Ένα ηλιακό σκάφος, που θα είναι ενεργειακά αυτόνομο καθώς κινείται μόνο με τη χρήση ηλιακής ενέργειας, θα ξεκινήσει από αύριο Σάββατο 17 Ιουλίου τις πρώτες θαλάσσιες περιηγήσεις του στην Πάτμο.

Η καθέλκυση του πρώτου ηλιακού παραδοσιακού σκάφους «SOLAR ΕΛΠΙΣ» θα γίνει αύριο στις 18:00, στο «Patmos Marine», στο Σταυρό Διακόφτι Πάτμου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η κατασκευή του σκάφους πραγματοποιήθηκε στο ναυπηγείο «Patmos Marine», με ιδιωτική πρωτοβουλία των Ιωσήφ Ζησιάδη, πρώην βουλευτή της Ελβετίας, υπεύθυνου του Αγρο-οικολογικού κτήματος Πάτοινος, και του επιχειρηματία Sauro Nicli, με την οικονομική υποστήριξη του ελβετικού ιδρύματος Planet Solar.

Ηλιακό σκάφος στην Πάτμο: Πώς κατασκευάστηκε

Πρόκειται για ένα ξύλινο σκάφος (9,30μ.), αντίγραφο ενός παραδοσιακού μηχανοκίνητου με πετρέλαιο πλοίου της δεκαετίας του 1930, το οποίο, όπως αναφέρουν οι εμπνευστές του εγχειρήματος, «εγκαινιάζει για το νησί ένα νέο κεφάλαιο που αφορά τη διάσωση παραδοσιακών τεχνών με χρήση νέας τεχνολογίας σε συνδυασμό με την πράσινη ενέργεια».

«Πήραμε ένα παλιό σκάφος του 1930 και το ανακαινίσαμε. Ήταν ένα μοντέλο που έκανε ταξίδια στη γραμμή Πάτμος- Αρκιοί και το όνομά του ήταν γνωστό σε όλο το νησί. Μας άρεσε πολύ και το στυλ του καθώς το ηλιακό πρέπει να είναι λίγο στενό», εξηγεί στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο κ. Ζησιάδης, ο οποίος πρωτοπήγε στην Πάτμο το 1985 για τουρισμό κι έκτοτε, γοητευμένος από το νησί και τις ομορφιές του, έστησε ένα οινοποιείο, ένα αγρο-οικολογικό κτήμα και τώρα εισάγει και την ιδέα του ηλιακού σκάφους.

Το σκάφος είναι ενεργειακά αυτόνομο, φιλικό προς το περιβάλλον, καθώς έχει για μοναδικό του καύσιμο τον ήλιο, με τη χρήση ηλιακών πάνελ. Η χωρητικότητα του είναι 12 ατόμων και ο επισκέπτης εν πλω θα έχει τη δυνατότητα να βρει στην καμπίνα του τοπικά προϊόντα της Πάτμου, καθώς και βιοδυναμικά τοπικά κρασιά από το Κτήμα της Αποκάλυψης. «Θέλουμε να συνδέσουμε τη γαστρονομία με την πράσινη ενέργεια», εξηγεί ο κ. Ζησιάδης.

* Η φωτογραφία παραχωρήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber