Όσο δύσκολες στιγμές κι αν πέρασε η Βόρεια Εύβοια το καλοκαίρι του 2021, οι ντόπιοι τις έχουν αφήσει πίσω και βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον. Ένα μέλλον γεμάτο με εμπειρίες που σίγουρα αξίζει κανείς να βιώσει. Ακόμη και τη χειμερινή περίοδο. Λίγο πριν ή μετά τις γιορτές.

Μπορεί η θάλασσα να αποτελεί το χαρακτηριστικό της στοιχείο, ωστόσο η Βόρεια Εύβοια έχει πλούσια γαστρονομία, ένα βουνό όνειρο για δραστηριότητες στη φύση, χωριά με πολύ σημαντικά θρησκευτικά αξιοθέατα και μνημεία, αλλά και την Αιδηψό, τη σύγχρονη λουτρόπολη που σαν χαμαιλέοντας μετατρέπεται σε προορισμό παντός καιρού για όλους. Ένα πλούσιο οδοιπορικό στη Βόρεια Εύβοια ξεκινάει με στάσεις σε σημεία που σίγουρα αξίζει να ανακαλύψετε.

Προκόπι Βόρεια Εύβοια

Αιδηψός: Η λουτρόπολη – προορισμός για όλες τις εποχές του χρόνου

Από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στη Βόρεια Εύβοια, αδιαμφισβήτητα, η λουτρόπολη της Αιδηψού, που κυριαρχεί στις επιλογές όλων κυρίως για τα περίφημα «φυσικά σπα» της. Οι ιαματικές ιδιότητες των θερμών πηγών της, άλλωστε, είναι γνωστές από την αρχαιότητα, καθώς υπάρχουν αναφορές σε αυτές στα έργα του Πλούταρχου, του Στράβωνα, του Αριστοτέλη και άλλων.

Άποψη της Αιδηψού

Στο υδροθεραπευτήριο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ιαματικά λουτρά, τόσο στην εξωτερική όσο και στις εσωτερικές πισίνες και λουτρά, καθώς και να θαυμάσει την αρχαιολογική συλλογή, με ευρήματα από τις ανασκαφές στη γύρω περιοχή. Οι πηγές της Αιδηψού είναι περισσότερες από 80 και η θερμοκρασία του νερού τους κυμαίνεται από 34 έως και 82 βαθμούς Κελσίου. Από αρχαιολογικά ευρήματα έχει διαπιστωθεί πως ο χώρος από όπου αναβλύζουν τα νερά είχε κινήσει το ενδιαφέρον των πρώτων προϊστορικών ανθρώπων.

Οι ιαματικές πηγές στην Αιδηψό

Όμως η Αιδηψός δεν είναι μόνο αυτό. Πρόκειται για ένα ολοζώντανο μέρος με πολλά νεοκλασικά κτίρια, που αποπνέουν έναν αέρα νοσταλγικό, σύγχρονες επιχειρήσεις, εστιατόρια και ταβέρνες και αξιόλογα ξενοδοχεία (ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το Λητώ και το Όμηρος στο κέντρο της πόλης) που ανεβάζουν τον πήχη ψηλά και αναδεικνύουν την Αιδηψό σε προορισμό παντός καιρού και για όλα τα γούστα και τις ηλικίες.

Άγιος Ιωάννης Ρώσος Προκόπι Βόρεια Εύβοια

Προκόπι: Ο θαυματουργός Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί κανείς στη Βόρεια Εύβοια και να μην κάνει την μικρή παράκαμψη πάνω στον περιφερειακό δρόμο Χαλκίδας- Αιδηψού για το χωριό Προκόπι, όπου φυλάσσεται το θαυματουργό ιερό λείψανο του Οσίου Ιωάννη του Ρώσου στην ομώνυμη εκκλησία που είναι αφιερωμένη στον άγιο. Τα λείψανα μεταφέρθηκαν εδώ το 1924 από πρόσφυγες από το Προκόπι στην Καππαδοκία της Μικράς Ασίας, και έκτοτε το χωριό αποτελεί δημοφιλή προορισμό, όχι μόνο του θρησκευτικού τουρισμού.

