Χτισμένο σε υψόμετρο 1.000 μέτρων το παραδοσιακό χωριό Σπήλαιο, συναντάται σε απόσταση 26 χλμ. από την πόλη των Γρεβενών και αποτελεί έναν πραγματικά παραδεισένιο προορισμό, παραδομένο στην αγκαλιά της πλούσιας φύσης του όρους Όρλιακα.

Με ένα μοναδικό φυσικό τοπίο ολόγυρά του, το χωριό είναι γνωστό και ως το «μπαλκόνι» της Πίνδου, για την υπέροχη θέα που προσφέρει στους επισκέπτες του, η οποία φτάνει από την σαν ψεύτικη Βάλια Κάλντα, μέχρι τον επιβλητικό Όλυμπο.

Το χωριό χαρακτηρίζεται για τα παραδοσιακά σπίτια, τα πέτρινα γεφύρια και τα τρεχούμενα νερά που συναντώνται σε κοντινή απόσταση, καθώς και για τις εκκλησίες και διάφορα αξιοθέατα με μεγάλη ιστορία. Εδώ, αξίζει κανείς να παρατηρήσει από κοντά το πέτρινο κτίριο του δημοτικού σχολείου, χτισμένο το 1930, ένα από τα πρώτα που δημιουργήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή.

Από τα σημεία αναφοράς του Σπήλαιου το γεφύρι της Πορτίτσας, που χρονολογείται από το 1743 -το πλήρες άνοιγμα της μεγάλης καμάρας του φτάνει στα 14 μέτρα περίπου- ακριβώς μπροστά από το ομώνυμο επιβλητικό φαράγγι μήκους περίπου 500 μέτρων.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, και η ιστορική Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην βορειοανατολική είσοδο του Σπηλαίου, η οποία ιδρύθηκε το 1633. Το τέμπλο της αποτελεί εξαιρετικό δείγμα της ξυλογλυπτικής του 17ου αιώνα.