Σίγουρα θα έχετε ακούσει για τις υπερατλαντικές πτήσεις με τη διάρκειά τους να μετριέται σε πολλές ώρες. Γνωρίζετε, όμως, ότι υπάρχουν και εξαιρετικά σύντομες πτήσεις η διάρκεια των οποίων δεν ξεπερνά καν το ένα λεπτό; Υπάρχει μια τέτοια πτήση, λοιπόν, η πιο σύντομη σε διάρκεια παγκοσμίως, το δρομολόγιο της οποίας στην ουσία συνδέει δύο από τα νησιά Όρκνεϋ, στη Σκωτία. Ο χρόνος ταξιδιού είναι μικρότερος από τον χρόνο που χρειάζεται για να προσαρμοστεί κανείς σε μια πτήση, δηλαδή 90 δευτερόλεπτα κυριολεκτικά!

Πτήσεις

Η μικρότερη σε διάρκεια πτήση παγκοσμίως

Η πτήση εκτελείται μεταξύ των αεροδρομίων Westray και Papa Westray και πραγματοποιείται από από την περιφερειακή αεροπορική εταιρεία της Σκωτίας, Loganair. Η συνολική απόσταση που διανύεται είναι περίπου 2,7 χλμ., η οποία είναι περίπου ίδια με το μήκος του διαδρόμου προσγείωσης στο αεροδρόμιο του Εδιμβούργου. Η Loganair εκτελεί αυτήν την πτήση με ένα από τα δύο αεροσκάφη Britten-Norman Islander, ενώ πραγματοποιείται με έναν πιλότο και η χωρητικότητά της φτάνει τους μόλις οκτώ επιβάτες.

Στην ουσία, αυτό που κάνει η αεροπορική που εκτελεί την συγκεκριμένη πτήση είναι να προσφέρει μια αεροπορική «γέφυρα» μεταξύ αυτών των δύο μικροσκοπικών νησιών της Σκωτίας εδώ και περίπου 50 χρόνια, καθιστώντας την τη συντομότερη τακτική πτήση χωρίς στάση οπουδήποτε στον κόσμο. Η πτήση αν και διαρκεί λίγο περισσότερο από ένα λεπτό, μερικές φορές πραγματοποιείται σε 53 δευτερόλεπτα, ανάλογα με τον ουραίο άνεμο. Πρόκειται για ένα δρομολόγιο που χρησιμοποιείται κυρίως από τους κατοίκους των Νήσων Όρκνεϋ για τις καθημερινές τους ρουτίνες.

Πτήσεις

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια και απόσταση πτήση παγκοσμίως

Στις μεγαλύτερες πτήσεις συγκαταλέγονται οι πτήσεις που ταξιδεύουν είτε για μεγαλύτερη διάρκεια είτε για μεγαλύτερη απόσταση. Πολλές αεροπορικές εταιρείες διεκδικούν τα ρεκόρ για πτήσεις μεγαλύτερης απόστασης, μεγαλύτερο χρόνο ταξιδιού και πτήσεις χωρίς στάση. Στο πρόσφατο παρελθόν, αυτές είναι μερικές εμπορικές και τακτικές πτήσεις που κατάφεραν να ταξιδέψουν περισσότερο, και μάλιστα ασταμάτητα.

Qantas
  • Νέα Υόρκη προς Σιγκαπούρη, Singapore Airlines, Απόσταση: 15.322 χλμ., Χρόνος πτήσης: 18 ώρες, 40 λεπτά
  • Όουκκλαντ προς Ντόχα, Qatar Airways, Απόσταση: 14.535 χλμ., Χρόνος πτήσης: 18 ώρες, 5 λεπτά
  • Περθ προς Λονδίνο, Qantas, Απόσταση: 14.500 χλμ., Χρόνος πτήσης: 17 ώρες, 15 λεπτά
  • Ώκλαντ προς Ντουμπάι, Emirates, Απόσταση: 14.200 χλμ., Χρόνος πτήσης: 17 ώρες, 5 λεπτά