Άγιος Ιωάννης Ρώσος στο Προκόπι Βόρεια Εύβοια

Ακριβώς απέναντι από τον επιβλητικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου βρίσκεται και το αξιόλογο Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέου Προκοπίου, που εγκαινιάστηκε το 2018. Στους χώρους του εκτίθενται εκκλησιαστικά και λαογραφικά κειμήλια, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από το Προκόπι της Καππαδοκίας.

Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού Νέου Προκοπίου

Ωρεοί: Το απάνεμο αραξοβόλι που τόσο πολύ έχεις ανάγκη

Αν ένα σημείο στη Βόρεια Εύβοια, ακόμη και κατά την διάρκεια του χειμώνα, σου βγάζει αυτήν την ηρεμία και τη γαλήνη που τόσο πολύ αναζητάς στην καθημερινότητά σου αυτό δεν είναι άλλο από τους Ωρεούς, 5 χλμ. δυτικά της Ιστιαίας. Το γραφικό και ήσυχο ψαροχώρι είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι για να αποτινάξεις από πάνω σου κάθε ίχνος από την αγχώδη καθημερινότητά σου. Το χωριό θα γίνει το απάνεμο αραξοβόλι σου, το μέρος όπου πάντα θα επιστρέφεις γι’ αυτές τις τόσο πολύτιμες στιγμές που σου προσφέρει.

Ωρεοί

Η θέα και μόνο στα νερά του Ευβοϊκού ηρεμεί το πνεύμα και γαληνεύει την ψυχή. Είναι, βλέπεις, και αυτή η αιγιοπελαγίτικη αύρα που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Μια βόλτα, λοιπόν, κατά μήκος της παραλιακής περαντζάδας με τις γραφικές ψαρότρατες είναι αρκετή για να σε κάνει να αναθεωρήσεις την οπτική σου και να εκτιμήσεις όλα όσα έχεις. Άλλωστε, τα πιο απλά και αυθεντικά είναι και αυτά που σε κάνουν να χαμογελάς. Και στους Ωρεούς μόνο θα χαμογελάς.

Πρόκειται για έναν από τους πιο ιστορικούς οικισμούς στη Βόρεια Εύβοια (μαζί με την Ιστιαία) με την δημιουργία του να χάνεται στα βάθη των αιώνων. Δημοφιλέστερο σημείο των Ωρεών, ο περίφημος Ταύρος των Ωρεών, ένα γλυπτό φυσικού μεγέθους που βρέθηκε στη θάλασσα τον Αύγουστο του 1965 κατά τις εργασίες επέκτασης του λιμανιού. Κατασκευασμένος από πεντελικό μάρμαρο ζυγίζει περίπου 4,8 τόνους και παριστάνει έναν ταύρο σε στάση επίθεσης, ενώ πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σε όγκο και βάρος σωζόμενα γλυπτά που έχουν βρεθεί στη χώρα μας.

Αιγιοπελαγίτικη αισθητική στη Βόρεια Εύβοια

Αν ο δρόμος, λοιπόν, σε βγάλει στο συγκεκριμένο χωριό φρόντισε να έχεις λίγο χρόνο παραπάνω και να καθίσεις για τσιπουράκι και νόστιμους θαλασσινούς μεζέδες στο μεζεδοπωλείο «Στα Καλά Καθούμενα». Έτσι στα καλά καθούμενα θα αναρωτιέσαι πώς βρέθηκες σε αυτόν το μαγικό τόπο, αφήνοντας το βλέμμα να χαθεί στη θάλασσα και την απεραντοσύνη του ορίζοντα.

