Το Κάτεργο στη Φολέγανδρο είναι από εκείνες τις παραλίες που σε αφήνουν αρκετά προβληματισμένο, στο άκουσμα και μόνο του ονόματός της. Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς πώς μπορεί μια ακτή με αυτό το όνομα να είναι ταυτόχρονα εντυπωσιακή και να κερδίζει τις εντυπώσεις του κοινού;

Κι όμως. Μόλις βρεθεί κανείς εκεί ανακαλύπτει ιδίοις όμμασι, ότι παρά το παράξενο όνομά της, η ομορφιά και η αγριάδα που την χαρακτηρίζει είναι αρκετές για να την μετατρέψει κανείς σε σημείο αναφοράς του κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο μποέμ και ανεπιτήδευτο νησί των Κυκλάδων.

Κάτεργο: Το «Κλέφτικο» στης Φολεγάνδρου με το αρκετά περίεργο όνομα

Παρόλο, λοιπόν, το σχετικά παραπλανητικό της όνομα, η παραλία καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις του κοινού από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το Κάτεργο, βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού και αρκετοί είναι εκείνοι που το αποκαλούν και ως το «Κλέφτικο» της Φολεγάνδρου, εμπνεόμενοι από το Κλέφτικο της Μήλου, εξαιτίας του πέτρινου περιβάλλοντος ολόγυρα αλλά και της μικρής νησίδας της Παναγίας στην υδάτινη αγκαλιά του Αιγαίου, πολύ κοντά στην ακρογιαλιά.

Η παραλία με τα γαλαζοπράσινα νερά, τη λευκή άμμο και το ψιλό βοτσαλάκι «αγκαλιάζεται» από απόκρημνα και επιβλητικά βράχια που φτάνουν σχεδόν μέχρι τη θάλασσα, προσθέτοντας στο ήδη εντυπωσιακό τοπίο επιπλέον δραματικότητα.

Όποιος την επιλέξει θα πρέπει να έχει στο νου του ότι ο ήλιος την «βλέπει» όλη μέρα, με τη θερμοκρασία να σημειώνει υψηλούς βαθμούς, λόγω κυρίως του βραχώδους τοπίου ολόγυρα της ακτής. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και ο απαραίτητος εξοπλισμός πρέπει να υπάρχει σίγουρα.

Για να την προσεγγίσει κανείς παίρνει το καραβάκι από το λιμάνι Καραβοστάση ή μέσω 30λεπτης πεζοπορίας στο ειδικά διαμορφωμένο μονοπάτι που ξεκινάει από το Λιβάδι. Όποιον τρόπο και να επιλέξει κανείς το σίγουρο είναι ότι η παραλία Κάτεργο με την άκρως επιβλητική της όψη θα του προκαλέσει τόση εντύπωση που σίγουρα θα ξεχάσει ακόμη και το πώς βρέθηκε εδώ!

Ταμπέλα που οδηγεί στην παραλία Κάτεργο