Ένα γοητευτικό ταξίδι στο χρόνο θα έχει την δυνατότητα να ζήσει ο επισκέπτης της Βέροιας, μόλις βρεθεί στη γραφική Μπαρμπούτα ή παλιά εβραϊκή συνοικία. Κτίρια χαρακτηριστικής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής και μια νοσταλγική ατμόσφαιρα, δίπλα στον ποταμό Τριπόταμο, κερδίζουν αμέσως τις εντυπώσεις.

Παρόλο που η Βέροια είναι μια σύγχρονη πόλη που ζει στο σήμερα, απολαμβάνει, παράλληλα και την ιστορία των 2.500 χρόνων που κουβαλάει στην «πλάτη» της. Η επίσκεψη στην όμορφη πόλη της Μακεδονίας, πρωτεύουσα του νομού Ημαθίας, είναι γεμάτη εκπλήξεις με κορυφαία όλων την εμπειρία που βιώνει ο επισκέπτης στην εβραϊκή συνοικία, μια από τις πιο όμορφες, γραφικές και νοσταλγικές παραδοσιακές συνοικίες της πόλης.

Η πιο φημισμένη, ίσως, από τις παραδοσιακές συνοικίες της Βέροιας, είναι η λεγόμενη Μπαρμπούτα, ή αλλιώς γνωστή και ως παλιά εβραϊκή συνοικία. Ένα ταξίδι στο χρόνο ξεκινά μόλις βρεθεί κανείς εδώ, με τις εικόνες που θα αντικρίσει να του δημιουργήσουν μια γλυκιά νοσταλγία.

Η Μπαρμπούτα, λοιπόν, βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Βέροιας, δίπλα στα νερά του ποταμού Τριπόταμου. Στην ουσία πρόκειται για τη ζωντανή απόδειξη της διαχρονικής ύπαρξης των Εβραίων στην πόλη, αλλά και χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής, καλλιτεχνικής και θρησκευτικής τους παράδοσης. Χρονολογείται από το 50 μ.Χ. και η ονομασία της οφείλεται σε μία βρύση που βρίσκεται στην περιοχή μέχρι και σήμερα.

Βόλτα στην εβραϊκή συνοικία της Βέροιας

Η εβραϊκή συνοικία της Βέροιας έχει αμυντικό χαρακτήρα, με τα σπίτια της να είναι κολλημένα το ένα στο άλλο, σχηματίζοντας ένα τρίγωνα με ελάχιστα ανοίγματα. Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία των κτιρίων της Μπαρμπούτας είναι τα σαχνισιά, οι προεξοχές- μπαλκόνια στις προσόψεις τους, βαμμένα σε έντονα χρώματα, αλλά και οι βαριές εξώπορτες.

Στο κέντρο της γειτονιάς συναντάται η Συναγωγή, που θεωρείται η αρχαιότερη σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με εντυπωσιακό εσωτερικό διάκοσμο. Μια βόλτα στην εβραϊκή συνοικία της Βέροιας προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχες εικόνες, με περίπου 50 από τα χαρακτηριστικά κτίρια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής να είναι διατηρημένα σε πολύ καλή κατάσταση.