το Γαλαξίδι είναι από εκείνους τους προορισμούς που μπορεί να χαρακτηριστεί παντός καιρού. Ειδικά προς τα τέλη του καλοκαιριού και αρχές του φθινοπώρου αποτελεί πραγματικό χάρμα οφθαλμών.

Το Γαλαξίδι, στη βόρεια ακτή του Κορινθιακού κόλπου, και πιο συγκεκριμένα στο δυτικό τμήμα του κόλπου της Ιτέας, στις αρχές του 19ου αιώνα, υπήρξε μια σπουδαία ναυτική πολιτεία, με το ένδοξο ναυτικό παρελθόν της περιοχής να είναι ορατό μέχρι και σήμερα και τα πλιθόκτιστα αρχοντικά να ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε μια άλλη εποχή.

Τα πρώτα αρχοντικά χτίστηκαν το 1850 ενώ πολλά σπίτια έχουν ταβάνια σχεδιασμένα από Ιταλούς ζωγράφους. Η βόλτα στα καντούνια του παραδοσιακού οικισμού (έχει χαρακτηριστεί ιστορικός διατηρητέος οικισμός από το 1967), αλλά και στο κεντρικό λιμάνι θα σας ανταμείψει με τη μοναδική ομορφιά που θα συναντήσετε.

Η γραφική αυτή κωμόπολη ενδείκνυται για ρομαντικούς περιπάτους.  Μπορείτε να ανεβείτε στον λόφο Ξηροτύρι, βόρεια του Γαλαξιδίου, όπου βρίσκεται η σπηλιά Αγκώνα με σταλακτίτες, σκαλιστά σκαλοπάτια και ένα αρχαίο πιθάρι σφηνωμένο στον πυθμένα της. Επίσης, ανάμεσα στα αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί, είναι ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, το παλιό Σχολείο και το Ναυτικό και Εθνολογικό Μουσείο στο οποίο αξίζει να αφιερώσετε χρόνο από τη βόλτα σας για να παρατηρήσετε τα σπουδαία εκθέματά του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.