Η Εύβοια έχει ένα πλεονέκτημα, που λίγοι προορισμοί στη χώρα μας έχουν. Είναι μια επιλογή παντός καιρού, καθώς συνδυάζει βουνό και θάλασσα με έναν τρόπο μαγικό, καλύπτοντας τις ανάγκες κάθε ταξιδιώτη. Από τις στάσεις που αξίζει να κάνετε σε αυτήν και τα τρία χωριά που ακολουθούν παρακάτω.

Ωρεοί

Ωρεοί

Αν ένα σημείο στη Βόρεια Εύβοια, ακόμη και κατά την διάρκεια του χειμώνα, σου βγάζει αυτήν την ηρεμία και τη γαλήνη που τόσο πολύ αναζητάς στην καθημερινότητά σου αυτό δεν είναι άλλο από τους Ωρεούς, 5 χλμ. δυτικά της Ιστιαίας. Το γραφικό και ήσυχο ψαροχώρι των Ωρεών, στη Βόρεια Εύβοια, 5 χλμ. δυτικά της Ιστιαίας, είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να αποτινάξεις από πάνω σου κάθε ίχνος από την αγχώδη καθημερινότητά σου. Η θέα και μόνο στα νερά του Ευβοϊκού ηρεμεί το πνεύμα και γαληνεύει την ψυχή, ενώ η αιγιοπελαγίτικη αύρα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Πρόκειται για έναν από τους πιο ιστορικούς οικισμούς στη Βόρεια Εύβοια (μαζί με την Ιστιαία) με την δημιουργία του να χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Αιγιοπελαγίτικη αισθητική στη Βόρεια Εύβοια

Δημοφιλέστερο σημείο των Ωρεών, ο περίφημος Ταύρος των Ωρεών, ένα γλυπτό φυσικού μεγέθους που βρέθηκε στη θάλασσα τον Αύγουστο του 1965 κατά τις εργασίες επέκτασης του λιμανιού. Κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο ζυγίζει περίπου 4,8 τόνους και παριστάνει έναν ταύρο σε στάση επίθεσης, ενώ πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο και βάρος σωζόμενα γλυπτά που έχουν βρεθεί στη χώρα μας. Αν βρεθείς εδώ μην παραλείψεις να καθίσεις για τσιπουράκι και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες σε κάποια από τα μεζεδοπωλεία στην παραλιακή περαντζάδα.

Στενή

Στενή Ευβοίας

Μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό τοπίο γεμάτο με καστανιές, πλατάνια, μαύρη ελάτη και γάργαρα, τρεχούμενα νερά στην καρδιά της Κεντρικής Εύβοιας, το χωριό της Στενής, αποτελεί αγαπημένη επιλογή τόσο για τους κατοίκους της Χαλκίδας, καθώς συναντάται σε απόσταση μόλις 30 χλμ., όσο και για τους Αθηναίους που αναζητούν κοντινούς προορισμούς για αναζωογονητικές εξορμήσεις. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 400 μέτρων στις παρυφές του όρους Δίρφυς, του ψηλότερου βουνού της Εύβοιας, και αποτελείται από τρεις οικισμούς, την Πάνω Στενή, την Κάτω Στενή και το Σκουντέρι, ενώ από την κεντρική πλατεία του ξεκινούν μονοπατάκια που οδηγούν σε όλα τα σημεία του.

Σε αυτήν, μάλιστα, κάτω από τους γεροπλάτανους και δίπλα στις χαρακτηριστικές βρύσες βρίσκονται τα παραδοσιακά καφενεδάκια και οι οικογενειακές ταβέρνες του χωριού, οι οποίες φημίζονται τόσο για τα ψητά στη σούβλα, όσο και για τα πεντανόστιμα μαγειρευτά τους.

Κάμπια

Καμπιά Εύβοια

Τα Κάμπια είναι ένας από τους λιγότερο γνωστούς προορισμούς στην Κεντρική Εύβοια, σε απόσταση μόλις 33 χλμ. από την Χαλκίδα. Το όμορφο και γραφικό ορεινό χωριό είναι χτισμένο σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον με τρεχούμενα νερά και πυκνή βλάστηση και διαθέτει πολλά και όμορφα γραφικά σπίτια με τις χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμοσκεπές. Στα όσα αξίζει κανείς να ανακαλύψει στην ευρύτερη περιοχή το αρχαίο υδραγωγείο μόλις 300 μέτρα πριν την είσοδο του χωριού στο φαράγγι του Χάβου, ο σπηλαιώδης ναός της Αγίας Κυριακής, καθώς και ο εγκαταλελειμμένος οικισμός των Κάτω Καμπιών με σπίτια που μετράνε ακόμη και 300 χρόνια ζωής. Το χωριό φημίζεται για την πέστροφά του, η οποία παράγεται σε ιχθυοτροφεία της περιοχής, ενώ ξακουστή είναι και η τοπική φάβα.