Βόρεια Εύβοια: Τα τοπικά προϊόντα που την ταξιδεύουν στα πέρατα του κόσμου

Σύκα Ταξιάρχη στη Βόρεια Εύβοια

Η Βόρεια Εύβοια είναι ένας τόπος ευλογημένος. Κάτι που γνωρίζουν πολύ καλά οι ντόπιοι και που οι επισκέπτες της περιοχής ανακαλύπτουν από την πρώτη κιόλας στιγμή. Εκτός από τη φύση, που αποτελεί σίγουρα ένα από τα χαρακτηριστικά της σημεία, η γη της περιοχής δίνει στους ανθρώπους της πολύτιμες πρώτες ύλες, οι οποίες όταν επεξεργαστούν σωστά -που επεξεργάζονται η αλήθεια είναι- δημιουργούν προϊόντα γαστρονομίας ΠΟΠ που ταξιδεύουν τη Βόρεια Εύβοια στα πέρατα του κόσμου. Όπως συμβαίνει με το περίφημα σύκα Ταξιάρχη, ένα ΠΟΠ προϊόν, που ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ταξιάρχη επεξεργάζεται με τα καλύτερα μέσα και στέλνει σε διάφορα σημεία του κόσμου -Αυστραλία, Κουβέιτ, Γερμανία, Κίνα, Αγγλία.

Ελαιοτριβείο Καΐρη στη Βόρεια Εύβοια

Κάτι που συμβαίνει και με το τοπικό ελαιοτριβείο της οικογένειας Καΐρη, στους Ωραιούς, που λειτουργεί από το 1930. Ακόμη, ο κύριος Κεντρής αναδεικνύει τη μεσογειακή διατροφή μέσα από τα προϊόντα του, καθιστώντας την ελιά ένα γκουρμέ προϊόν και συστήνοντάς την στους κατοίκους του Ισραήλ, της Αμερικής, της Ιαπωνίας, της Σαουδικής Αραβίας, της Ελβετίας κ.α., με καινοτόμα συσκευασία που της δίνει περισσότερη διάρκεια ζωής. Από τις πιο δημοφιλείς επιλογές σε γαλακτοκομικά προϊόντα αυτά του κυρίου Σχορετσανίτη στην Ιστιαία, τα οποία, ωστόσο, διατίθενται μόνο στην περιοχή, καθώς οι ποσότητες δεν αρκούν για να γνωρίσουν το ΠΟΠ προϊόν του και την εξαιρετική του προσπάθεια και όσοι δεν κατοικούν στο νησί.

Τελέθριο Βόρεια Εύβοια

Βόρεια Εύβοια: Δραστηριότητες στη φύση για τα ανήσυχα πνεύματα

Οι λάτρεις της φύσης και της περιπέτειας σε αυτήν το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να απευθυνθούν στο Explorevia και ο Δημήτρης με τη βοήθεια του Μπάμπη θα αναλάβουν τα υπόλοιπα. Η πεζοπορία στο βουνό Τελέθριο αποτελεί πραγματικά μια μοναδική εμπειρία ζωής, με το μεγαλείο της φύσης να απλώνεται μπροστά σας, τόσο υπέροχο που μοιάζει στην κυριολεξία με πίνακα ζωγραφικής. Αναλόγως τις αντοχές του καθενός υπάρχουν προτεινόμενες διαδρομές διάρκειας από μιάμιση έως και τέσσερις ώρες!

Ιππασία στις Καματριάδες στη Βόρεια Εύβοια

Όσοι, από την άλλη, δηλώνετε δεινοί ιππείς ή έστω θέλετε να απολαύσετε μια βόλτα με άλογο οι εγκαταστάσεις που έχει δημιουργήσει ο κύριος Τάσος Κατσικογιάννης στο χωριό Καματριάδες, γνωστές και ως Κέντρο Ιππασίας Καματριάδες, σίγουρα θα αποτελέσουν το «κερασάκι στην τούρτα» κατά την επίσκεψή σας στη Βόρεια Εύβοια.

*Ευχαριστούμε την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για το κάλεσμα και τις μοναδικές εμπειρίες που ζήσαμε.