Τα εγκλήματά τους ήταν πως καταράστηκαν τα πλοία του Βασιλιά της Αγγλίας ή πως έδωσαν σε κάποιον εχθρό τους πονοκέφαλο ή πως τους μετέτρεψαν σε κουκουβάγιες και άλλα πολλά τέτοια… Τώρα, αιώνες μετά από την εκτέλεσή τους χιλιάδες γυναίκες από τη Σκωτία θα αθωωθούν κι επισήμως με νόμο.

Έχουν περάσει σχεδόν 300 χρόνια μετά το «κυνήγι μαγισσών» στη χώρα και στο Κοινοβούλιο της Σκωτίας θα τεθεί προς ψήφιση νόμος που θα ζητήσει να «καθαρίσει» το όνομα περίπου 4.000 γυναικών που καταδικάστηκαν ως «μάγισσες», με περισσότερες από τις μισές να εκτελούνται κιόλας. Ο νόμος έχει και την υποστήριξη της Πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζεον. Προηγήθηκαν 2,5 χρόνια καμπάνιας, ενώ υπάρχει και προηγούμενο από έναν αντίστοιχο νόμο που πέρασε στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ το 2001, που χαρακτήρισε αθώα τα θύματα των δικών στο Σάλεμ.

Οι δίκες στη Σκωτία άρχισαν στα τέλη του 16ου αιώνα. Το 1590 η Γκέιλις Ντάνκαν, μια υπηρέτρια, βασανίστηκε προκειμένου να ομολογήσει πως συνάντησε τον Σατανά και συνωμότησαν προκειμένου ν’ αποτρέψουν το γάμο του Βασιλιά Ιάκωβου με την Άννα της Δανίας. Η Ντάνκαν ήταν μια από τις 3.873 «μάγισσες» που καταδικάστηκαν, ενώ 2.600 εκτελέστηκαν – είτε τις κρέμασαν είτε τις έκαψαν.

Ο οργανισμός «Witches of Scotland», δηλαδή «Μάγισσες της Σκωτίας», που άρχισε την προσπάθεια του το 2018, όχι μόνο ζητά τη συγχώρεση των καταδικασμένων, αλλά μια επίσημη συγγνώμη από την κυβέρνηση της Σκωτίας καθώς και ν’ ανεγερθεί ένα μνημείο προς τιμήν των θυμάτων. «Μεταξύ του 16ου και του 18ου αιώνα εκτελέστηκαν πέντε φορές περισσότεροι άνθρωποι στη Σκωτία σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό: στο Σάλεμ 300 άνθρωποι κατηγορήθηκαν και 19 εκτελέστηκαν», ανέφερε η Κλερ Μίτσελ πρόεδρος του οργανισμού. «Αυτό το λάθος πρέπει να διορθωθεί», δήλωσε η Νάταλι Ντον, η πολιτικός που κίνησε τις νομοθετικές διαδικασίες. Τον περασμένο μήνα στα σκωτσέζικα ΜΜΕ αποκαλύφθηκε πως και η Εκκλησία της Σκωτίας πρόκειται να ζητήσει συγγνώμη για το ρόλο που έπαιξε «στην κακομεταχείριση και εκτέλεση χιλιάδων γυναικών».