Ο χειμώνας είναι εδώ, τα χιόνια έχουν ντύσει με το λευκό πέπλο τους, τους ορεινούς όγκους της χώρας, και όχι μόνο, και οι εξορμήσεις με φόντο το ολόλευκο σκηνικό τους αποτελούν πλέον το ζητούμενο για τους περισσότερους. Σε κοντινή απόσταση από δημοφιλή χιονοδρομικά κέντρα, λοιπόν, βρίσκονται κουκλίστικα χωριά που αποτελούν την ιδανικότερη επιλογή για μια περιπετειώδη χειμερινή εξόρμηση.

Καλάβρυτα, Χελμός

Τα Καλάβρυτα από ψηλά

Από τους πιο αγαπητούς προορισμούς της Πελοποννήσου, τα Καλάβρυτα, ειδικά για τους weekenders της Αθήνας, αποτελούν πάντα μια καλή ιδέα για εξόρμηση στη φύση. Η γραφική κωμόπολη που συνδυάζει γραφικότητα και φυσικό πλούτο, είναι ιδανική επιλογή για διακοπές στη φύση. Αν είστε λάτρεις του σκι το χιονοδρομικό θα αποτελέσει σίγουρα σημείο αναφοράς σας, ενώ οι υπόλοιποι θα απολαύσετε σίγουρα τις βόλτες σας στα πέτρινα σοκάκια αλλά και το νόστιμο φαγητό στις παραδοσιακές της ταβέρνες. Από τις εξορμήσεις που σίγουρα πρέπει να πραγματοποιήσει ο επισκέπτης των Καλαβρύτων αυτή στην υπέροχη φύση στο φαράγγι του Βουραϊκού, καθώς και η επίσκεψη στην ιστορική Ιερά Μονή Αγίας Λαύρας, σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τα Καλάβρυτα.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, Καϊμάκτσαλαν

Γραφικό σοκάκι στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο

Ο δημοφιλέστερος, ίσως, χειμερινός προορισμός στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ένα υπέροχο γραφικό χωριό, σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, το Καϊμακτσαλάν. Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον ορεινό όγκο του Βόρα, αποτελεί αγαπημένη επιλογή τόσο για τους λάτρεις των χειμερινών σπορ, όσο και εκείνων που θέλουν να περάσουν όμορφες, χουχουλιάρικες στιγμές σε ένα πανέμορφο χωριό. Λιθόστρωσα σοκάκια και πέτρινα κτίρια χαρακτηριστικής, μακεδονίτικης παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα στοιχεία που του προσθέτουν απαράμιλλη γοητεία.

Ελάτη- Περτούλι, Τρίκαλα

Η Ελάτη από ψηλά

Η Ελάτη και το Περτούλι, τα «γειτονικά» χωριά των Τρικάλων κάθε χειμώνα προσελκύουν αμέτρητους επισκέπτες οι οποίοι τα επιλέγουν για να απολαύσουν το χειμερινό τους τοπίο σε όλο του το μεγαλείο. Πρόκειται για τα πιο γνωστά χωριά του Κόζιακα, τα οποία συναντώνται σε υψόμετρο 938 και 1.200 μέτρων αντίστοιχα. Η Ελάτη είναι το μεγαλύτερο από τα ορεινά χωριά στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το Περτούλι εκείνο με το μεγαλύτερο υψόμετρο. Πρόκειται για δύο πετρόχτιστους παραδοσιακούς οικισμούς, που αποτελούν ιδανική επιλογή για τους εκδρομείς της περιοχής που θέλουν να βρίσκονται κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου.

Τρίκαλα Κορινθίας, Ζήρεια

Τρίκαλα Κορινθίας

Έχουν ταυτίσει το όνομά τους με τις ορεινές αποδράσεις, καθώς βρίσκονται φωλιασμένα στο βουνό της Ζήρειας, στην Ορεινή Κορινθία. Τα Τρίκαλα Κορινθίας, χτισμένα σε υψόμετρο από 900 έως 1.100 μέτρα, είναι ένας μικρός χειμερινός παράδεισος, κρυμμένος μέσα σε ένα υπέροχο ελατοδάσος. Αποτελούνται από τρεις συνοικίες τα Άνω, Μέσα, και Κάτω Τρίκαλα, σε υψόμετρο 1.100, 1.00 και 900 μέτρων αντίστοιχα. Σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τους οικισμούς και σε υψόμετρο 1500μ. βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο της Ζήρειας.

Αγόριανη, Παρνασσός

Ο Επτάλοφος στον Παρνασσό

Για πολλούς θεωρείται το αντίπαλο δέος της Αράχωβας, καθώς τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες στο γραφικό και πανέμορφο σκηνικό της. Βουτηγμένη στην καταπράσινη αγκαλιά του Παρνασσού (στο βορειοδυτικό τμήμα του ορεινού όγκου και σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού), η Αγόριανη (γνωστή και ως Επτάλοφος) είναι ένα μικρό και παραδοσιακό χωριουδάκι χτισμένο σε υψόμετρο 850 μέτρων και χωμένο στην αγκαλιά πυκνών ελατοδασών. Εδώ, τα σπίτια είναι πετρόχτιστα και η κεντρική πλατεία βρίσκεται κάτω από τη σκιά των αιωνόβιων πλατάνων με τον αχό των γάργαρων τρεχούμενων νερών του καταρράκτη να λειτουργεί ως φυσικό soundtrack. Στις μικρές και ζεστές ταβερνούλες που θα βρείτε εδώ θα δοκιμάσετε παραδοσιακά πιάτα και θα χουχουλιάσετε με την παρέα σας πίνοντας κρασάκι. Οι φυσιολάτρες σημειώστε ότι από την Αγόριανη ξεκινάει πεζοπορικό μονοπάτι (Ε4) για τους Δελφούς, μια διαδρομή που διαρκεί 6 περίπου ώρες.