Η Μεσσηνιακή Μάνη κρύβει πραγματικές εκπλήξεις στους επισκέπτες της και μία από αυτές, αδιαμφισβήτητα, είναι και η πανέμορφη Καρδαμύλη. Ένα πέτρινος οικισμός -σαν κι αυτούς που περιμένει κανείς να συναντήσει στη Μάνη γενικότερα- που συνδυάζει ιδανικά το βουνό με τη θάλασσα και αποτελεί ιδανική επιλογή για οποιαδήποτε εποχή του χρόνου -και γιατί όχι για τις τελευταίες βουτιές της σεζόν.

Σε απόσταση 35 χλμ. νότια της Καλαμάτας, και πολύ κοντά στη Στούπα και την Καλογριά -την παραλία που αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το Νίκο Καζαντζάκη– η Καρδαμύλη συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο όμορφους και γραφικούς οικισμούς της Μεσσηνίας. Με την χαρακτηριστική επιβλητικότητα και άγρια ομορφιά που χαρακτηρίζει γενικότερα τη Μάνη, δεν είναι τυχαίο, άλλωστε και το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει την περιοχή ως τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Γι’ αυτό και αποτελεί ένα από τα πιο αξιόλογα φυσικά τοπία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης καθώς ξεχωρίζει για την πλούσια βλάστηση, μέσα στα οποία εντάσσονται χαρακτηριστικά δείγματα της εξέλιξης της μανιάτικης κατοικίας, ενώ αποτελεί, ταυτόχρονα και ιστορικό τοπίο, λόγω της σημασίας που έχει για την ιστορία της αρχιτεκτονικής και γενικότερα για την ελληνική ιστορία.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Καρδαμύλη κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και η πρώτη αναφορά σε αυτήν εντοπίζεται στον Όμηρο. Η πλούσια ιστορία της αποτυπώνεται στον ιστορικό οικισμό της Παλαιάς Καρδαμύλης, οχυρωμένο σύμπλεγμα από πυργόσπιτα, χτισμένα γύρω από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα, του 18ου αιώνα.

Καρδαμύλη: Επιλογή που συνδυάζει βουνό με θάλασσα

Συνθέτοντας τις αντιθέσεις με τον πιο συναρπαστικό τρόπο, η Καρδαμύλη συνδυάζει από τη μία πλευρά τα ήρεμα νερά του Μεσσηνιακού κόλπου και από την άλλη τον επιβλητικό ορεινό όγκο του Ταΰγετου. Οι λάτρεις της θάλασσας θα απολαύσουν την κοσμοπολίτικη και πολύβουη Στούπα, με τα γαλαζοπράσινα νερά της, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων.

Πολλές ακόμα παραλίες, ωστόσο, αναδεικνύουν την ομορφιά του πελοποννησιακού τοπίου και μπορούν να ικανοποιήσουν κάθε γούστο: τα Ριτσά, με τα άσπρα βότσαλα, το Καλαμίτσι, με τα ρηχά διάφανα νερά, ο Φονέας, με τον χαρακτηριστικό βράχο.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην πελοποννησιακή γη ακολουθώντας εξαιρετικό δίκτυο μονοπατιών στα ανατολικά της Καρδαμύλης.