Το Σαββατοκύριακο πλησιάζει και για όσους μείνουν στο κλεινόν άστυ μία έξοδος για φαγητό με την παρέα ή την οικογένεια αποτελεί ιδανική επιλογή για να χαλαρώσετε και να περάσετε όμορφες στιγμές.

Λόγω καλοκαιριού επιλέξτε κάποιες από τις γευστικές στάσεις που ακολουθούν και απολαύστε νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες.

Ο Λάμπρος

Διανύοντας το δεύτερο αιώνα ζωής του, το ιστορικό εστιατόριο «Ο Λάμπρος» (Ποσειδώνος 20) στέκει αγέρωχο στο πέρασμα του χρόνου από το 1889, αποτελώντας μία από τις σταθερές αξίες για ψαροφαγία, όχι μόνο για τη Βουλιαγμένη όπου και εντοπίζεται, αλλά και για ολόκληρη την Αττική.

Με τη στρατηγική τοποθεσία του στον κόλπο της Βουλιαγμένης και με τη θάλασσα ακριβώς μπροστά του, το άλλοτε απόμερο ταβερνάκι έχει μετατραπεί σε ένα από τα πολυσύχναστα εστιατόρια της περιοχής, με πελάτες-θαμώνες που το επιλέγουν τόσο για τα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, όσο και για τη θέα που προσφέρει απλόχερα.

Αντωνία

Μια τίμια ψαροταβέρνα με γενναίες και πολύ γευστικές μερίδες από φρέσκα ψάρια και θαλασσινά για τους λάτρεις της ψαροφαγίας. Η μαγειρική τέχνη της κυρίας Αντωνίας συγκεντρώνει αμέτρητο κόσμο από διάφορα σημεία της Αττικής στο φιλικό περιβάλλον της ταβέρνας σε ένα τζιτζιφιώτικο στενό (Ισμήνης 36), όπου οι  ψητές γαρίδες, οι σαρδέλες στα κάρβουνα και τα αχνιστά μύδια συγκαταλέγονται στα κορυφαία πιάτα. Η χαμογελαστή εξυπηρέτηση και η οικογενειακή ατμόσφαιρα στα συν.

Μόλυβος

Με νησιωτική διάθεση και φωτογραφίες από την όμορφη Λέσβο να κοσμούν τους τοίχους του, ο Μόλυβος στη Νέα Φιλαδέλφεια (Χρ. Σμύρνης 8) σερβίρει νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Παραδοσιακές συνταγές  παρασκευασμένες με πρώτες ύλες που καταφτάνουν από τη Λέσβο, γεμίζουν τον πλούσιο κατάλογο. Το φημισμένο ούζο του νησιού στα εκ των ουκ άνευ.

Ημεροβίγλι

Φημισμένη ψαροταβέρνα- ουζερί στην πολυτραγουδισμένη Πειραϊκή, το Ημεροβίγλι στην Ακτή Θεμιστοκλέους (νο 56), φέρνει νησιώτικες εικόνες στην πόλη του Πειραιά. Με απεριόριστη θέα στα νερά του Σαρωνικού και σε ένα περιβάλλον με άκρως νησιώτικη διάθεση, αποτελεί μια προσιτή και καθιερωμένη εδώ και 16 και πλέον χρόνια επιλογή για ψαροφαγία, με ποικίλες γευστικές προτάσεις.

Ολόφρεσκα ντόπια ψάρια από τοπικούς ψαράδες, πληθώρα θαλασσινών μεζέδων και ορεκτικών παρελαύνουν στο τραπέζι σας. Οι επιλογές σας συνοδεύονται ιδανικά με κάποια από τις ετικέτες της ενημερωμένης λίστας κρασιών, ούζο, τσίπουρο ή την αυθεντική ρακή Κρήτης.

Άνοιξη παρά τέταρτο

Tσιπουράδικο- μεζεδοπωλείο στην Άνοιξη (Αθηνών Χαλκίδος 17) για μια κλασική βολιώτικη τσιπουροκατάνυξη. Εδώ δεν υπάρχει μενού, απλά παραγγέλνετε τι θα πιείτε. Οι διαφορετικοί, κάθε φορά, μεζέδες έρχονται σε γύρες των τριών πιάτων, σε ποσότητες τέτοιες που φτάνουν για να δοκιμάσουν όλοι όσοι κάθονται στο τραπέζι σας.

Οι θαλασσινοί μεζέδες συνοδεύονται από σπιτικά τουρσάκια, πικάντικες αλοιφές, δροσερές σαλάτες, πεντανόστιμες ψητές πατάτες και πειραγμένα όσπρια και φάβες.

Ψαράκια και Θαλασσινά

Ολόφρεσκοι ψαρομεζέδες και καρποί της θάλασσας που μυρίζουν ακόμη ιώδιο θα πλημμυρίσουν το τραπέζι σας στα Ψαράκια και Θαλασσινά, επί της λεωφόρου Ποσειδώνος (νο 14) στη Βάρκιζα.

Η αυθεντική γαστριμαργική εμπειρία δίπλα στη θάλασσα περιλαμβάνει χταπόδι ξυδάτο με κάπαρη και κρεμμύδι, φρέσκα μύδια πικάντικα με ούζο και ντομάτα, γαρίδες σχάρας, κριθαράκι και ό,τι άλλο λαχταρήσετε από τις προτάσεις του καταλόγου που αναγράφονται στον μαυροπίνακα. Συνοδεύστε τα με χύμα κρασί ή κάποιο από τα ούζα και τσίπουρα που βρίσκονται στη διάθεσή σας.