Το Koks είναι ένα εστιατόριο με δύο αστέρια Michelin στα Νησιά Φερόε, ένα βραχώδες αρχιπέλαγος στον Βόρειο Ατλαντικό. Εκεί, ο σεφ Poul Andrias Ziska, με καταγωγή και ο ίδιος από τα νησιά Φερόε, φτιάχνει μια avant-garde άποψη για την τοπική κουζίνα, χρησιμοποιώντας τεχνικές αιώνων, καθώς και εκείνες που επιλέγουν να χρησιμοποιούν σε μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου.

Ωστόσο, το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο στον κόσμο θα είναι σύντομα ακόμη πιο απομακρυσμένο, καθώς μετακομίζει στη Γροιλανδία.

Koks: Το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο με αστέρι Michelin στον κόσμο

Ένα γεύμα στο βραβευμένο με αστέρι Michelin Koks έμοιαζε πάντα κάτι σαν μια ειδική αποστολή. Για να φτάσετε εκεί, πρέπει πρώτα να πετάξετε στα Νησιά Φερόε, ένα τραχύ ημιαυτόνομο αρχιπέλαγος της Δανίας 200 μίλια βόρεια της Σκωτίας στον παγωμένο Βόρειο Ατλαντικό. Μόλις φτάσετε στη χώρα, θα χρειαστεί να οδηγήσετε κατά μήκος στενών δρόμων περνώντας μέσα από ένα σκηνικό που θυμίζει πολύ «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών», καθώς και μέσα από μια υποθαλάσσια σήραγγα για να φτάσετε στη μοναχική άκρη της λίμνης Leynavatn.

Από εκεί, πρέπει να εγκαταλείψετε το αυτοκίνητό σας και να μεταφερθείτε στο πίσω κάθισμα ενός Land Rover για τη βραχώδη ανάβαση στον τελικό προορισμό σας: μια απομονωμένη ξύλινη αγροικία που στεγάζει το πιο απομακρυσμένο εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin στον κόσμο.

Ωστόσο, ακόμη και αυτό, προφανώς, δεν ήταν αρκετά επικό για τους ιδιοκτήτες του. Στις 23 Φεβρουαρίου, ο επικεφαλής σεφ του εστιατορίου, Poul Andreas Ziska, πέταξε 1.300 μίλια δυτικά σε ένα σημείο 200 μίλια πάνω από τον Αρκτικό Κύκλο για να ξεκινήσει το έργο της μετακόμισης του Koks στη Γροιλανδία.

Για τα επόμενα δύο καλοκαίρια, το εστιατόριο θα στεγάζεται στο Ilimanaq Lodge, μια διαδρομή 40 λεπτών με βάρκα στον κόλπο από το Ilulissat, μια πόλη που είναι περισσότερο γνωστή για τα παγόβουνα της. Αυτή, μάλιστα, θα είναι και η πρώτη φορά που ένα εστιατόριο προσφέρει κουζίνα βραβευμένη από αστέρι Michelin στη Γροιλανδία.

Koks: Οι πρώτες ύλες πάντα στο επίκεντρο

Οι πρώτες ύλες βρισκόταν πάντα στο επίκεντρο για τους ιθύνοντες του Koks. Εμπνευσμένος από τη Νέα Σκανδιναβική προσέγγιση που συνάντησε στην Κοπεγχάγη, ο ιδρυτής και σεφ Leif Sørensen ξεκίνησε να παρουσιάσει τις τοπικές πρώτες ύλες των νησιών και να εκλεπτύνει ό,τι θεωρούνταν μέχρι τότε μια ενδιαφέρουσα αλλά περιορισμένη τοπική κουζίνα.

Οι θυελλώδεις άνεμοι δυσκολεύουν την καλλιέργεια λαχανικών στα νησιά και οι κάτοικοί τους δεν έχουν παράδοση να τρώνε τα παρθένα οστρακοειδή που ευδοκιμούν στα νερά τους, εξάγοντας το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς τους στους Ευρωπαίους γείτονές τους στα νοτιοανατολικά. Αντίθετα, η παραδοσιακή τοπική διατροφή αποτελείται κυρίως από μπακαλιάρο, φάλαινα, αυγά θαλάσσιων πτηνών και ένα πικάντικο αρνί αποξηραμένο στον αέρα, ωριμασμένο χωρίς αλάτι, που ονομάζεται ræst.

Η κουζίνα του πιο απομακρυσμένου εστιατορίου στον κόσμο

Ο Poul Andrias Ziska, ο οποίος εργαζόταν ως sous chef του Sørensen έως ότου ανέλαβε το εστιατόριο το 2014, έχει προωθήσει ακόμη περισσότερο το μενού με 17 και πλέον πιάτα, κερδίζοντας το πρώτο του αστέρι Michelin το 2017. «Δουλεύουμε πολύ με τις καθαρές, αγνές γεύσεις του ωκεανού», σημειώνει ο ίδιος.