Μπορεί ο καιρός να μην είναι πια καλοκαιρινός, ωστόσο, ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν αποτελούσε το μήνα των τελευταίων καλοκαιρινών αποδράσεων. Με την επιστροφή στην πόλη και τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας ένα διήμερο μακριά από το κλεινόν άστυ αποτελεί πάντα ιδανική επιλογή για αναζωογόνηση και χαλάρωση. Ποιος καλύτερος προορισμός, λοιπόν, από το μικροσκοπικό νησί του Αργοσαρωνικού μια ανάσα από την Αττική, που συνδυάζει ηρεμία και ονειρικές παραλίες για τις τελευταίες εξορμήσεις με άρωμα καλοκαιριού;

Για όποιον, λοιπόν, επιθυμεί να απολαύσει μια σύντομη και ταυτόχρονα καθόλα αναζωογονητική απόδραση από την Αθήνα, το Αγκίστρι -σχεδόν μια ώρα διαρκεί το ταξίδι από τον Πειραιά- μοιάζει η ιδανικότερη επιλογή. Τώρα, μάλιστα, που οι περισσότεροι εκδρομείς έχουν επιστρέψει στη βάση τους, το μικρό νησί του Αργοσαρωνικού, μακριά από την πολυκοσμία του καλοκαιριού, είναι σκέτο όνειρο.

Με πλούσια βλάστηση που αγγίζει σχεδόν τη θάλασσα και γαλαζοπράσινα νερά, που συχνά δημιουργούν την εντύπωση ότι κολυμπάς σε πισίνα, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το Αγκίστρι και ως έναν μικροσκοπικό, επίγειο παράδεισο. Από τα όσα σίγουρα αποτελούν ισχυρό δέλεαρ για να βρεθεί κανείς στο Αγκίστρι -εκτός βέβαια από τη φυσική ομορφιά και τις κρυστάλλινες παραλίες– η γαλήνη που επικρατεί αυτήν την εποχή και οι κάτοικοι του νησιού που είναι πάντα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και να προσφέρουν απλόχερα τη φιλοξενία τους.

Το πλοίο από τον Πειραιά ή τα ιδιωτικά σκάφη και ιστιοπλοϊκά φτάνουν στο Αγκίστρι και δένουν στο λιμάνι του Μεγαλοχωρίου ή της Σκάλας, με φόντο την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων και τον γαλάζιο τρούλο της.

Σκάλα, Μεγαλοχώρι και Δραγωνέρα είναι μερικές από τις παραλίες που γοητεύουν τους επισκέπτες και αξίζει να γνωρίσει από κοντά ο επισκέπτης του νησιού. Η Σκάλα είναι αμμουδερή παραλία στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού και εκεί θα βρει κανείς ταβέρνες για φρέσκο ψάρι ενώ η βοτσαλωτή Δραγωνέρα, είναι μια υπέροχη παραλία μέσα στα πεύκα στη δυτική πλευρά του νησιού. Αποτελεί σίγουρα επιλογή για όσους ψάχνουν παρθένα ομορφιά.