Το χωριό του Αγίου Γερμανού στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας μοιάζει με κινηματογραφικό σκηνικό από ταινία του Αγγελόπουλου. Το ατμοσφαιρικό θέαμα με το τοπίο στην ομίχλη και τη λίμνη κάτω από τα σύννεφα κατά την ανατολή του ήλιου, είναι μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες του χωριού που συγκλονίζουν. Η ιδιαίτερη αύρα και το πέπλο μυστηρίου που αποπνέει το τοπίο μόνο ρίγη συγκίνησης προκαλούν σε όσους έχουν την τύχη να το αντικρίζουν από κοντά. Οι υπόλοιποι, μπορείτε να αρκεστείτε στις ονειρικές εικόνες και να ταξιδέψετε έστω και νοητά σε ένα από τα πιο γοητευτικά σημεία του τόπου μας.

Άγιος Γερμανός: Σαν σκηνικό από ταινία

Ο Άγιος Γερμανός είναι ένα από τα λίγα χωριά που έχει την τύχη να χαίρει άπλετης θέας στα νερά της Μεγάλης Πρέσπας και ένα από τα λιγοστά που βρίσκεται σε τόσο κοντινή απόσταση από αυτόν τον μαγικό, στην κυριολεξία τόπο. Συναντάται σε απόσταση 45 χλμ. από τη Φλώρινα, σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, με το τοπίο ολόγυρά του να το έχουν αναδείξει σε έναν από τους κορυφαίους προορισμούς της Φλώρινας -κυρίως κατά το χειμώνα με την μυστηριακή ατμόσφαιρά του να γοητεύει τους πάντες.

Η αυθεντικότητα και το ανέπαφο παραδοσιακό στοιχείο είναι δύο από τα χαρακτηριστικά που μέχρι σήμερα διατηρούν οι λιγοστοί κάτοικοι του χωριού με σεβασμό και αγάπη. Τα πέτρινα σπίτια του αποτελούν χαρακτηριστικό δείγμα της ντόπιας, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ενώ τα ήσυχα και γραφικά σοκάκια του λειτουργούν σαν χρονομηχανή για ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Από τα σημεία αναφοράς του χωριού, εκτός από τη Μεγάλη Πρέσπα, και η εκκλησία του Αγίου Γερμανού, μια βυζαντινή εκκλησία που χρονολογείται από τον 10ο αιώνα και στην οποία οφείλει την ονομασία του το χωριό. Το σκηνικό συμπληρώνουν τα παραδοσιακά καφενεία και οι γραφικές, οικογενειακές ταβέρνες που προσφέρουν μια αυθεντική χωριάτικη εμπειρία στους επισκέπτες του χωριού.

Τέλος, ο παραδοσιακός νερόμυλος που συναντάται λίγο έξω από το χωριό σε απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια, είναι ο μοναδικός από τους 20 που λειτουργούσαν στην περιοχή, ο οποίος έχει αποκατασταθεί πλήρως και αποτελεί ένα από τα δημοφιλή αξιοθέατα το χωριού. Το ισόγειο πέτρινο κτίσμα με την ξύλινη στέγη που δημιουργήθηκε το 1930, έχει κερδίσει βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Άγιος Γερμανός: Εξόρμηση στη φύση της Φλώρινας

Από τις διαδρομές που σίγουρα αξίζει να απολαύσει ο επισκέπτης του Αγίου Γερμανού είναι αυτή δίπλα στο ποτάμι Στάρα με τους μικρούς καταρράκτες, βορειοανατολικά του χωριού. Φανταστικά δάση οξιάς και ελάτου σε μια διαδρομή που συνεχίζει προς τις κορυφές Καλό Νερό και Μάζι, 2.156 μ. και 2.060 μ. υψόμετρο αντίστοιχα. Η θέα από εδώ προς τις λίμνες το καλύτερο φωτογραφικό κλικ που θα αποτυπώσετε κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στο χωριό.