Αν ψάχνετε αφορμή για να φύγετε για λίγο από το κλεινόν άστυ, η πρώτη απόδραση του χρόνου με βουνίσια ατμόσφαιρα αποτελεί την καλύτερη. Ακόμη και για ημερήσια εκδρομή από την Αθήνα, τα ορεινά χωριά που ακολουθούν παρακάτω αποτελούν ιδανική επιλογή για μια ημέρα στο βουνό.

Αράχωβα

Αράχωβα

Το κοσμοπολίτικο χωριό με τις γραφικές γωνίες κατατάσσεται στους αγαπημένους προορισμούς των εκδρομέων του Σαββατοκύριακου, διήμερης ή μονοήμερης απόδρασης, (ειδικά για όσους έχουν ως βάση τους την Αθήνα) γιατί όπως και να το κάνουμε η Αράχωβα είναι μία και μοναδική και γνωρίζει πολύ καλά πώς να «κακομαθαίνει» τους επισκέπτες της. Η Αράχωβα, λοιπόν, με το χαρακτηριστικό Ρολόι (ή Ώρα όπως το αποκαλούν οι ντόπιοι) και τη Γέφυρα, τον «πρωταγωνιστή» κεντρικό δρόμο και τη «ζεστή αγκαλιά» της Πλατείας Λάκκας, τις αμέτρητες επιλογές σε φαγητό, ποτό, αγορές και διαμονή και το φημισμένο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού, αποτελεί και την πρώτη σκέψη του καθενός όταν οργανώνει μια χειμερινή εξόρμηση στα βουνά.

Στενή, Εύβοια

Στενή Ευβοίας

Για μια κοντινή απόδραση από την Αττική, που συνδυάζει τον φυσικό πλούτο με το νόστιμο φαγητό, η Στενή στην Κεντρική Εύβοια, αποτελεί ιδανική επιλογή. Αγαπημένος προορισμός των κατοίκων της Χαλκίδας, συναντάται σε απόσταση 30 χλμ. από την πρωτεύουσα του νησιού, και εκπλήσσει ευχάριστα τους επισκέπτες της. Σε ένα υπέροχο τοπίο με πλατάνια, μαύρη ελάτη, καστανιές και τρεχούμενα νερά, η Στενή στις παρυφές του όρους Δίρφυς, σε υψόμετρο 400 μέτρων, αποτελεί πραγματικό παράδεισο για τους κατοίκους της Αττικής, και όχι μόνο. Οι παραδοσιακές ταβέρνες του χωριού φημίζονται για τις νοστιμιές τους, τόσο για τα ψητά στη σούβλα, όσο και για τα σπιτικά μαγειρευτά τους.

Τρίκαλα Κορινθίας

Τρίκαλα Κορινθίας

Έχουν ταυτίσει το όνομά τους με τις ορεινές αποδράσεις, καθώς βρίσκονται φωλιασμένα στο βουνό της Ζήρειας, στην Ορεινή Κορινθία. Τα Τρίκαλα Κορινθίας, χτισμένα σε υψόμετρο από 900 έως 1.100 μέτρα, είναι ένας μικρός χειμερινός παράδεισος, κρυμμένος μέσα σε ένα υπέροχο ελατοδάσος. Αποτελούνται από τρεις συνοικίες τα Άνω, Μέσα, και Κάτω Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1.100, 1.00 και 900 μέτρων αντίστοιχα. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τους οικισμούς και σε υψόμετρο 1500μ. βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας.

Βυτίνα, Αρκαδία

Κλεφτή ματιά στη Βυτίνα

Η ορεινή Αρκαδία αποτελεί πάντα καλή επιλογή, στην περίπτωση που έχετε ξεμείνει από ιδέες για μια κοντινή απόδραση από την Αττική. Από τα πιο δημοφιλή, όμορφα και γραφικά χωριά της η Βυτίνα, που προσφέρει στους επισκέπτες της έντονες συγκινήσεις με τοπία μέσα στην καταπράσινη φύση του Μαινάλου, γραφικές εικόνες με όμορφα κτίρια και πέτρινα σοκάκια, παραδοσιακές γεύσεις και προϊόντα στις ταβέρνες και τα μαγαζάκια της. Στο χωριό συναντάται και ο πιο ρομαντικός δρόμος της χώρας και με τη… βούλα, ο λεγόμενος «δρόμος της αγάπης».