Από τα πιο χαρακτηριστικά στοιχεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα γραφικά, επιβλητικά και εντυπωσιακά γεφύρια σε διάφορες περιοχές της ,που κεντρίζουν το ενδιαφέρον με την ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική τους. Τόσο η όψη όσο και η ιστορία τους προκαλούν θαυμασμό στους επισκέπτες τους, με τις εικόνες που αντικρίζει κανείς σε αυτά να μένουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη.

Καλογερικό

Λίγο πριν την είσοδο του χωριού Κήποι στο Κεντρικό Ζαγόρι, το γεφύρι Καλογερικό, ένα από τα λιγοστά τρίτοξα γεφύρια που σώζονται μέχρι σήμερα, κεντρίζει τα βλέμματα των επισκεπτών της περιοχής. Γνωστό και ως γεφύρι του Πλακίδα, είναι ένα από τα διασημότερα του Ζαγορίου, με το μήκος του να αγγίζει τα 55 μέτρα και το πλάτος καταστρώματος να ξεπερνά τα 3. Το πιο εντυπωσιακό, όμως, στοιχείο όλων είναι το γεγονός ότι οι τρεις ημικυκλικές του καμάρες, σε αρμονική παράταξη μεταξύ τους, δίνουν την εντύπωση της ελαφριάς κίνησης, κάτι σαν να βλέπει κανείς μια κινούμενη κάμπια. Η δημιουργία του τοποθετείται στο 1814 και χτίστηκε ώστε να εξυπηρετεί τις μετακινήσεις και τις αγροτικές εργασίες των κατοίκων των χωριών Κήποι και Κουκούλι, ανάμεσα στα οποία εντοπίζεται.

Πορτίτσα, Γρεβενά

Το γεφύρι της Πορτίτσας στο νομό Γρεβενών, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Σπήλαιο, δημιουργήθηκε το 1743, χρηματοδοτούμενο από τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου που βρίσκεται στο χωριό. Το μήκος αγγίζει στο σύνολο τα 34 μέτρα και το πλάτος του τα 2,70, με το ύψος του να φτάνει τα 7,80 και το άνοιγμα της μεγάλης του καμάρας τα 13,80 μέτρα. Αυτό που προκαλεί δέος και θαυμασμό στον επισκέπτη είναι οι δύο επιβλητικοί βράχοι ύψους 150- 200 μέτρων, που υψώνονται ακριβώς πίσω από το γεφύρι και δημιουργούν το ομώνυμο φαράγγι. Το φαράγγι έχει συνολικό μήκος περίπου πεντακόσια μέτρα και σε κάποιο σημείο τα νερά γίνονται λίγο περισσότερο ορμητικά οπότε και χρειάζεται περισσότερη προσοχή.

Παλαιοκαρυά, Τρίκαλα

Μία από τις πιο συγκλονιστικές εικόνες που αντικρίζει κανείς στο νομό Τρικάλων, το γεφύρι της Παλαιολαρυάς. Το επιβλητικό μονότοξο γεφύρι, χρονολογείται από το 1.500, έχει ύψος που ξεπερνά τα 9 μέτρα, με το άνοιγμα του τόξου του να αγγίζει σχεδόν τα 20. Βρίσκεται σε ένα στένωμα, μισό χιλιόμετρο από το χωριό της Κάτω Παλαιοκαρυάς και συγκλονίζει τους πάντες με τις εικόνες που προσφέρει στους επισκέπτες του. Η ήδη εντυπωσιακή εικόνα ενισχύεται από δύο τεχνητούς καταρράκτες, 12 και 2 μέτρων αντίστοιχα, που δημιουργούνται από δύο φράγματα του 1970.