Το τραπέζι γεμίζει με νόστιμα μαγειρεμένα πιάτα, τα οποία τιμούν δεόντως την ελληνική κουζίνα, στις επτά οικογενειακές ταβέρνες που ακολουθούν στα βόρεια προάστια.

Οικεία ατμόσφαιρα και οικογενειακό κλίμα, σε συνδυασμό με τις εκλεκτές γεύσεις μαγειρεμένες με περισσό μεράκι και αγάπη, συγκαταλέγονται στα όσα θα σας κάνουν να επιλέξετε τις παρακάτω προτάσεις για μια γευστική έξοδο με την οικογένεια που θα σας μείνει αξέχαστη.

Το Βραστό

Οφείλει την ονομασία του στην κλασική και διαχρονική κρεατόσουπα με μοσχαρίσιο κρέας από ελιά και κότσι, καρότα και σέληνο σε ζωμό κονσομέ, για την οποία και φημίζεται. Το Βραστό, στο Χαλάνδρι (Ροδοδάφνης και Ρόδων 3, Πολύδροσο,), λειτουργεί για περισσότερο από 40 χρόνια σερβίροντας σπιτικές γεύσεις της ελληνικής, κουζίνας, ξυπνώντας μνήμες από τα παλιά.

Σαλματάνης

Από τα πιο ιστορικά εστιατόρια- μεζεδοπωλεία, όχι μόνο της Κηφισιάς (Συγγρού 12), αλλά ολόκληρης της Αττικής, καθώς έχει κλείσει ήδη έναν αιώνα λειτουργίας. Ατμόσφαιρα θαλπωρής, φιλικό περιβάλλον, νόστιμα μαγειρευτά και ζουμερά κρεατικά της χώρας. Το χειμώνα σερβίρει τις γευστικές προτάσεις του δίπλα στο τζάκι, ενώ το καλοκαίρια στρώνει τραπέζια στην υπέροχη αυλή του.

Ασβεστόλακος

Ιστορικό μαγειρείο σε έναν μικρό πεζόδρομο στο κέντρο του Αμαρουσίου (Βασιλίσσης Σοφίας & Κοιμήσεως της Θεοτόκου 4), που μετρά 70 χρόνια «ζωής», καθώς λειτουργεί από το 1948 ως το πρώτο κουτούκι στην περιοχή.

Γευστικές προτάσεις, μαγειρεμένες σπιτικά με μια μοντέρνα πινελιά, που εμπνέονται από διάφορα σημεία της χώρας πρωταγωνιστούν καθημερινά στο μενού του. Κεφτεδάκια, μοσχάρι γιουβέτσι, λαχανοντολμάδες κ.α. Στα συν η σάλα με την παραδοσιακή διακόσμηση.

Κατσαρίνα

Λειτουργεί από το 1893 και αποτελεί μία από τις σταθερές αξίες των κατοίκων της Κηφισιάς. Γευστικές προτάσεις της ελληνικής κουζίνας γίνονται καθημερινά ανάρπαστες στην ταβέρνα Κατσαρίνα (Λ. Κηφισίας 311 & Π. Τσαλδάρη 43). Από την άνοιξη και μετά στρώνει τραπέζια και στην υπέροχη αυλή της. Εδώ θα φάτε νόστιμα μαγειρευτά και θα εξυπηρετηθείτε αρκετά γρήγορα.

Κίτσουλας

Παραδοσιακό μαγειρείο που λειτουργεί στο Χαλάνδρι (Φιλικής Εταιρείας 25) από το 1946. Εδώ το ντεκόρ είναι απλό –μην περιμένετε επιτηδευμένο ντιζάιν και προσεγμένο ύφος– όμως το φαγητό έρχεται κατευθείαν από την κατσαρόλα της γιαγιάς και σας μυεί με τον καλύτερο τρόπο στις ελληνικές σπιτικές γεύσεις. Ο Κίτσουλας φημίζεται για τις πίτες, το στιφάδο, τους λαχανοντολμάδες και τον κόκορα κρασάτο.

Ο Βλάχος

Γενναίες μερίδες και σωστή σχέση ποιότητας- τιμής στα όσα το έχουν καθιερώσει στο απόλυτο κρεατοφαγικό στέκι στα βόρεια προάστια. Στον Βλάχο, λοιπόν, στα Μελίσσια (Κων/νου Καραμανλή & 17ης Νοεμβρίου) θα παραγγείλετε, αποκλειστικά, χοιρινά μπριζολάκια, είτε πάνω σε ένα «βουνό» τηγανητές πατάτες, είτε χωρίς (σε αυτήν την περίπτωση κερδίζετε σε κρέας καθώς ο αριθμός στα μπριζολάκια αυξάνεται κατά ένα) και χειροποίητες, σπιτικές πίτες να γλείφετε και τα δάχτυλά σας.

Η Βλάχικη Γάστρα- Γούλας

Μια ιστορική, οικογενειακή ταβέρνα που θα σας φέρει μέχρι την Ροδόπολη (Κολοκοτρώνη 14). Μετρώντας περισσότερα από 40 χρόνια λειτουργίας, φημίζεται για την οικεία ατμόσφαιρα και τις σπιτικές γεύσεις που σερβίρει, πλέον, στους θαμώνες της. Τα νοστιμότατα παϊδάκια, οι ολόφρεσκες τηγανητές πατάτες κομμένες στο χέρι και φυσικά η φημισμένη γάστρα της στα όσα την έχουν καθιερώσει στις επιλογές του κοινού για ένα γεύμα μακριά από την βουή της πόλης (κυρίως) το Σαββατοκύριακο.