Το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σηματοδοτεί, και επίσημα, την έναρξη του καλοκαιριού. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει καλύτερη αφορμή από το να γιορτάσετε την άφιξή του με ένα αναζωογονητικό τριήμερο σε κάποιο από τα ελληνικά νησιά.

Σε Κυκλάδες, Αργοσαρωνικό και Ιόνιο, ό,τι και να διαλέξετε το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ζήσετε ένα άκρως απολαυστικό τριήμερο στα χρώματα του ελληνικού καλοκαιριού.

Κύθνος

Γραφικό σοκάκι στη Δρυοπίδα στην Κύθνο

Τα πεντακάθαρα καταγάλανα νερά, μια ολόλευκη Χώρα που συγκεντρώνει όλες τις ομορφιές του κυκλαδίτικου τοπίου και οι φιλόξενοι κάτοικοι κάνουν την Κύθνο αγαπημένο και ξεχωριστό προορισμό. Με κατάλευκα σπιτάκια, φρεσκοασβεστωμένα δρομάκια, μικρές πλατείες, όμορφες εκκλησίες και ενδιαφέροντα στέκια για φαγητό, η Χώρα της Κύθνου θα σας κλέψει την καρδιά από την πρώτη στιγμή.

Στα highlights του νησιού, η Δρυοπίδα, ένα όμορφο παραδοσιακό χωριό χτισμένο σε κοιλάδα, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές τους, η γραφική Αγία Ειρήνη, η Παναγιά Κανάλα με την ομώνυμη εκκλησία και η Κολώνα, μία από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων.

Λευκάδα

Πόρτο Κατσίκι, Λευκάδα

Νησί που σίγουρα εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του, η Λευκάδα συνδυάζει με έναν τρόπο μοναδικό ορεινά χαρακτηριστικά της ηπειρωτικής χώρας με εκπληκτικές παραλίες. Όντας ένα από τα δύο ελληνικά νησιά (το δεύτερο είναι η Εύβοια) που προσεγγίζονται και οδικώς, αποτελεί δημοφιλή προορισμό τόσο για οικογενειακές διακοπές όσο και για χαλαρές ημέρες με την παρέα. Αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στο νησί είναι οι παραδεισένιες ακρογιαλιές της, με τα κρυστάλλινα, διάφανα νερά, το ολόλευκο μικρό βότσαλο και τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς.

Αξίζει, επίσης, να βάλετε στο πρόγραμμα μια επίσκεψη στα ορεινά χωριά του νησιού: την Εγκλουβή με τις φημισμένες φακές της, την Καρυά με τη γραφική πλακόστρωτη πλατεία και την κουκλίστικη Εξάνθεια, που θα σας συστήσουν στην αυθεντική πλευρά του Ιονίου.

Τζια

Η Κέα, γνωστή και ως Τζια, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους αγαπημένους προορισμούς των Αθηναίων, ιδιαιτέρως όσων διαθέτουν ιστιοπλοϊκό ή φουσκωτό σκάφος. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αθήνα, αφού απέχει από το λιμάνι του Λαυρίου μόλις 16 ναυτικά μίλια (το ταξίδι με το πλοίο διαρκεί περίπου 1 ώρα). Το δυτικότερο κατοικημένο νησί των Κυκλάδων χαρακτηρίζεται για την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρά του.

Οι βασικοί οικισμοί του είναι η Ιουλίδα, η Χώρα και το πιο γραφικό κομμάτι του νησιού, το παραθαλάσσιο Βουρκάρι, όπου αράζουν τα περισσότερα ιστιοπλοϊκά που καταπλέουν στο νησί, και η Κορησσία, το λιμάνι της Τζιας.

Σπέτσες

Αβίαστα κοσμοπολίτικες, οι Σπέτσες αποτελούν πραγματικό παράδεισο για όσους αρκούνται στα λίγα, αλλά πολύ καλά που έχει να τους προσφέρει ο αγαπημένος καλοκαιρινός προορισμός. Σημείο συνώνυμο με τις Σπέτσες η Ντάπια, αποτελεί ένα από τα πρώτα πράγματα που αντικρίζει κανείς φτάνοντας στο νησί, καθώς και βασικό αξιοθέατο που συναντάται στο λιμάνι των Σπετσών. Από εδώ ένας παραλιακός δρόμος οδηγεί ανατολικά στο Παλιό Λιμάνι και ένας άλλος δυτικά στις Σχολές.

Οι παραλίες του νησιού, μπορεί να μην είναι εξωτικές (αν και όσοι γνωρίζουν την πίσω πλευρά του με τα άγρια κολπάκια μιλούν για εικόνες μοναδικής ομορφιάς), ωστόσο, είναι τόσο ξεχωριστό όλο το σκηνικό εδώ που αυτό μοιάζει να μην απασχολεί.