Η Ελλάδα είναι γεμάτη απόκρημνες και εντυπωσιακές παραλίες στις οποίες μπορεί μερικές φορές να δυσκολεύεσαι να φτάσεις, αλλά το αποτέλεσμα σε ανταμείβει. Κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά και αμμώδεις σε περιμένουν για να περάσεις μερικές από τις ωραιότερες στιγμές της ζωής σου. Κάποιες από αυτές τις παραλίες ξεχωρίζουν για την ιστορία τους αλλά και για το μύθο που έχει δημιουργηθεί γύρω από το όνομά τους. Μια τέτοια παραλία είναι και η παραλία Φονέας στην Πελοπόννησο. Είχαμε βρεθεί πολλές φορές εκεί αλλά δεν γνωρίζαμε από πού πηγάζει το όνομά της και ποια είναι η ιστορία της.

Η παραλία Φονέας είναι μια από τις πιο γνωστές στη Δυτική Μάνη και όχι άδικα παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα μοιάζει κρυμμένη. Είναι στο τέλος ενός μονοπατιού και αυτός είναι ο λόγος που δυσκολευτήκαμε την πρώτη φορά να την βρούμε. Ωστόσο μόλις την εντοπίσαμε και φτάσαμε εκεί μείναμε με το στόμα ανοιχτό. Είναι μια πανέμορφη και κρυστάλλινη παραλία με βοτσαλάκια που σου χαρίσει ατελείωτες στιγμές με βουτιές και χαλάρωση. Γύρω γύρω είναι γεμάτο δέντρα και βράχια που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο σκηνικό.

Πολλές στιγμές νομίζαμε ότι είμαστε σε νησί και μάλιστα σε κάποια απομονωμένη παραλία του Ιονίου. Θα καταλάβεις αυτό που σου λέμε από την πρώτη στιγμή που θα φτάσεις εκεί. Το πιο χαρακτηριστικό της παραλίας που θα το δεις και σε πολλές φωτογραφίες είναι ο μεγάλος βράχος που βρίσκεται εκεί. Είναι στα μέσα περίπου του κόλπου και από εκεί θα δεις πολλούς λουόμενους να κάνουν τις βουτιές τους.

Να θυμάσαι ότι η παραλία δεν είναι οργανωμένη και απλώς μπορεί να βρεις ανοιχτή μια καντίνα για να πιεις κάτι. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχεις προνοήσει ώστε να έχεις μαζί ομπρέλα, ψάθα και όλα τα άλλα απαραίτητα που θα χρειαστείς για να κάνουν το μπάνιο σου πιο ευχάριστο.

Για το όνομα της παραλίας, τώρα, υπάρχουν διάφοροι θρύλοι και εκδοχές. Ένας από αυτούς τους θρύλους που θεωρείται και επικρατέστερος είναι ο εξής: Ένας πειρατής, ναυάγησε κάποτε στην παραλία και βρήκε καταφύγιο στην σπηλιά της. Μέχρι να καταφέρει να επισκευάσει το ναυαγισμένο πλοίο του, σκότωνε περαστικούς για να τους ληστέψει, κι έτσι έμεινε στην τοπική παράδοση ως ο «Φονέας».

Πώς θα φτάσεις στην παραλία

Η πρόσβαση είναι δύσκολη μόνο την πρώτη φορά που θα πας εκεί. Βρίσκεται πολύ κοντά στην παραλία Δελφίνια στα τέσσερα μόλις χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Καρδαμύλης, στο δρόμο προς Λακωνία. Θα την βρεις στο τέλος ενός μονοπατιού ανάμεσα στα δέντρα και μόνο αν πας για πρώτη φορά ίσως να χρειαστείς το GPS.